Igaz, hogy sorozatnak áll a világ, de még mindig rengetegen kattannak rá egész estés filmekre: ezek a Netflix legjobbjai.

Az, hogy a Netflixen megjelent filmek hogyan teljesítenek a nézők körében, nem igazán szokott szóba kerülni olyan nagy sorozatok brutális számai mellett, mint a Stranger Things, vagy a Wednesday. Pedig egészen különleges és szórakoztató címek is fel-felkerülnek a kínálatba, amit aztán

nagyon sokan néznek meg a csúcsidőszaknak számító első 28 napban.

A nagy sztárokat magas nézői óraszámmal díjazza a közönség, még akkor is, ha a filmjük nem méltó rá. A könnyed és szórakoztató darabokhoz már rendszeresen felzárkóznak komoly filmművészeti teljesítmények, igényesen szórakoztató művek, nagyívű drámák – ám ugyanígy akadnak az élbolyban érthetetlenül sokat nézett filmek, amiket jobb lett volna szemérmesen törölni a kínálatból. Hiába: a tömegízlés továbbra sem feltétlenül egyenlő a minőséggel – közben viszont akadnak erősen ajánlható darabok is. Érdekes vegyesfelvágott az első 15, amit a legtöbbet nézett a világ – ezekből válogass, ha még nem láttad őket:

15. A halottak hadserege (Army of the Dead): 187 millió óra

Csak az élőhalott testemen át engedem meg bárkinek is még egyszer, hogy ezt bekapcsolja az otthonomban, de ízlések és pofonok… Dave Bautista horrorja az új Holtak hajnala akart lenni, de sima hullagyalázás lett. Csak akkor nézd az apokalipszist kihasználó széftörők sztoriját, ha van teljesen felesleges két órád – még az is lehet, hogy neked bejön.

 

14. Enola Holmes: 189,9 millió óra

Henry „Superman” Cavill és Millie Bobby „Tizenegy” Brown játszák Sherlock és Enola Holmes-t. Pont olyan szórakoztató, amilyennek hangzik, és a címből persze rögtön világos, hogy itt az unokahugiról derül ki a nyomozói zsenialitás képessége.

 

13. Spenser az igazság nyomában (Spenser Confidential): 197,3 millió óra

Mark Whalberg „egynek jó lesz” akcióvígjátéka annyira tucatnak tűnik, hogy ilyen magasságokba szerintünk az alkotók se várták. A hős(ködő) bukott zsaru magánnyomozása erős gyanúnk szerint csak a nagy nevekkel (Wahlberg mellett Alan Arkin) szippantotta be a nézőket.

 

12. Six Underground – Hatan az alvilágból (Six Underground): 205,5 millió óra

Michael „Transformers” Bay rendezett már jó akciófilmet is. Nem ez az. De ha az ember épp’ csak sztárokra és magas színvonalú látványvilágra kíváncsi, simán belefér, pl. egy álmos vasárnap délután.

 

11. A csókfülke 2. (The Kissing Booth 2): 209,3 millió óra

Az amúgy baromi tehetséges Joey King vágyott egy kis zsebpénzre, úgyhogy elvállalta a gimis felnövéstörténetes romi vígjáték második részét. Nagyjából ennyi indokolja ennek a filmnek a létjogosultságát. Ha az előbbi filmet vasárnap délutánra javasoltuk, ez legyen inkább vasárnapi ébredezés.

 

10. Az ír (The Irishman): 214,5 millió óra

Nehéz ennyi zseniális alkotó mögé odaírni, de – teljesen szubjektíven – muszáj megállapítani, hogy erre csak az ismert sztárok húzták be a közönséget, meg az, hogy Scorsese filmről nem illik rosszat írni, így senki nem tudta előre, hogy mire számítson. Maffiasztori, szerintünk századszor is ugyanúgy elmesélve, csak ezúttal elviselhetetlenül dagályosan és unalmasan. Nem véletlen, hogy 10 jelölésből végül egy Oscart se kapott meg.

 

9. Megbocsáthatatlan (The Unforgivable): 214,7 millió óra

Méltatlanul alulértékelt darab, Sandra Bullock életének egyik legjobb alakításával. El is viszi a hátán az egyébként túl hamar átlátható, de ettől még izmos fordulattal sokkoló filmet. Erősen ajánlott – de csak ha jó kedvedben talál, különben eléggé meg lehet tőle zuhanni.

 

8. Bíbor szívek (Purple Hearts): 228,6 millió óra

A jó csaj jó pasija elmegy katonáskodni a világ túlfelére. Nem ennyi: van itt diabétesz, szenvedély és szenvedélybetegség, romantikus dal, jó, a rossz és a drogdíler. Minden, amire egy nézett romantikus drámához szükség van.

 

7. Tyler Rake: A kimenekítés (Extraction): 231,3 millió óra

BáThor exkatona (Chris Hemsworth) egy nemzetközi bűnszervezet vezetőjének fiát menekíti szorult helyzetek tömegéből. Izgalmas, de váratlanul brutális menekülős akciófilm, a Russo fivérektől. Spoiler: jön a második rész.

 

6. Az Adam-projekt (The Adam Project): 233,1 millió óra

A múltba tévedt pilóta (Ryan Reynolds) fiatalkori önmagával veszi fel a kapcsolatot, hogy együtt mentsék meg a jövőt. Ja. De legalább látványban és akcióban tartalmaz némi eredetiséget is.

 

5. Tőrbe ejtve – Az üveghagyma (Glass Onion: A Knives Out Mystery): 253,7 millió óra

Még nem láttuk, de érzünk benne némi problémát, hogy nem sokkal a premier után már csak az a hír, hogy a főhős (Daniel Craig) meleg, és a szeretőjét Hugh Grant játsza. A filmben semmi más nem érdekes? Reméljük legalább megközelíti az első rész zsenialitását!

 

4. A szürke ember (The Gray Man): 253,8 millió óra

Van, aki a közhelyes forgatókönyvért és a túlságosan felfokozott tempójáért bántja, de legalább ennyi híve is van ennek a kriminek, benne Ryan Goslinggal, Chris Evans-szel és Ana de Armas-szal. Ja, ezt is a Russo fivérek rendezték.

 

3. Madarak a dobozban (Bird Box): 282 millió óra

Vakon nem ajánlanánk, de a bekötött szemmel menekülős horror tényleg baromi izgalmas. Csendes szobában, vaksötétben néznénk – rágcsa nélkül, hogy ne ronts a hatáson zacskócsörgéssel. Sandra Bullock menti a gyerekeit a titokzatos idegen lények elől, akiket meglátva mindenki öngyilkos akar lenni.

 

2. Ne nézz fel! (Don’t Look Up): 359,7 millió óra

Ez fájni fog. Csak akkor indítsd el, ha szereted az áthallásos szatíra műfaját és kritikus szemmel nézed a világ eseményeit, meg a politikát. Ez esetben is két dolog történhet veled: a film úgy felb@sz, hogy sírva menekülsz a képernyő elől, vagy elképesztően jól fogsz szórakozni rajta, hogy mennyire iszonyatosan ostoba és befolyásolható az emberiség. Mi megkockáztatnánk a helyedben – ez egy döbbenetesen jól sikerült királyság.

 

1. Különösen veszélyes bűnözők (Red Notice): 364 millió óra

Színvonalasan szórakoztató, könnyed darab, szerethető és közkedvelt sztárokkal (Ryan Reynolds, Dwayne Johnson, Gal Gadot). Mi kell még? Az, hogy a karaktereik utálják egymást és azzal töltsék az egyébként látványos, izgalmas játékidőt, hogy amikor csak lehet, jól beszólnak a másiknak. Ha mindezt megfűszerezed néhány remek fordulattal, kész az utóbbi évek egyik legjobb akcióvígjátéka.

 

A Netflix megmaradó sorozatait is összeszedtük korábban:

Amiket nem törölt a Netflix – Ez a 67 sorozat szinte biztosan folytatódni fog

 

×