Komoly tervezési hibára mutattak rá a szervizesek, akikhez egyre több tropára ment PS5 érkezik.

Egy újabb konzolgeneráció megjelenésekor általában jellemző szokott lenni, hogy néhány nem kívánt tervezési hiba már csak a kereskedelmi forgalomba helyezés után, a játékosok aktív használata mellett bukik ki.

A leghírhedtebb ilyen probléma talán az Xbox 360 alapgépeivel volt, ami a nem megfelelő szellőzés, hűtés és hőelvezetés miatt folyamatosan lehalt. Ez volt a „Red ring of death” hiba, ami a bekapcsológomb körüli pirosan villódzó fények után kapta a nevét.

A gyártók viszont generáció során folyamatosan, sokszor még egyazon modellen belül is változtatnak dolgokon, kialakításokon, itt-ott csiszolnak a belsőn és külsőn, hogy az még jobb masina legyen. A PS5 például már a harmadik átalakuláson megy keresztül, amelyek során leginkább a súlyán és a hűtésén javítottak a Sony mérnökei. Ezúttal viszont egy olyan hibára lettek figyelmesek a szervizekben dolgozó kollégák, amelyet sokkal nehezebb lesz kijavítani, és ami kísértetiesen emlékeztet bennünket a legendás Xboxos problémára.

A Sony szakijai egészen forradalmi módszert találtak ki a gép tervezésekor az APU (Accelerated Processing Unit, azaz a gyorsított feldolgozó egység) hűtésére: a folyékony fémet. A vállalat szerint ez az eddigi leghatékonyabb módja az egység megfelelő hőmérsékleten tartására, most viszont a Wololo jelentéséből kiderült, hogy komoly problémákat is okozhat.

A PS5 konzolok javításán dolgozó szervizesek szerint ugyanis, ha a PS5-öt sokáig álló helyzetben használják, akkor a folyékony fém kiszivároghat, és komoly mértékben károsíthatja, rosszabb esetben teljesen tropára vághatja a konzolt.

A problémát egyre több szervizes erősíti meg, akik arra figyelmeztetik a PS5 tulajokat, hogy semmiképp se állítva használják a gépet, hanem inkább elfektetve. Attól ugyanis, hogy valakinél még ennyi idő elteltével sem jelentkezett a hiba, még nem jelenti egyenesen azt, hogy nem is fog.

Ez persze még közel sem olyan mértékű, mint anno a „Red ring of death” volt (ami súlyos dollármilliárdokba került a Microsoftnak), de mivel a Sony a marketingjében külön hangoztatta, hogy a PS5-öt bármilyen helyzetben tökéletesen lehet használni, ez mindenképpen kellemetlen. A Sony az egyre szaporodó visszajelzésekre még nem reagált, de ha valóban egy gyári/tervezési hibáról van szó, akkor valószínűleg a redmondiakhoz hasonlóan be fogják vállalni a garancián felüli javítást.

Szóval, ha te vertikálisan, azaz állítva használod a géped, akkor mielőbb érdemes lehet helyet csinálnod a fektetett variációhoz.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Ezzel a 28 kult-klasszikus videojátékkal teljesen INGYEN játszhatsz

 

×