Egy tervezési baki okozhat hatalmas problémákat.

2022 őszén az Nvidia leleplezte a legújabb generációját. A kártyák az Ada Lovelace kódnevet és a szokásos, RTX 4XXX számozást kapták a cégtől. Jelenleg az RTX 4090-et és a 4080-at találhatjuk meg a piacon, ám napokon belül érkezhet az RTX 4070 Ti is. Az AMD sem tétlenkedett az elmúlt esztendőben, így december közepén megérkezett az RX 7900 XT és XTX párosa.

A független tesztek alapján, ha a Ray Tracing teljesítményt figyelmen kívül hagyjuk, sokkal jobb ár/teljesítmény aránnyal rendelkeznek, mint a konkurencia. Az RTX 4080-at szorongatja az RX 7900 XTX, miközben az MSRP ár 200 dollár közöttük, az AMD javára. Úgy tűnik azonban, hogy nem minden ilyen tökéletes a kártya körül, az elmúlt hetek problémái egyre komolyabbnak tűnnek.

Tervezési hiba állhat az AMD kártyák túlmelegedése mögött?

Azt már az elmúlt hetekben is lehetett látni, hogy bizonyos RX 7900 XT(X) modellek egyszerűen túlmelegednek. Ez természetesen a teljesítményen és az órajeleken is lekövethető, mely nem igazán csalogatja a potenciális vásárlásokat. Több elmélet is keringett az interneten a probléma okáról, úgy néz ki, hogy 2023 elejére ezt is sikerült megoldani. A hardverek nagy mestere, Der8auer több szinten is tesztelte a kártyákat.

A teljes tesztelési procedúrát a fenti videóban megtekintheted. Több korábbi tippet is sikerült kilőnie a részletes vizsgálatok alatt. A verdikt meglehetősen szomorú. Egy, a vapor chamberrel kapcsolatos tervezési hiba okozhatja ezeket a túlmelegedéseket. A vapor chamber/gőzkamra kis túlzással egy nagyobb hőcsőnek tekinthető, melyben folyadékot találhatunk. Ezekben a kamrában alakul gőzzé a folyadék, mely a hűtést segíti. Úgy tűnik, hogy ez a folyadék nem tud megfelelően keringeni az AMD által tervezett kamrában és ezért melegedhetnek túl a kártyák. Ez komoly tervezési hibára utal, kíváncsian várjuk a cég hivatalos válaszát.

Borítókép: YouTube

Az Nvidia nem viccel – Brutál erős laptop GPU érkezhet

×