Megfelelő kezekben hatalmas potenciál lehet a gyártó friss termékében.

Az Intel gyakorlatilag a Core széria megjelenése óta használ különféle betűjeleket az egyes modellek megkülönböztetésére. Az átlagos felhasználók legtöbb esetben az F és K jelölésekkel találkoznak. Az F jelölésű processzorok nem rendelkeznek integrált grafikus egységgel. Míg a „K” betű a szorzózár mentességre utal, azaz hozzányúlhatunk az órajelekhez. A klasszikus értelemben vett, klasszikus BLCK tuningot hosszú évek óta elfelejthettük, ám a K processzorok órajeleit finomhangolhatjuk az arra alkalmas alaplapokban.

Mindez azonban megváltozott a 12. generációnál, a DDR5 közvetett segítségével. Több tartalomgyártó és szakértő is észrevette, hogy néhány lap esetében ismét hozzányúlhatunk a BLCK értékhez. Ennek értéke közvetetten az órajelekre is hatással van, így mérhető előnyt kovácsolhatunk belőle. Kiváló alapanyag volt ehhez az Intel i5-12400, néhány elvetemült kezében már-már a 12700 szintjét hozta játékok alatt. Úgy tűnik, hogy a gyártók is megérezték az ebben rejlő potenciált, az MSI biztosan.

Direkt BLCK tuningra tervezett alaplappal rukkoltak elő!

Január elején érkezik az Intel 13. generációnak második adagja. Ezúttal a „gyengébb” processzoroké és a B/H szériás alaplapoké lesz a főszerep. Az MSI B760M Mortar Max a kiszivárgott képek alapján egy Renesas RC26008 órajelgenerátorral rendelkezik majd, mely igazán hasznos lehet a fentebb említett BLCK tuning esetében. Úgy tűnik, hogy az MSI 20-30 dolláros extra felárat kér el a funkcióért. Nem kell sokat várni az első tuningtesztekre sem, pár héten belül beeshetnek az első eredmények. Ha az előző generáció eredményeit sikerül elérni, akkor igazán megérős lehet az a pár dollárnyi felár, hiszen egy K-s processzor és egy Z-s alaplap ennél sokkal-sokkal többe kerülne.

Japánba megy a Stranger Things: végre kiderült az első spinoff sztorija!

×