Volt egy szebb világ, amikor csak megvetted a játékot és az a tiéd maradt – legalább addig, amíg kölcsön nem adtad. De ma már a szerver az úr…

Ebben az évben is el kell(ett) köszönnünk néhány olyan game-től, ami után – még ha okoztak is bosszús perceket – megszépülnek az emlékek. Ahogy a bevezetőben írtuk: még mindig furcsa érzés tudomásul venni azt az utóbbi 5-10 évben kialakult tendenciát, hogy ami digitális (akár csak részben), az nem feltétlenül marad a tiéd, hiszen ha megszűntetik a szoftveres, vagy szervertámogatását, akkor lassan, vagy hirtelen, de

idővel biztos, hogy az enyészeté lesz.

Ebben az összeállításban (köszi a segítséget: Kotaku) lesz példa mindkettőre, és még ha minden esetben nehéz is lenne hibáztatni a döntésért a kiadókat, némelyik game eltűnése fájó űrt hagy maga után. Béke poraikra:

Tera

Forrás: Bluehole Studio

Kezdjük az egyik legszomorúbb hírrel, mert a maga több mint tízéves fennállásával a Tera lényegében egy sikerprojekt volt, ám az MMORPG alól kiszaladt a kreatív erő. A Krafton és a Bluehole Studio játékáról a kiadó Gameforge jelentette be az év első harmadában, hogy hamarosan ugrik, mert nem tudják tovább elég izgalommal és játékélménnyel kiszolgálni a usereket. Korrekt. Június végén ki is húzták a dugót.

Project Cars és Project Cars 2

Forrás: Slightly Mad Studios

Itt valami nagyon mellé ment, mert nem elég, hogy a Slightly Mad Studios levette mindkét autóversenyt a store-okból, a korábban bejelentett harmadik felvonás fejlesztését is leállította. Szép hosszú lesz viszont a féknyom: a game-ek és azok minden eleme, még a multiplayer is marad – egyelőre; mert új játékosok már nem jönnek. A közönség meg ugye olyan, hogy ha nem csinálsz vele semmit, előbb utóbb ott hagyja a bulit.

Overwatch

Forrás: Blizzard

Talán nem jogos idecitálni a Blizzard sikercímét, mert az Overwatch 2-be mentek tovább a karakterek, sőt, néhány térkép is, ám a folytatás lényegében kiszorította az első game-et, amibe eredetileg beleszerettünk. Mivel csak nyomokban maradt belőle valami (ami botrány), méltán gyászoljuk az OW-t ezen a listán is.

Jump Force

Forrás: Spike Chunsoft

A Spike Chunsoft játékáról már tavaly bejelentették, hogy szép lassan sivataggá változik, és ez 2022-ben beteljesült: február 7-én a boltokból tűnt el, aztán augusztusban a szerverei is mentek a lecsóba.

Hyper Scape

Forrás: Ubisoft

Más stúdiók mellett az Ubisoft is megpróbálta meglovagolni a Fortnite és az Overwatch sikerét, de ez a sci-fi shooter a másolás nyilvánvaló ténye ellenére is méltatlan kivégzést kapott. Egyszerre, egy napon kapták le a webáruházakból, lőtték le a szervereit és kapcsolták ki a weboldalát. A poros nyoma nem maradt meg – a korábbi letöltők számára se.

Genesis

Forrás: Rampage Games

Ezért a darabért azért kár, mert lett volna benne potenciál – mondjuk egy hatékonyabb marketing kampánnyal. Az sem volt túl stílusos, ahogy lelőtték a szervert. Április 11-én kihúzták a dugót, és azzal nem csak a lehetséges ellenfelek tűntek el örökre, hanem a karakterünk minden addig megszerzett tulajdonsága is. Vége van neki – mind PC-n, mint PS4-en.

Fuser

Forrás: Harmonix

„DJ Hero”, ha úgy vesszük, hiszen a Guitar Hero és a Rock Band alkotója, a Harmonix követte el, abban bízva, hogy a techno rajongókat is meg lehet fogni valami ahhoz hasonlóval, mint a léggitározó rockereket. Hát nem. A Fuser alig több mint egy hete került le az online boltok kínálatából, és már csak azok masszírozhatják benne a lemezeket, akik korábban megvették. Mondjuk ők sem sokáig: 2023 elején megy az offline temetőbe, hogy már csak a Kampány és a Gyors játékmód maradjon elérhető.

Forza Street

Forrás: Turn 10 Studios

Elvileg emberhiány miatt ítélte halálra a fejlesztő, mondván: más projektekkel szeretnének foglalkozni a továbbiakban, így átirányítják a munkaerőt. A Turn 10 Studios ingyenes PC-s és mobilos autóversenye tavasszal tűnt el a digitális boltokból, úgy, hogy már januártól nem éltek az appon belüli vásárlási lehetőségek. Mondjuk ez legalább korrekt húzás volt.

Final Fantasy VII: The First Soldier

Forrás: Ateam

Ez az ingyenesen játszható mobilos kiskedvenc már csak pár hétig marad a tiéd, szóval játszd/szedd, amíg lehet. A Square Enix kiadó bejelentette, hogy 2023. január 11-én lekapcsolja a game-et, amivel saját mércéjük szerint nem tudtak olyan élményt nyújtani, mint remélték, vagy amilyet a fanok megérdemelnének.

Dirt 4 és a Dirt Rally

Forrás: CodeMaster

A versenysportjátékok rajongóinak nyugodtan tölthetsz valami erősebbet a szilveszteri bulin, főleg, ha a raliért dobog a szívük, mert 2022 garantáltan kihasított belőlük egy darabot. Ez a két cím októberben és novemberben került le a digitális polcokról, miután kiadójuk, az EA levette róluk a kezét. Ez itt „csak” annyit jelent, hogy megvenni már nem lehet őket, viszont akiknek megvannak, még tolhatják az egyelőre működő szervereken. A pilótaengedélyek viszont idővel lejárnak, szóval előbb-utóbb ütni fog az óra…

Fast & Furious Crossroads

Forrás: Slightly Mad Studios

… ahogy ennek a címnek is. A Slightly Mad Studios áprilisban pucolta le a kínálatából, ám a Steam-en még mindig azt írják róla, hogy bár nem vásárolható meg, online ugyanúgy aktív marad, mint az előző ralipáros. A game sorsa ettől függetlenül egy paraszthajszálon múlik, holott csak 2020 nyarán jött ki. Úgy tűnik, ez nem jött be – de a korábban megvett DLC, a kifizetett játékkal együtt megmarad még egy darabig. Egyelőre nem jeleztek végső dátumot, amikor kivégzik.

Nem mondjuk, hogy mindegyikért kár, de néhány cím még mehetett volna közéjük. Talán majd jövőre:

Trágyakupac 2022 – Idén ebben a 7 játékban csalódtunk a legnagyobbat

 

×