Ne dőlj be a Netflix nevében terjedő hamis üzeneteknek!

Az elmúlt napokban egyre többen számolnak be olyan furcsa és gyanús SMS-üzenetekről, melyeket látszólag a legnépszerűbb streaming szolgáltató, a Netflix nevében küldenek szét a potenciális előfizetőknek – hívta fel rá a figyelmet a Telex.

Ezekben az üzenetekben jellemzően a szolgáltatás használatához szükséges havidíj levonásának meghiúsulását írják, amelyhez egy első ránézésre a laikus szemben akár hitelesnek is tűnő linket is mellékelnek. A rutinosabbak persze már a telefonszám láttán gyanút foghatnak, arról már nem beszélve, hogy ha valóban történik is fizetési probléma, arról nem SMS-ben tájékoztatnak.

Így néz ki a Netflix nevében terjedő csalás | Kép: Telex

 

A linkre kattintva azonban teljesen egyértelművé válhat a csalás, az ugyanis egy kártékony weboldalra navigál. Fontos, hogy a Netflix nem küld SMS-ben felszólítást az elmaradásról, az ilyet általában emailben, illetve a szolgáltatásba belépve a kezdőlapon szokták jelezni. Ebben az esetben pedig kizárólag a vállalat hivatalos felületeit direkt felkeresve kell korrigálni, semmiképp sem egy üzenetben kapott fura linken keresztül.

A csalók üzeneteit továbbá a helyesírási hibákról lehet a legjobban felismerni. Lemaradó ékezetek és betűk, helytelen szórend és ragozás mind-mind átverésről árulkodnak. Ezek a hibák egyébként a linkeken található céloldalakon is megtalálhatóak, ahol jellemzően az áldozatok belépési vagy bankkártya adataira kíváncsiak.

Ezt is olvasd el:

Mobillal nyugtatod le a gyereket? Hülye ötlet…

 

×