Te melyik elrejtett Addams Family visszautalást szúrtad ki a Wednesdayben?

A Jenna Ortega főszereplésével, és Tim Burton vezényletével készült Addams Family spin-off, a Wednesday egy csapásra letarolta az egész világot, és vált a Netflix harmadik legnézettebb sorozatává.

A történet mondhatni egy tipikus coming-of-age tinisztori, természetesen Addams-stílusban tálalva, így hiába a fiatalabb generáció a célcsoport, a 90-es évekbeli filmeken felnőtt nézők is megtalálhatják benne a számításaikat. Ez utóbbi már csak azért is igaz, mert egy csomó visszautalás és elejtett easter egg is bekerült a sorozatba, melyekkel az 1964-es első, még fekete-fehér Addams Family széria, a 90-es évek kultikus filmjei, de még az Addams rajzfilmek előtt is tisztelegnek.

Össze is szedtük a legjobbakat!

A csettintés

Ez volt talán az egyik legfeltűnőbb utalás az eredeti Addamsékre. Wednesday viszonylag rövid nyomozómunka után rájon, hogyan jusson be a Nightshades titkos „klubhelységébe”, ehhez pedig nem kell mást tennie, mint kétszer csettinteni az ujjával. Ez közvetlen utalás az 1964-es Addams Family inrtójának zenéjére, amiben az azóta állandóvá vált csembaló mellett kétszer csettintenek a szereplők:

Legyen tánc

Ha pedig az 1964-es klasszikusnál járunk, akkor érdemes jobban megvizsgálni Wednesday TikTokon azóta is hódító táncát, amit állítólag nagyrészt Jenna Ortega talált ki. Ezt nem is vonnánk kétségbe, de az is biztos, hogy inspirációért Lisa Loring akkor még aprócska Wednesday-éhez nyúlt vissza.

A ’64-es sorozat második évadában a kis Wednesday táncolni tanítja Lurchot, így ő is nekiáll ropni. Jenna egy rövid, de ikonikus mozdulatát beépítette a saját táncába, amit szinte biztosan csak kevesen szúrtak ki:

Csengettél?

Mi lenne egy gazdag gót család egy ugyancsak gót komornyik nélkül? Lurch, akit Ted Cassidy színész alakított az 1960-as sorozatban, egy kifejezetten magas, Frankeinstein szörnye-szerű lény, aki gyakran csak morgásokkal kommunikál – azt is csak az Addams család érti meg. Gomez és Morticia sokszor csak egy csengő meghúzásával hívja őt, amire azonnal megjelenik a fura komornyik, aki szinte mindig azt kérdezi először: „Csengettél?”.

Amikor Wednesday csenget a kávézóban, ahol Tyler dolgozik, a srác azonnal odasétál hozzá, majd azt kérdezi hősünktől: „Csengettél?

„Figyelj Vilma!”

– mondja Donovan Galpin seriff Wednesday-nek, miután a lány egy újabb nyommal szolgál a város megoldatlan gyilkosságaival kapcsolatban. „A Scooby bandáddal miért nem maradsz a házi feladatodnál, és hagyod a nyomozást a profikra?”. Ez egy vicces odaszólásnak is tűnhet, a szakavatottak azonban jól tudhatják, hogy ez is egy jól megkomponált easter egg.

Az 1972-ben indult kétévados Scooby-Doo újabb kalandjai című sorozatban az ikonikus nyomozóeb és barátai egy csomó hírességgel összefutottak, az első évad 3. apizódjában pedig még az Addams famíliával is volt egy közös ügyük. A csapat véletlenül az Addamsék házőrzője lesz, amíg Gomez és Morticia a második nászutukat töltik, csakhogy eközben Wednesday eltűnik, így a brigád felkerekedik, hogy még azelőtt megtalálják a lányt, mielőtt a szülők visszaérnének.

Cserkészlány reggelire

A harmadik részben Wednesday elsüt egy nagyon furcsa, elsőre talán érthetetlen poént, miszerint egy cserkészlányt is meg tudna enni reggelire. A rajongók viszont nagyokat horkanhattak, amikor a mondatra felsejlett az 1991-es film egy jelenete, amiben Pugsley és Wednesday limonádéból próbálnak pénzt csinálni.

A standjukhoz aztán odamegy egy „csak bio” cserkészlány, aki felajánlja nekik, hogy ha vesznek a sütijéből, akkor ő is vesz egyet a nedűből, majd megkérdezi tőlük, hogy a limonádé valódi citromból készült-e. Wednesday erre visszakérdez, hogy a sütik vajon igazi cserkészlányokból készültek?!

A kollégium

Mikor Wednesday megérkezik a Nevermore Akadémiára, akkor az Ophelia Hallba osztják be, ahol már Enid várja őt, mint leendő szobatársa. Az Ophelia Hall megnevezés azonban egyáltalán nem a véletlen műve: az 1964-es sorozatban Gomez eredetileg Morticia nővérét vette volna feleségül, a gót fémfatál nővérét, Opheliát (aki végül Hogyishívják kuzinnal jött össze).

A szőke Ophelia teljes ellentéte Morticiának: szereti a színeket, harsány, mindig vidám, és különösen beszédes. Ismerős? Ez a kontraszt pedig Enid és Wednesday között is megvan, akik az éved végére pontosan olyan közeli kapcsolatba kerülnek, mint a testvérek.

A kötözött sonka Pugsley

Ezt az utalást mondjuk nem volt nehéz kiszúrni, hiszen nemhogy nem volt eldugva, de szinte rögtön a nyitójelenetben az ember arcába is tolták. Mondjuk a fiatalabb nézők talán nem tudják, de az 1991-es moziban hasonló helyzetben találkozunk Pugsley-val, mint a Wednesday-ben, annyi különbséggel, hogy Tim Burton sorozatában a suli bully-jai, míg a 30 évvel ezelőtti filmben a tesója kötözi meg a fiút, és rak egy almát a szájába.

Ezt egyébként még Wednesday is megemlíti a bántalmazóknak, azaz hogy rajta kívül senki más nem abuzálhatja a szerencsétlen Addams fiút.

Pókok!

A Wednesday-ben valamiért mintha fókuszban lennének a pókok, de legalábbis több helyütt feltűnően megjelennek. Egyszer Xavier vázlatfüzetéből kel életre egy nagyobbacska példány, míg egy másik jelenetben Wednesday emlékszik vissza az egyik szülinapjára, amikor egy szétvert pinataból pókok ezrei szabadulnak el.

Igazából ez is a régi, ’60-as évekbeli Addams-sorozatra, illetve a rajzfilmre egy utalás, amiben Wednesday háziállata egy Homer nevű fekete pók volt. A tini Wednesday ezért sem retten meg az ilyesféle állatoktól, és bár a sorozatban csak egy skorpiót említenek, ami tragikus körülmények között veszítette életét, Homer itt is létezik.

Erről egy másik easter egg árulkodik, amit a Holló bál előtt láthatunk. Amikor Tyler bekopog Wednesday-hez, hogy együtt menjenek a bálra, a lány meglepetten konstatálja, hogy Izé hívta őt el a nevében. Ezután gyorsan a gardróbjához szalad, aminek a bejárata mellett egy óriási fekete pók tetemét láthatjuk bekeretezve. Nos, ő Homer.

Természetesen mindezeken túl is bőven akadnak még elrejtett utalások, így ha te kiszúrtál egyet, ami pont nincs a listán, akkor azt mindenképp újságold el kommentben!

Ezt is olvasd el:

Egy AI szerint így nézne ki a Star Wars és a Harry Potter rajzfilmként

 

×