A FIFA játékokat gyártó stúdió idén csak pár adatot hibázott el, de azt se sokkal, így a foci vb-k egyik legstabilabb jósának tekinthetjük.

Nem tudjuk, milyen matematikai modellek és mesterséges intelligenciák segítik, de brutális, mit művel az EA Games, amikor a legnagyobb sportesemények eredményét jósolja meg. A stúdió a FIFA ’23 World Cup Kick-Off és Tournament módjainak segítségével jó előre megmondta, hogy Argentína nyeri a katari foci vb-t – emlékeztet a VGC, ahol egyébként november 9-én írták meg az EA prognózisát.

Az a durva, hogy zsinórban már negyedszer tippeltek helyesen

– legalábbis a világbajnokság győztesére, mert néhány egyéb jóslat, például Anglia idő előtti kiesése, a döntő összetétele és a gólkirály személye, mellément.

Forrás: EA Games

Valószínűleg sokak szeme kikerekedett, amikor a FIFA gyártója előállt vele, hogy Argentína nyeri a vb-t, hiszen a dél-amerikai ország – annak ellenére, hogy hagyományosan nagyon erős válogatottja van – 1986 óta nem hódította el a legértékesebb trófeát. Az eredményre vonatkozó előrejelzés már kevésbé volt pontos, sőt, egyenesen gólszegény fináléra következtethettünk belőle, hiszen

azt írták, 1:0-lal érnek csúcsra a kék-fehérek.

Nem stimmelt végül az sem, hogy a brit válogatott a legjobb 16 között elvérzik, hiszen csak a negyeddöntőben kaptak ki a fináléig menetelő franciáktól, akiket az EA jóslata szerint a braziloknak kellett volna kiejteni – az elődöntőben. Javukra szóljon: ez a verzió matematikailag és tényleg mindenhogy sanszosabbnak tűnt, mint a valóság, vagyis az, hogy a sárgamezeseket tizenegyesekkel kiverik a horvátok.

Forrás: PlayStation

A játékstúdió a gólkirállyal sem járt távol a valóságtól, hiszen Lionel Messi-t várta az élre, és az argentin csak egy találattal maradt el a nyolcgólos, francia Kylian Mbappé mögött.

Mindez persze nem számít, ha a legfontosabb adattal, a győztes csapat kilétével kapcsolatban képtelenek hibázni: az EA mindenki másnál pontosabban jósolta meg negyedszerre is a vb eredményét: a 2010-es spanyol, a 2014-es német és a 2018-as francia győzelmet ugyanígy előre megmondták.

Most már biztos, hogy hamarabb kérdeznénk őket a Tippmix kitöltése előtt, mint a Turing Intézet AI-ját:

Megjósolta az AI, hogy ki nyeri a 2022-es katari világbajnokságot

 

×