Az Apple az Uniós törvények tükrében állítólag engedélyezni fogja az alkalmazások telepítését külső forrásból. Vége az App Store uralmának.

Úgy tűnik, hogy egy korszak lezárul, és egy teljesen új, nyitott, lehetőségekkel teli kor kezdődik az Apple termékeket használók számára. A Bloomberg beszámolója szerint ugyanis az Apple arra készül, hogy alternatív alkalmazásboltot tegyen elérhetővé az iPhone-ok és az iPadok számára. Mindez része annak az átalakításnak, aminek célja, hogy a cég megfeleljen az EU szigorú követelményeinek, ami 2024-ben lép életbe. Így hamarosan bárki telepíthet külső forrásból származó applikációt, ahogy az Androidosok évek óta.

Ezzel tehát az iPhone és az iPad tulajdonosok az App Store használata nélkül tudnak majd applikációkat letölteni és telepíteni.

Ezzel gyakorlatilag megkerülhető a korábbi szigorú rendszer, és akár a 30 százalékos jutalék kifizetése is. A lépés válasz az uniós törvényekre, amelyek célja, hogy a fogyasztók számára minden elérhető legyen, és elkerülhető legyen a versenyellenes rendszer. A politikai vezetők és a szoftvergyártók évek óta panaszkodnak arra, hogy az Apple túl nagy hatalmat gyakorol az applikációk megjelenésére és elérhetőségére. A vállalat változtatásai azonban úgy tűnik, hogy kezdetben csak Európában lépnek életbe.

A törvény előírja a technológiai cégek számára, hogy engedélyezzék a harmadik féltől származó alkalmazások telepítését. Ha minden igaz, a változások a jövő évi iOS 17 frissítéssel lépnek életbe.

Nagy probléma lehet azonban a külső alkalmazások telepítésekor a biztonság, így az Apple azon dolgozik, hogy bizonyos biztonsági követelményeket támasszon az applikációk felé, amiket az áruházán kívül terjesztenek. Az ilyen alkalmazásokat az Apple-nek is ellenőriznie kell majd. Az App Store-on belül az Apple a bevételből 15-30%-os részesedést kap, így bizonyára nem lesz könnyű ezt elengedni.

Mindenesetre az EU törvények miatt nem csak ez lesz kötelező, hanem az is, hogy az iPhone-ok 2024 után USB-C csatlakozóval jelenjenek meg:

Megvan, mikortól kötelező az USB-C-s iPhone és minden Apple cucc

 

 

Borítókép: Szifon

×