A Netflix előfizetői már 43 igazán remek játékkal játszhatnak – a streaming szolgáltatás tartalmi kínálatán felül, teljesen ingyen, köztük is néhány díjnyertes alkotással.

Mivel elég nagy félreértések szoktak előfordulni a komment szekcióban, fontos tisztázni, hogy mit is jelentenek az Netflix “ingyen” játékai. Sokan ugyanis kikérik maguknak, a vállalat játékai valójában nem ingyenesek, hiszen előfizetőnek kell lenni, hogy játszhassunk velük. Igen ám, csakhogy a Netflix nem egy játékszolgáltatás, és bár van videojátékos érdekeltsége, a játékokat a több száz film és sorozat mellé csupán szívjóságból adják – felár nélkül, teljesen ingyen.

Azt is fontos tudni, hogy nem a Netflix Gaming indulása miatt drágult és drágul a szolgáltatás ára, a vállalat szinte minden évben korrigál az árszabáson – ami világviszonylatban egyébként Magyarországon kifejezetten olcsónak is számít. A Netflix a játékokat (egyelőre?) választott csomagtól függetlenül minden egyes előfizetőjének ingyen kínál. Az így elérhető játékokban pedig még csak mikrotranzakciók és reklámok sincsenek.

A szolgáltató játékos kínálata pedig hónapról hónapra egyre csak bővül, és bár még össze sem lehet vetni más mobiljátékos megoldásokkal – mind tartalomban, mind felhasználószámban, de a Netflixnek semmi oka szégyenkeznie. Már csak azért sem, mert nemhogy egyre több alkotás közül válogathatunk, hanem mert minőségükben is egyre magasabb szinteket képviselnek.

Ezért is döntöttünk úgy, hogy az év végéhez közeledve összeszedjük az összes játékot, amit a Netflix előfizetői jelenleg elérhetnek. Először a 14 legjobbat vettük és emeltük ki, vagyis azokat a címeket, melyekkel még azoknak is feltétlen érdemes játszania, akik egyébként nem rajonganak a mobilos cuccokért. Aztán jönnek az egyszerűbb, de nem kevésbé szórakoztató alkotások, melyek bár közelebb állnak a hagyományosabb mobiljátékokhoz, minőségükben jóval magasabb szintet ütnek meg.

Íme tehát a Netflix Gaming összes elérhető játéka:

1. Immortality

Az Immortality inkább egy interaktív film, mintsem egy hagyományos értelembe vett videojáték. A játék központi szála egy tehetséges színésznő rejtélyes eltűnése körül bonyolódik, a játékosnak pedig a róla készült archív felvételek segítségével kell kiderítenie, hogy pontosan mi és hogyan történt. Mivel egy történetorientált alkotásról van szó, ennél többet semmiképp sem érdemes elárulni a sztoriról, de már a többszörös The Game Awards jelölései is jelzik, hogy kifejezetten szövevényes, fordulatos, és megdöbbentő felfedezések várják a Netflix nyomozóit.

2. Spiritfarer

A Spiritfarer egy egészen különleges alkotás, ami a The Game Awards “Games For Impact” és a ‘Legjobb indie játék’ kategóriákban is jelöltek, valamint a legjobb játékírásért járó Nebula-díj és a legjobb videojátékért járó Hugo-díj döntőjébe is bekerült. Teszem hozzá, hogy abszolút megérdemelten.

A Spiritfarer egy túlvilági, csodálatos spirituális utazás, aminek Stella és macskája, Daffodil a főszereplője. Maga a Spiritfarer annak a kompvezetőnek a megnevezése, aki különböző szellemeket segít át a túlvilágra, pontosabban Everdoorba, a túlvilág kapujába.

A játék során Stella alaposan összebarátkozik a hozzá érkező szellemekkel, akiknek még az utolsó kívánságait is teljesíti. Viszont ahogyan haladunk előre, úgy ismerjük meg Stella valódi személyét, azaz azt az embert, aki a fizikai valóságban volt. Ennél többet azonban vétek volna elárulni a Spiritfarerről, ami egy kifejezetten érzelmes történet, egy fantasztikus óda az elmúláshoz, a gyászhoz, az elengedéshez és a feldolgozáshoz.

3. Oxenfree

A Night School Studio remekműve eredetileg egyébként még 2016-ban jelent meg PC-re, Xbox One-ra és PS4-re, majd egy évvel később már iOS-re és Androidra, amivel akkor több rangos díjátadón jelöltést értek el (Game Awards, Golden Joystick, D.I.C.E. Awards és még sok más), míg az Independent Games Festivalon a játék vizualitásért elismerést is kaptak.

Az Oxenfreet pedig tényleg érdemes is elkezdeni, hiszen egy remek narratív kalandhoz lehet benne szerencsénk, ami a döntéseink alapján többféleképpen végződhet. További jó hír, hogy a Netflixes megjelenéssel 30 újabb nyelvvel bővült a játék, köztük is a magyarral, vagyis az anyanyelvünkön is élvezhetjük a Camena-i gimnázium diákjainak misztikus történetét.

4. This is a True Story

A This is a True Story egy kifejezetten mély narratív oktatójáték, nem kevés puzzle-elemmel megfűszerezve, amit a a Frosty Pop és a Charity: Water nevű nonprofit szervezet közösen készített. A történet során egy szubszaharai afrikai nő mindennapi küzdelmeit ismerhetjük meg, különösen kihangsúlyozva a tiszta ivóvízhez jutás nehézségeit. Garantált, hogy a játék végére érve sokan teljesen átértékelik a csapból folyó ivóvizet.

5. Into the Dead 2: Unleashed

Az endless runnereket az FPS-ekkel ötvöző Into the Dead-sorozatot sokaknak talán nem kell bemutatni, aki viszont nem ismeri annyit érdemes tudnia róla, hogy kifejezetten jó, és meglepően szép játék. A játékmenet nem egy nagy durranás, bár a zombikat remekül lehet benne puffogtatni: megyünk és lövünk, amíg csak a lábunk bírja. Érdemes elkezdeni, ugyanis van egy kifejezetten koherens történettel bíró sztorimódja is, mellékküldetésekkel és különböző kiegészítőkkel (pl. Szellemirtók és Az élőhalottak éjszakája).

6. Arcanium: Rise of Akham

Az Arcanium egy nyílt világú, stratégiai kártyás kalandjáték, ami a roguelite és a deckbuilding műfajokat ötvözi, nagyjából úgy, mintha kereszteznénk a Slay the Spire-t a Heartstone-nal, majd nyakon öntenénk egy kis Heroes III-mal. Elsőre talán furcsa frigynek tűnhet, de a gyakorlatban nagyon is jól működik a dolog, fekete pont viszont, hogy elég rövid a sztori.

7. Hextech Mayhem: A League of Legends Story

A Hextech Mayhem: A League of Legends Story ugyan Steamen, az Epic Games Store-on, GOG-on és Switchen is elérhető már, mobilon viszont Netflix előfizetéssel a zsebünkben teljesen ingyen játszhatunk vele. Ez egy egészen különleges, de a LoL sajátos rajzfilmes stílusát magán hordozó ritmus-platformer, amiben a bombamániás Ziggszel kell Piltover környékén durrogtatnunk. Története akad, de nem sok, cserébe viszont ismerős helyszínen szórakozhatunk meglepően jókat – míg várjuk az Arcane második évadát.

8. Before Your Eyes

A Before Your Eyes idén nyerte el az egyik legrangosabbnak járó BAFTA-díjat, amit a történetmesélése és az egészen elképesztő, innovatív irányítása miatt kapott.

A játék során egy Benjamin Bryn nevű alakot, de inkább szellemet alakítunk, hősünk ugyanis szerencsétlen módon elhalálozott. A holtakat a túlvilágra átsegítő Révész azonban “beszélgetésbe” elegyedik vele, de mivel a szellemek a játék világában nem képesek szavakkal vagy mozdulatokkal kommunikálni, csak pislogva vagyunk képesek valamifajta interakciót elérni. Így kell hát elmesélnünk Benjamin életét, egészen a gyerekkorától a haláláig.

És tulajdonképpen ez a Before Your Eyes lényege is: a játékot a játékos a pislogásával képes irányítani, csak így tudunk tovább haladni. Ez elsőre furcsán hangozhat, a gyakorlatban viszont egészen zseniálisan működik, amihez persze szükség lesz a telefon kamerájára is. A játékos pislogására pedig a játékban is megváltozik valami.

9. Into the Breach

Ez egy körökre osztott, rougelike-elemekkel megfűszerezett stratégia, amit pluszban vegyít egy kis puzzle-el. A játék a fő célja, hogy megvédd az építményeket a Vek nevű szörnyektől, amelyet előre meghatározott körök alatt kell sikeresen teljesíteni. A csavar az, hogy amikor rád kerül a sor, pontosan látod, hogy a szörnyek mit fognak tenni a következő lépésükkor, ami az Into The Breach-et puzzle játékká teszi, míg a procedurálisan generált pályák miatt cserébe még megunhatatlan is.

10. Desta: The Memories Between

A zseniális Monument Valley alkotóinak legeslegújabb játéka, ami egyenesen a Netflix játékos kínálatában landolt. Ez azért is jó hír, mert ugyan a nagyobb platformokra is érkezik majd 2023-ban (PC, Switch, Xbox és PS), a Netflixesek viszont már ma végigjátszhatják a különösen mély és mondanivalóval gazdag történetet.

A játék a mentális egészségről, a szorongásról, a megromlott kapcsolatokról, a megbánásról, a kimondatlanul maradt szavakról és lehetőségekről szól. Mivel egy indie fejlesztésről van szó, a játékmenet és a harcrendszer is formabontó, amilyenhez foghatót nem nagyon láthattunk még, aminek nem mellesleg metaforikus jelentése is van. Akit érdekelnek a jól megírt érzékeny történetek, annak mindenképp ajánlott elmerülni benne.

11. Townsmen – A Kingdom Rebuilt

A Townsmen egy eredetileg 2019-ben konzolokra és PC-re, majd mobilokra megjelent városépítős stratégia, annak is inkább a klasszikus fajtájából. A játék május óta a Netflix Gaming része, így ha szeretted a Settlers, a Pharaoh vagy a Caesar sorozatokat, akkor ezzel is tehetsz egy próbát, ha van aktív előfizetésed.

12. Moonlighter

A Moonlighter egy rogue-lite elemekkel teletűzdelt akció szerepjáték, ami eredetileg konzolokra és számítógépre jelent meg. A pixelgrafikájú játék egészen izgalmas kalandokat ígér, számos felfedezni valóval, vagyis ha szereted a műfajt, akkor egy kötelező darab.

13. Exploding Kittens

Az Exploding Kittens – alias Robbanó Cicák – kártyajáték a fizikális alteregójának videojátékosított változata, annak összes szórakoztató velejárójával. Ez azt jelenti, hogy a játék tele van felrobbanni akaró cuki cicával, a lényeg pedig, hogy ne akkor döntsenek az önmegsemmisítésről, amikor éppen a mi kezünkben vannak. A kártyajáték mérhetetlenül zseniális és vicces, amit a Netflix előfizetői most már a buszon-vonaton-metrón-villamoson is játszhatnak – haverokkal, vagy totál idegenekkel egyaránt.

14. Relic Hunter: Rebels

A Rogue Snail által készített játék a Relic Hunters színes lövöldözős sorozat legújabb, és az első mobilra készült darabja. A sci-fi RPG nagy hangsúlyt fektet a fegyveres harcokra, összesen 44 különböző stukkerrel lehet kísérletezni az izgalmas összecsapások során.

 

15. Solitaire – a régi Windowson is csak a pasziánsz pörgött? Akkor ezt érdemes lesz csekkolni

16. Too Hot to Handle: Love is a Game – egy erotikus visual novel, szigorúan csak 16 éven felülieknek

17. Scriptic: Crime Stories – félelmetesen valóságos nyomozós program, ha élsz-halsz a krimiért, akkor azonnal szedd le

18. SpongeBob: Get Cooking – ebben a játékban SpongyaBobnak segíthetünk elkészíteni a Herkentyű burgereket

19. Reigns: Three Kingdoms – egy kártya-alapú, de kifejezetten mély történelmi stratégia

20. Ezt jól kisütöttük! Sütiroham – a népszerű amatőr főzőműsor videojátékos adaptációja, amiben Nicole Byer és Jacques Torres ezúttal minket fog jól kiröhögni

21. Asphalt Xtreme – a kultikus versenyjáték a Netflixre költözött

22. Cat & Soup – a képi világa ennek a játéknak sokkal jobb, mint a teljes program, amiben cuki cicáknak kell segíteni megfőzni mindent, ami eszükbe jut

23. Stranger Things-játékok – Stranger Things: 1984, Stranger Things 3, Stranger Things: Puzzle Tales, mind-mind a népszerű sorozat alapján (rajongóknak egytől egyig kötelezők)

24. Country Friends – megvan a FarmVille? Na akkor ne is menj tovább

25. Hello Kitty and Friends: Hapiness Parade – nyilván egy gyerekeknek készült Hello Kitty-s szórakoztató ügyességi játék

26. Netflix Heads Up! – egy barkóbaszerű alkalmi/partijáték a Netflix műsoraira kihegyezve, szóval ha a baráti társaság film- és sorozatfaló, akkor a következő talira érdemes letölteni

27. Lucky Luna – egy egészen szuper platformer, amit a japán folklór ihletett

28. Skies of Chaos – zseniális, a felülnézetes repülős-helikopteres akciójátékokat idéző cucc

29. Wonderputt Forever – kár volna tagadni, hogy nem élvezetesek az ilyen mobilos minigolf játékok, amik egyébként meglepően nagy múltra tekintenek vissza

30. Wild Things: Animal Adventure – Candy Crush + végtelenül cuki állatok = Wild Things

31. Krispee Street – a népszerű képregény alapján készült tárgykeresős játék az élesszeműeknek

32. Dungeon Dwarves – egy roppant szórakoztató, és kellően komplex szerepjáték bányászó törpökkel

33. Knittens – ha bíros a Candy Crusht, és imádod a macskákat, akkor ezt a játékot neked csinálták

34. Bowling Ballers – egy egyszerűbb, de nagyszerű ügyességi játék a bowling szerelmeseinek

35. Mahjong Solitaire – egy tipikus mahjong-típusú puzzle, ami nagyon, nagyon addiktív (tapasztalat)

36. Dragon Up – egy tipikus mobilos kaland, aminek központi eleme Billy, a házisárkány

37. Dominoes Café – egy klasszikus dominójáték

38. Flutter Butterflies – egy gyerekeknek szóló ismeretterjesztő játék a pillangókról

39. Teeter (Up) – egy ügyességi és logikai puzzle, amiben egy léc segítségével kell egyre feljebb és feljebb tornásznunk egy golyót

40. Poinpy – ez amilyen egyszerű egykezes platformernek tűnik, annyira nehéz és eszeveszettül szórakoztató (meg addiktív)

41. Shooting Hoops – az egyik legelső és legegyszerűbb Netflixes játék, amiben csak kosárra kell dobálni

42. Shatter Remastered – egy retro hangulatot árasztó, de egyedi 2D-s lövöldözős cucc

43. Card Blast – Egy gyors, egyszerűen tanulható pókerjáték

Jelenleg ezt a 43 remek és szórakoztató játékot érhetik el bármilyen plusz költség kifizetése nélkül a Netflix előfizetői.

A játékokat minden esetben le kell tölteni, amit az alkalmazásba lépve, a Játékok fülre, majd a választott játékra nyomva lehet megtenni. Ezt követően már bármikor el lehet indítani őket az alkalmazásból. A játékokban sem reklám, sem pedig mikrotranzakció nincs!

Ezt is olvasd el:

Brutális évzárás – Íme az összes film és sorozat, ami decemberben jön a Netflixre

 

×