Hardver

A pehelysúlyú mindenes – SteelSeries Aerox 5 gamer egér teszt

A SteelSeries immár több mint 21 éves múltra tekinthet vissza. A dán perifériagyártó manapság az egereivel, az egérpadjaival, a billentyűzeteivel, illetve a fejhallgatóival hódítja meg a boltok polcait. Ezúttal az egyik egerük, az Aerox 5 járt a tesztpadon, abból is a vezetékes változat. A specifikáció biztató, a gyártó egy igazi, több játékstílusra is befogható, pehelykönnyű egeret ígér a dobozon és a weboldalon. Nézzük is, hogy sikerült-e beváltani ezt az ígéretet.

A csomagolás/doboz és a nyers adatok

  • Súly: 66g
  • Méret (mm): 128.8 mm x 68.2 mm x 42.10 mm
  • Szenzor: SteelSeries TrueMove Air
  • Kapcsolók: 80 millió kattintásra hitelesített TTC Golden Micro kapcsolók
  • Gyorsulás: 40G
  • Max. DPI/CPI: akár 18000
  • Max. sebesség: 400 IPS
  • Szín: Fekete, matt
  • Polling rate: 1000 Hz
  • Talpak típusa: PTFE

A doboz az évek óta megszokott designnal operál, ezer közül is felismerné az ember, hogy SteelSeries termékkel van dolga. Az egér mellett ezúttal viszonylag kevés kiegészítőt találunk, a leíráson és az USB-C kábelen kívül gyakorlatilag nincs is más a dobozban. Ebben az árkategóriában egy kicsit több is beleférhetne, egy-egy ajándék talp vagy pár extra matrica mindig fel tudja dobni kicsit a körítést.

Külalak, gombok

Az egér a 128 milliméteres hosszával a közepes-nagy egerek táborát erősíti, kialakítását tekintve pedig a Rival 5 formavilágát köszönhetjük benne. Az egér ergonomikus kialakítású, prioritást pedig ezúttal is a jobb kezes felhasználók élvezhetnek, hiszen bal oldalon találjuk meg a gombokat. Ha már gombok, akkor az Aerox 5 bizony nem szerénykedik. A szokásos, görgő alatti és oldalsó 2 gomb mellett, első ránézésre még 2 extra gombot találunk. Ez azonban valójában három, hiszen a legfelső gomb felfelé és lefelé is kattintható, két különböző funkciót ellátva. Összesen tehát kilenc gomb áll a felhasználók rendelkezésére.

A Rival 5-höz képest jelentősen sikerült lefaragni az egér súlyából, melyet a megszokott, „lyukacsos” designnal tudott elérni a cég. A pehelysúlyok kedvelői elégedetten csettinthetnek, hiszen mindössze 66 grammos az Aerox 5, így garantáltan nem fog elfáradni a csuklónk egy-egy végigjátszott nap után sem. Az RGB világításról sem kell lemondani, ráadásul három zónára osztotta fel ezt a SteelSeries, melyet a „GG” nevet viselő programban személyre is szabhatunk.

Az egér mérete és kialakítása leginkább a Claw és Palm fogásoknak kedvez, ezt maga a gyártó is kiemeli a termék hivatalos weboldalán. Nem feltétlenül ez az egér lesz a legjobb választás a fingertipet preferáló játékosoknak, hiszen ők általában a minél kisebb perifériákra vadásznak. A gombok alatt a manapság megszokott Kaihl GM 8.0 helyett TTC Golden Micro kapcsolókat találhatunk. Ezeket szintén 80 millió kattintásra hitelesítette a gyártó, a teszt alatt pedig jelesre vizsgáztak. A kattintási élmény pazar volt, legyen szó villámgyors reakciót megkívánó FPS játékokról vagy épp átlagos böngészgetésről.

A talpak a mára már megszokott és szinte szabványnak tekinthető PTFE – Teflonból készültek, így bármilyen egérpadon megállják a helyüket, nem lesz gondunk a csúszással. Három talpat találunk az egéren, ebből kettőt az egér két végén, míg egy kisebbet a szenzor körül. A legnagyobb rántások során is magabiztosan siklott az egérpadon az Aerox 5, jó minőségű PTFE-t választott a gyártó. A görgő kiváló visszajelzést nyújt az egyes lépéseknél, ám túlzottan nem akasztja meg a görgetésünket, számomra ez a tökéletes, ám ez erősen szubjektív szempont. 

A szenzor

Stabil 1000 Hz

A gyártó TrueMove Air-ként hivatkozik az egérben található szenzorra. Hamar kiderülhet, hogy valójában egy gyártóra szabott PixArt variánssal találkozunk, egészen pontosan a PAW3335 adta a biztos alapot. A PixArt felirat mindig boldogsággal tölti el az embert, hiszen nagy eséllyel egy minden körülmények között hibátlan szenzorral lesz dolgunk. A biztonság kedvéért megizzasztottuk tesztprogramban és játékok alatt is, de a legkeményebb rántásokkal sem volt problémája. A polling rate is végig kőstabil volt, könnyedén hozta az ígért 1ms / 1000 Hz-et. Az egeret komoly kompetitív körülmények között továbbra is érdemes ~1800 CPI/DPI alatt tartani, az esetlegesen megnövő jitter és a nem kívánt smoothing / input lag elkerülése érdekében.

Bírja a keményebb rántásokat is

Szoftver

A már korábban jól ismert SteelSeries GG alatt konfigurálhatjuk az egeret, mely kellemes designnal és közérthető felülettel fogadja a felhasználókat. Állíthatjuk a Polling Rate-et, az RGB világítást, az Angle Snappinget, a hardveres gyorsítást, de a DPI lépéseket is itt szabhatjuk teljes mértékben testre. Természetesen a gombok funkcióit is ezen a felületen alakíthatjuk a saját szájízünkre. Az egér beépített memóriával is rendelkezik, így nem kell állandóan futnia a programnak, nyugodtan bezárhatjuk miután mindent beállítottunk. A program arra is figyelmeztet minket, ha fontos frissítés érkezett az egérhez, melyet pillanatok alatt el is végez.

Verdikt

Korábban nem igazán volt dolgom SteelSeries egerekkel, de az Aerox 5 nem okozott csalódást. Az anyaghasználat és felépítés kiváló, a teszt alatt egyszer sem recsegett, ropogott a periféria. A kábelre sem lehetett panasz, külön öröm, hogy lecsatlakoztatható, illetve, a paracord-szerű kialakításának köszönhetően a mindennapi játékban sem zavar sok vizet, főleg, ha egy mouse bungee-val is megtámogatjuk. Ráadásul mindezek mellé az RGB rajongóknak sem kell csalódniuk, hamar az asztal dísze lehet az Aerox 5.

Az Aerox 5 vezetékes vagy vezeték nélküli változatát a Leet Webshopjában is megvásárolhatod. 

 

Arpi

Korábbi cikkek

Hazánkba is megérkezett az AMD új gamer CPU-ja, nem csak az USA-ba

2024.02.01. – Az AMD 2022 márciusában jelentette be az első, X3D végű processzorát. Ez még…

1 perc telt el azóta...

Visszatért a Warzone egyik legjobb fegyvere – Ez a kiegészítő a titok

2024.02.01. - Február 7-én elstartolt a Warzone és Modern Warfare III újabb közös szezonja. A…

16 perc telt el azóta...

Ezt az ingyen játékot neked szánják, ha szereted az agyad is használni játék közben

Bódi Dániel 2024.02.01. - Az egyedi, művészi és a kifejezetten intelligens játékok kedvelői, akik nem…

37 perc telt el azóta...

Meghalt a Nokia, éljen a Nokia! Nincs több okosmobil, de a márka nem tűnik el

Gábor János 2024.02.01. - Elég egyértelmű jelzést küldött a Nokia készülékeket gyártó cég arról, hogy…

2 óra telt el azóta...

A taxisok élete nem csak játék és mese – Ilyen lesz a Taxiszimulátor

2024.02.01. - A Maxis műfajt teremtett 1989-ben, amikor piacra dobták a SimCity-t. A városi életet…

2 óra telt el azóta...

Váratlan, nagyobb frissítést kapott a Modern Warfare III – Ezek élesedtek

2024.02.01. - Azt már a Call of Duty fejlesztői is megerősítették, hogy február 7-én érkezik…

3 óra telt el azóta...