Rengeteg extra gomb áll a rendelkezésünkre.

A SteelSeries immár több mint 21 éves múltra tekinthet vissza. A dán perifériagyártó manapság az egereivel, az egérpadjaival, a billentyűzeteivel, illetve a fejhallgatóival hódítja meg a boltok polcait. Ezúttal az egyik egerük, az Aerox 5 járt a tesztpadon, abból is a vezetékes változat. A specifikáció biztató, a gyártó egy igazi, több játékstílusra is befogható, pehelykönnyű egeret ígér a dobozon és a weboldalon. Nézzük is, hogy sikerült-e beváltani ezt az ígéretet.

A csomagolás/doboz és a nyers adatok

  • Súly: 66g
  • Méret (mm): 128.8 mm x 68.2 mm x 42.10 mm
  • Szenzor: SteelSeries TrueMove Air
  • Kapcsolók: 80 millió kattintásra hitelesített TTC Golden Micro kapcsolók
  • Gyorsulás: 40G
  • Max. DPI/CPI: akár 18000
  • Max. sebesség: 400 IPS
  • Szín: Fekete, matt
  • Polling rate: 1000 Hz
  • Talpak típusa: PTFE

A doboz az évek óta megszokott designnal operál, ezer közül is felismerné az ember, hogy SteelSeries termékkel van dolga. Az egér mellett ezúttal viszonylag kevés kiegészítőt találunk, a leíráson és az USB-C kábelen kívül gyakorlatilag nincs is más a dobozban. Ebben az árkategóriában egy kicsit több is beleférhetne, egy-egy ajándék talp vagy pár extra matrica mindig fel tudja dobni kicsit a körítést.

Külalak, gombok

Az egér a 128 milliméteres hosszával a közepes-nagy egerek táborát erősíti, kialakítását tekintve pedig a Rival 5 formavilágát köszönhetjük benne. Az egér ergonomikus kialakítású, prioritást pedig ezúttal is a jobb kezes felhasználók élvezhetnek, hiszen bal oldalon találjuk meg a gombokat. Ha már gombok, akkor az Aerox 5 bizony nem szerénykedik. A szokásos, görgő alatti és oldalsó 2 gomb mellett, első ránézésre még 2 extra gombot találunk. Ez azonban valójában három, hiszen a legfelső gomb felfelé és lefelé is kattintható, két különböző funkciót ellátva. Összesen tehát kilenc gomb áll a felhasználók rendelkezésére.

A Rival 5-höz képest jelentősen sikerült lefaragni az egér súlyából, melyet a megszokott, „lyukacsos” designnal tudott elérni a cég. A pehelysúlyok kedvelői elégedetten csettinthetnek, hiszen mindössze 66 grammos az Aerox 5, így garantáltan nem fog elfáradni a csuklónk egy-egy végigjátszott nap után sem. Az RGB világításról sem kell lemondani, ráadásul három zónára osztotta fel ezt a SteelSeries, melyet a „GG” nevet viselő programban személyre is szabhatunk.

Az egér mérete és kialakítása leginkább a Claw és Palm fogásoknak kedvez, ezt maga a gyártó is kiemeli a termék hivatalos weboldalán. Nem feltétlenül ez az egér lesz a legjobb választás a fingertipet preferáló játékosoknak, hiszen ők általában a minél kisebb perifériákra vadásznak. A gombok alatt a manapság megszokott Kaihl GM 8.0 helyett TTC Golden Micro kapcsolókat találhatunk. Ezeket szintén 80 millió kattintásra hitelesítette a gyártó, a teszt alatt pedig jelesre vizsgáztak. A kattintási élmény pazar volt, legyen szó villámgyors reakciót megkívánó FPS játékokról vagy épp átlagos böngészgetésről.

A talpak a mára már megszokott és szinte szabványnak tekinthető PTFE – Teflonból készültek, így bármilyen egérpadon megállják a helyüket, nem lesz gondunk a csúszással. Három talpat találunk az egéren, ebből kettőt az egér két végén, míg egy kisebbet a szenzor körül. A legnagyobb rántások során is magabiztosan siklott az egérpadon az Aerox 5, jó minőségű PTFE-t választott a gyártó. A görgő kiváló visszajelzést nyújt az egyes lépéseknél, ám túlzottan nem akasztja meg a görgetésünket, számomra ez a tökéletes, ám ez erősen szubjektív szempont. 

A szenzor

Stabil 1000 Hz

A gyártó TrueMove Air-ként hivatkozik az egérben található szenzorra. Hamar kiderülhet, hogy valójában egy gyártóra szabott PixArt variánssal találkozunk, egészen pontosan a PAW3335 adta a biztos alapot. A PixArt felirat mindig boldogsággal tölti el az embert, hiszen nagy eséllyel egy minden körülmények között hibátlan szenzorral lesz dolgunk. A biztonság kedvéért megizzasztottuk tesztprogramban és játékok alatt is, de a legkeményebb rántásokkal sem volt problémája. A polling rate is végig kőstabil volt, könnyedén hozta az ígért 1ms / 1000 Hz-et. Az egeret komoly kompetitív körülmények között továbbra is érdemes ~1800 CPI/DPI alatt tartani, az esetlegesen megnövő jitter és a nem kívánt smoothing / input lag elkerülése érdekében.

Bírja a keményebb rántásokat is

Szoftver

A már korábban jól ismert SteelSeries GG alatt konfigurálhatjuk az egeret, mely kellemes designnal és közérthető felülettel fogadja a felhasználókat. Állíthatjuk a Polling Rate-et, az RGB világítást, az Angle Snappinget, a hardveres gyorsítást, de a DPI lépéseket is itt szabhatjuk teljes mértékben testre. Természetesen a gombok funkcióit is ezen a felületen alakíthatjuk a saját szájízünkre. Az egér beépített memóriával is rendelkezik, így nem kell állandóan futnia a programnak, nyugodtan bezárhatjuk miután mindent beállítottunk. A program arra is figyelmeztet minket, ha fontos frissítés érkezett az egérhez, melyet pillanatok alatt el is végez.

Verdikt

Korábban nem igazán volt dolgom SteelSeries egerekkel, de az Aerox 5 nem okozott csalódást. Az anyaghasználat és felépítés kiváló, a teszt alatt egyszer sem recsegett, ropogott a periféria. A kábelre sem lehetett panasz, külön öröm, hogy lecsatlakoztatható, illetve, a paracord-szerű kialakításának köszönhetően a mindennapi játékban sem zavar sok vizet, főleg, ha egy mouse bungee-val is megtámogatjuk. Ráadásul mindezek mellé az RGB rajongóknak sem kell csalódniuk, hamar az asztal dísze lehet az Aerox 5.

Az Aerox 5 vezetékes vagy vezeték nélküli változatát a Leet Webshopjában is megvásárolhatod. 

 

Összefoglalás

A pehelysúlyú mindenes – SteelSeries Aerox 5 gamer egér teszt


Szerzői értékelés

9

A SteelSeries egy igazi, pehelykönnyű, több játékkategóriában is bevethető egérrel örvendeztette meg a rajongóknak. A szenzor hibátlan, a szoftveres támogatás kellemes, így már csak a személyes felhasználói preferenciák szabhatnak gátat a vásárlásnak.

Hibátlan szenzor

Kiváló kapcsolók, kellemes kattintási élménnyel

Több, testreszabható oldalsó gomb

RGB világítás

Kellemes súly

Jó minőségű, lecsatlakoztatható, paracord jellegű kábel

Közérthető szoftver

Minőségi PTFE talpak

Lehetne több ajándék a dobozban

A szoftver kissé erőforrásigényes

A lyukacsos design megosztó lehet

Olvasói értékelés

0

×