Nem indult könnyen a PlayStation kálváriája, de mára a világ egy legismertebb konzolja lett.

Az eredeti és első PlayStation konzol ebben a hónapban ünnepelte 28. születésnapját, hiszen 1994 december 3-án mutatták be először Japánban. Most ez abból a szempontból érdekes, hogy az internetet elárasztották a rajongók az első és legkedvesebb játékélményükkel.

A Sony PlayStation rövid története

Az első PlayStation konzol 1994 decemberében jelent meg Japánban, majd a következő évben világszerte. A sorozat eredeti konzolja volt az első olyan konzol a világon, amelyből több mint 100 millió darabot adtak el, méghozzá kevesebb mint egy évtized alatt. 2000-ben jelent meg utódja, a PlayStation 2. A PlayStation 2 a mai napig a legjobban fogyó konzol, 2012 végéig több mint 155 millió eladott pályányszámban kelt el. 2006-ban jelent meg a Sony következő konzolja, a PlayStation 3, amelyből 2017 márciusáig több mint 87,4 millió darabot adtak el. A Sony következő konzolja, a PlayStation 4 2013-ban jelent meg, amelyből egy nap alatt egymillió darabot adtak el, ezzel a történelem leggyorsabban fogyó konzoljává vált. 2020-ban jelent meg a sorozat legújabb konzolja, a PlayStation 5, amelyből az első 249 nap alatt 10 millió darabot adtak el, ezzel megelőzte elődjét, és az eddigi leggyorsabban fogyó PlayStation-konzol lett.

A PlayStation a Sony egyik vezetőjének, Ken Kutaraginak az ötlete volt, aki a vállalat egyik hardverfejlesztő részlegét vezette, és akit később „a PlayStation atyjának” neveztek el. 1991-ig a Sony nemigen foglalkozott a videojáték-iparral. A vállalat más konzolokhoz készített alkatrészeket, például a Nintendo Super Famicomoz a hangchipet, de működtetett egy videojáték-stúdiót, a Sony Imagesoftot. A Nintendo és a Sony a már 1988-ban megkezdett közös projektjének részeként a Super Famicom CD-ROM változatának elkészítésén dolgozott. A Nintendo még 1991 márciusában is tagadta a Sony-val kötött megállapodás létezését.

Az 1991-es Consumer Electronics Show-n a Sony bemutatott egy Super Famicomot beépített CD-ROM meghajtóval, „PlayStation” néven (más néven SNES-CD). Azonban egy nappal a CES-en történt bejelentés után a Nintendo bejelentette, hogy felbontja a Sony-val való partnerségét, helyette a Philips-et választotta.

Az üzletet a Nintendo felbontotta, miután nem tudtak megegyezni arról, hogy a bevételek hogyan oszlanak meg a két cég között. A partnerség felbontása feldühítette Norio Ohga Sony elnököt, aki válaszul Kutaragit bízta meg a Nintendo riválisának szánt PlayStation projekt fejlesztésével.

A mindössze egy héttel a Sega Saturn után megjelent konzol lenyűgöző 3D-s grafikával, nagyszerű játékokkal és kiváló marketinggel büszkélkedhetett, ami az 1990-es évek kihagyhatatlan kütyüjévé tette. Elképesztő módon a kontroller kialakítása a 3D-s játékokhoz akart illeszkedni, mivel a játékkontrollerek többsége akkoriban lapos volt. Az alkotó Teiyu Goto nehezen tudta meggyőzni a Sony többi vezetőjét az elképzeléséről, Norio Ohga elnök azonban azonnal elfogadta, mivel a vezérlő egy repülőgép vezérlőjére emlékeztette, ő maga pedig pilóta volt.

Sokan most a Twitteren emlékeznek meg róla

 

Az alábbi Twitter bejegyzésben a Sony azt kérte, hogy mindenki írja be: melyik volt az első játék, amivel a PlayStation-ön játszott? Armored Core, Crash Bandicoot, Ape Escape, Tekken, Wipeout, Metal Gear Solid, Need for Speed. Neked melyik volt az első PlayStation játékod?

Ezt láttad már?

Kiderült, mikor jelenhet meg legkorábban a PlayStation 6

 

×