Nagyon durva az Apple új fejlesztése, amivel onnan is lehet segítséget hívni, ahol se térerő, se WiFi, se mobilnet. De vajon hogy csinálták?

Alighanem megvan az iPhone 14 és az iOS 16.1-es oprendszer frissítés első hőstette: ha a minap nem ilyen készülék lapul egy alaszkai férfi zsebében,

ma már aligha mesélhetne halálközeli élményéről.

Az iPhone-tulaj a MacRumors riportja szerint csütörtök éjjel akadt el hókotró járművével, egy olyan istenháta mögötti úton, ahová nem ért el egyetlen mobiltorony szignálja sem. A sofőr Noorvik-ból tartott a Csukcs-tenger öblében fekvő Kotzebue településre, de az oda vezető kompig már nem jutott el, hanem a senkiföldjén ragadt, (elvileg) működőképes mobil nélkül.

Forrás: The Washington Post

Szerencséjére a vidéken jellemző dermesztő fagyok egyelőre nem köszöntöttek be, hiszen errefelé „még csak” fagypont körüli a napi átlaghőmérséklet – viszont érkezik az igazi alaszkai tél:

a jövő csütörtökre jósolt -16 fokos éjszakát (iPhone 14 ide, vagy oda) aligha élte volna túl.

Persze ez igaz lett volna erre a kalandos éjszakájára is, ha nem a legújabb Apple-készülékkel és annak naprakész frissítésével indul útnak. Mint ismert, az iPhone 14 ütközésérzékelővel rendelkezik, és képes a mentők automatikus riasztására, például akkor, amikor valaki balesetet szenved és sérülés, eszméletvesztés vagy még rosszabb miatt nem tudja betárcsázni a segélyhívót.

Forrás: The Washington Post

Ennek a funkciónak a továbbfejlesztett verziója az iOS 16.1-gyel érkezett: a 14-es szériájú iPhone-ok mostantól műholdas segélyhívó jelzést tudnak küldeni a legközelebbi mentőegységeknek. A szignált az alaszkai férfi végtelen szerencséjére befogta az állami katonaság, és rögtön megindult utána a kutatás – amihez a támpontot a telefon által küldött koordináták adták. A pórul járt hókotrós időben megmenekült és sérülés nélkül megúszta a más esetben valószínűleg tragédiába torkolló kalandot.

Forrás: Apple

A készülék hőstettéről az Apple is kiadott egy nyilatkozatot: jelezték, maguk is meglepődtek, hogy az eszközük ennyire jól vizsgázott, de nem azért, mert nem biztosak a stabil működésében, hanem azért, mert a műholdas kapcsolatok nem túl stabilak a 62. szélességi fok felett – márpedig Noorvik és Kotzebue vastagon a 69-en fekszik. Szóval bravó!

Persze a nagyfokú pontosság sem mindig hasznos:

Magától hívja rád a zsarukat az iPhone 14, ha hullámvasútra ülsz!

Elindult új webshopunk, nézz szét te is!

×