Az Idea Alapítvány létrehozott egy böngészőben elérhető játékot, melyben gyakorolhatod, hogy mennyire ismered fel a neten a gyanús tartalmakat.

Az kétségtelen, hogy az internetes világban egyre fontosabb a biztonság, főleg ami a koskorúakat illeti. Néha azonban tényleg nehéz eldönteni, hogy milyen tartalom lehet ártalmas a gyerekek számára. Így az Idea Alapítvány most olyan webapplikációt készített, amivel azt lehet gyakorolni, hogy mennyire ismered fel a gyanús tartalmakat.

A Pajzs egy böngészőből elérhető, elsősorban 13-15 éves diákok számára ajánlott webapplikáció, amelynek célja a gyanús online tartalmak felismerésének gyakorlása.

Az applikáció az Idea Alapítvány médiatudatosságot fejlesztő iskolai programjaihoz kapcsolódik. Elsősorban olyan pedagógusoknak nyújt segítséget, akiknek még nem volt lehetőségük elvégezni az Infogrund akkreditált tanárképzést, ugyanakkor szeretnék tanítványaik médiatudatosságát egy informatív, szórakoztató app segítségével fejleszteniolvasható a hivatalos oldalon.

Az app böngészőben fut, így többféle eszközön (számítógépen, tableten, okostelefonon) is játszható, és a legtöbb operációs rendszer alatt és böngészőben (Firefox, Chrome, Safari, stb.) is működik.

Az applikáció egy 100 kérdésből álló teszt, amely egy fiktív közösségimédia-oldalba van ágyazva. A játékos posztokat lát, azonban ezeket nem lájkolni kell, mint más platformokon, hanem el kell dönteni, hova soroljuk őket: gyanúsnak egy adott szempont alapján, vagy megbízhatónak. Ennek eldöntéséhez a játékos segítséget is kap: egy-egy szempont szakértői chatüzenetek formájában mondják el a legfontosabb tudnivalókat.

Az app öt szempontot mutat be, amelyek a gyanús online tartalomra utaló jellemzők lehetnek. Ezek:

  • a digitális kép- és videómanipuláció,
  • a hirdetés, eladás rejtett szándéka,
  • az elfogultság,
  • a trollkodás és az agresszió,
  • valamint a tartalom eredeti kontextusból történő kiemelése.

A játék első részében a játékos megismerkedhet azzal, mi számít gyanús tartalomnak. Öt gyakorlópályán, 10-10 poszton keresztül, a Pajzs szakértőinek chates támogatása mellett megtanulhatja a szempontok felismerését. A játék második részében a posztok már bármelyik kategóriába tartozhatnak az öt megismert gyanús kategória közül, de az is lehet, hogy a poszt megbízható.

A játék teljesítése nagyjából másfél óra, de nem muszáj egyben lejátszani. A böngésző megőrzi a belépési adatokat, és a játékos onnan folytathatja, ahol legutóbb abbahagyta. Egy-egy helyes válaszért +5, egy rossz válaszért -3 pont jár. A cél legalább 150 pont elérése, de ezen felül sem áll meg a játék – a cél ezek után a Pajzs toplistája.

A tanárod kell hozzá!

Az app használatához semmiféle személyes adatot nem kell megadnod. Regisztrálni a játékba csak a tanárodnak kell, tőle kaphatsz hozzáférést és osztálykódot. Neked csak egy felhasználónevet és egy avatárt kell választanod, majd megadnod a tanárodtól kapott kódot, és már játszhatsz is.

Ha megvan a kód, írd be a böngészősávba a gms.hu/idea címet (vagy kattints ide)! A játékot részleteit és a szabályokat megtalálod ITT! Ne felejtsd el kommentben megírni, hogy hány pontot értél el!

Egy hasonló kvízt egyébként mi is csináltunk már, de a téma a videojátékok voltak:

Igaz vagy hamis kvíz: Felismered a kamuhíreket a játékokról?

 

Elindult új webshopunk, nézz szét te is!

×