Az RTX 4090-nél tapasztalható felártól itt nem kell félnünk.

Ez elmúlt napokban meglehetősen borúlátó elemzések érkeztek a videókártya-piaccal kapcsolatban. 2022 harmadik negyedévében 33%-kal csökkentek az eladások 2021 hasonló időszakához hasonlítva. Ekkora csökkenésre legutóbb 2009-ben, a világválság idején volt példa. Kétségtelen, hogy több tényező is okolható ezért, legyen szó gazdasági okokról vagy épp a kriptobányászat lecsengéséről. Nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy az árazással is meglehetősen elszálltak a cégek, az Nvidia-val az élen.

Az RTX 40-es szériát szeptember végén leplezte le az óriáscég. Hetekkel később meg is érkezett az RTX 4090 a boltok polcaira, majd november közepén az RTX 4080 követte. Az RTX 4090-nél megfigyelhettük, hogy az eladók a gyártó által megadott ajánlott fogyasztói ár felett árulták a modelleket. Sokan arra számítottak, hogy a gyengébb kártyára is ez a sors vár majd.

1539 euróról 1449 euróra – azaz 20 euróval az MSRP alá

Úgy tűnik, hogy már az első hetekben megfordult ez a trend!

Jól látható, hogy Németországban máris az 1469 eurós MSRP alá estek be az árak. Természetesen a potenciális vásárlókat nem az a 90 vagy 20 euró fogja meggyőzni, ám jelzésértékű lehet ez a jövőre nézve. Főleg annak tükrében, hogy december közepén megérkeznek az RX 7900-as kártyák, melyek RTX 4080 teljesítménnyel kecsegtetnek, jóval kellemesebb árcédulával.

Az Nvidia nagy eséllyel további árnyeséssel készül majd az érkezésükre, ha versenyben szeretne maradni. Az AMD már meglépte ezt a Ryzen 7000-es processzorok kapcsán, hiszen túl jóra sikerült az Intel 13. generációja. Az árcédulák az utóbbi időben elértek egy olyan határt, melyet már a keményvonalas gamerek sem tudnak minden esetben csak úgy figyelmen kívül hagyni.

Az AMD brutálisan megnyeste a legújabb processzorai árát

 

Elindult új webshopunk, nézz szét te is!

 

×