Miben különböznek az SSD-k, és melyiket érdemes választanom? Szigorúan csak közérthetően a SATA, az mSATA és az M.2 típusú SSD-kről.

A tárolandó adatok – legyen szó videojátékról, képről, videóról, vagy bármilyen programról – évről évre megdöbbentő ütemben növekednek. Emiatt pedig sokan a leghatékonyabb tárolóeszközön gondolkoznak, ami akár évekig képes lehet tisztesen kiszolgálni a PC-s felhasználót.

Szerencsére a helyigény növekedésével azonosan érkeznek az új típusú, gyorsabb és nagyobb tárolóeszközök, ezek között is a legnépszerűbbek a szilárdtest-meghajtók, azaz az SSD-k. Az SSD-knek azonban számos változata létezik, bár sokaknak egyelőre nem kell tovább látniuk a SATA és az mSATA SSD-ken. 

De mi az az SATA SSD?

 

Lényegében egy flash-tároló meghajtó, de gyakran merevlemezként is használják. Ez az SSD viszonylag aprócska, de a méret becsapós, ugyanis kompaktsága ellenére rengeteg adatot, akár több terabájtot is képes tárolni. Igazából pontosan ezek miatt a tulajdonságok miatt szeretik az SSD-ket: viszonylag picik, de kifejezetten sok dolog elfér rajta. 

Ráadásul ezek a meghajtók 6 GB/másodperc sebességgel képesek adatokat olvasni és írni, ami bődületesen megdobhatja a munkafolyamatokat és a betöltéseket.

Egy másik fontos szempont (amit az SSD vs HDD cikkben már alaposan átrágtunk) a megbízhatóságuk. Mivel az SSD-ben nincsen semmilyen mozgó alkatrész, sokkal ellenállóbb és tartósabb, mint a hagyományos tárhelyek. Kevésbé sérülékenyek, és sokkal bátrabban lehet őket egyik helyről a másikra vinni – szinte mint egy pendrive-ot.

mSATA vs. SATA

A SATA (Serial Advanced Technology Attachment) egy olyan interfész, amelyet buszadapterek csatlakoztatására használnak olyan tárolóeszközökhöz, mint a flash meghajtók és merevlemezek. Valójában a SATA határozza meg, hogyan történik az adatátvitel a számítógép és a csatlakoztatott tárolóeszköz között. Az mSATA, ahogyan azt már sejtheted, a mini-SATA rövidítése. Bár mindkettő ugyanazokat a specifikációkat követi, számos különbség van a kettő között:

Méret

A legnagyobb különbség a méretükben van. A SATA sokkal nagyobb, ami egészen konkrétan azt jelenti, hogy csak nagyobb eszközökön, például PC-ken és szervereken érdemes használni. Az mSATA viszont sokkalta kompaktabb, vagyis jóval kisebb eszközökben is elfér.

Tárolási kapacitás

A másik szignifikáns különbséget a tárolókapacitásban találjuk. Általánosságban elmondható, hogy a SATA több mint 1 TB adatot tud kényelmesen tárolni, míg az mSATA körülbelül 800 GB és 1 TB közötti kapacitással rendelkezik. Azaz a SATA nemcsak a fizikai méreteiben múlja felül a kistesót, hanem belül is.

Interfészek

Mind az mSATA, mind a SATA a fejlett technológiai csatoló (ATA) interfészt használja a nagy sebességű adatátvitelhez. Sőt, egyik eszköz sem kompatibilis az IDE-vel és a PCI-e-vel.

Sebesség

Végül az mSATA és a SATA olvasási és írási sebessége, és az ebből eredő teljesítménye nagyjából megegyezik: mindkettő sebessége nagyjából 6 GB/s. Viszont a gyártók között lehetnek eltérések, így ha állandó teljesítményre vágysz, akkor érdemes egyetlen terméktípust kiválasztani, így nem érhet sok meglepetés.

Összességében tehát az mSATA típusú SSD-t kisebb, hordozható eszközökhöz lehet ajánlani, ha viszont az otthoni PC-be keresünk tárolót, akkor inkább a SATA SSD-re érdemes rástartolni.

Na és mi a helyzet az M.2 SSD-vel?

Mivel az M.2 SSD később jelent meg, mint az mSATA SSD, az valamivel fejlettebb is annál. Mindkettő kompakt és jól működhet kis eszközökben, a hasonlóságok viszont itt nagyjából véget is érnek. De miben is térnek el egymástól pontosan?

Tárolási kapacitás

Az M.2 SSD nagyobb tárolókapacitással rendelkezik, hiszen már jó pár modell már a 2 TB-os kapacitással hódítja el a felhasználói szíveket – szemben az mSATA 1 TB-jával. Tehát hiába kisebb az M.2, az jóval hatékonyabban gazdálkodik a fizikai és a belső méretekkel.

Interfészek

Az mSATA SSD csak az ATA interfészt támogatja, míg az M.2 SSD az ATA és a PCI-e interfészt is. Ergo az M.2 jelentősen sokoldalúbb eszköz, mint elődje. 

Sebesség

Az M.2 SSD a sebesség és a teljesítmény tekintetében is tündököl. Mivel az M.2 SSD PCI-e-t használ, mindkét oldalon maximum négy sávnyi, 1 Gbps sebességű adatot képes kezelni, ami összesen 8 GB/s sebességet jelent. Ezzel szemben az mSATA maximális sebessége 6 GB/s.

Az M.2 SSD egyértelműen egy jobb választás, hiszen kompaktabb, gyorsabb, és több adatot is képes tárolni. Cserébe viszont drágább is, mint az mSATA, így az árérzékeny felhasználók inkább a pénztárcájukkal döntsenek.

SATA mSATA M.2 SSD
Sebesség Gyors Gyors Leggyorsabb
Max. tárolókapacitás Közepes Legkisebb Legmagasabb
Fizikai méretek Nagy Kicsi Legkisebb
Kompatibilitás Limitált Limitált Magas

 

A fenti nagyon leegyszerűsített táblázatban egyértelműen látható, hogy többgenerációs SSD-kről van szó, amelynek egyik legfrissebb darabja az M.2 típusú. Az nyilván azt jelenti, hogy jelenleg ez a fajta SSD a legjobb választás tulajdonképpen mindenre, viszont ezzel együtt jelenleg ezek az eszközök a legdrágábbak is.

Ha valaki szűkösebb büdzséből gazdálkodik, az mindenképpen inkább az mSATA vagy a SATA között válasszon annak függvényében, hogy otthoni PC-hez, vagy laptophoz, esetleg tablethez szeretné használni. Fentebb már említettem, hogy nagygéphez talán inkább a SATA a jobb választás, és innen érdemes majd M.2-re váltani. 

Van viszont egy harmadik, még spórolósabb opció is – a HDD-SSD hibrid:

SSD vs. HDD – Mi a különbség, és melyiket válasszam?

SSD-t pedig a megújult LEET Shopból is rendelhetsz magadnak:

×