Sokan nem tudják, hogy mi a különbség a háttértárak között, vagy melyiket pontosan miért és kinek érdemes választania. A ZDNet veterán szakembere, Adrian Kingsley-Huges, és a PCMag nagy tudású szerkesztője, Tom Brant segítségével választ adhatunk a nagy kérdésre.

Nagyon sokan azt gondolják, hogy az SSD-k a legjobb opciók, ha a fájlok tárolásáról van szó, hiszen jelentősen gyorsabb adatátviteli sebességre képesek. A szakember viszont figyelmeztet, hogy ez egyáltalán nincs így, és számos esetben, bizonyos területeken és felhasználásra bizony még mindig a komótosabb HDD lehet jobb választás. Ennek járunk most mi is utána.

Mi a tartós állapotú, azaz a szilárdtest meghajtó, az SSD?

Az SSD egy olyan tárolóeszköz, ahol az adatokat (jellemzően) flashmemória-chipeken tárolják. Ezek a chipek gyors olvasási és írási sebességet kínálnak, vagyis ezek az eszközök kifejezetten gyorsan működő adattárolók.

Az SSD-kben továbbá nincsenek mozgó alkatrészek (innen is a neve), ami azt jelenti, hogy sokkal könnyebb őket szállítani, hiszen sokkal nehezebben vágja trapára az ember, illetve nincs mechanikai okokból adódó késleltetések sem, használat-működés közben is szupercsendesek, és kevés hőt termelnek.

Ez viszont nem jelenti egyenesen azt, hogy időtállóbb. Bár a DRAM-alapú SSD-knél ez nincs így, de a flash-alapúak minden egyes cellájára korlátozott számú alkalommal lehet írni és törölni, amit az SSD-gyártók TBW-értékként mérnek. Ha elérjük a kritikus szintet, akkor olvasási hibák is felléphetnek, ami nyilván nem túl jó dolog, hiszen az alapvető funkcióját nem tudja ellátni.

Mi a merevlemez, azaz a HDD?

A HDD egy olyan adattárolási megoldás, ami az SSD-vel szemben megannyi mozgó alkatrészből áll. A két legfontosabb eleme a mágnesezhető réteggel bevont lemez, illetve az adatok olvasására szolgáló, a lemezek fölött mozgó író/olvasó fej.

Egy HDD-be a gyártó több lemezt is rakhat, ezáltal növelheti az eszköz tárolókapacitását, ami így sokkal több is lehet, mint egy SSD-nek. Cserébe viszont – mivel a lemezek forgással kerülnek olvasásra, a működésük hangosabb és lassabb is, illetve sokkal könnyebben megsérülnek (egy porszem is simán hazavághatja), mint az SSD-k. Viszont annál sokkal olcsóbb, és annyit használjuk, amennyit csak akarjuk (amíg el nem romlik).

SSD HDD
Max. kapacitás 4TB 22TB
Írási/olvasási sebesség 3000-7000MB/s 250MB/s
Zaj Hangtalan Néha ketyeg és zúg
Átlagos fogyasztás 2W 8W
Élettartam 5 – 10 év (aktív használat mellett ennél kevesebb is lehet) 3 – 5 év
Ellenállóság Rezgés- és ütésálló Érzékenyek a mozgatásra és az ütésre

Az SSD-t érdemes választanod, ha…

1. …FONTOS A GYORSASÁG

Sebességben a két formát egyszerűen lehetetlen összehasonlítani, ezen a téren a HDD labdába sem rúghat. Még a leggyorsabb merevlemeznél is tízszer sebesebb egy közepesen lassú SSD, ezért ha valaki hiperszónikus indításra, vagy a játékok és egyéb programok gyors betöltése a cél, akkor ne gondolkozz sokat.

2. …NAGY FÁJLOKAT MOZGATSZ

Ha a munkából adódóan folyamatosan nagy fájlokat kell ide-oda mozgatni, akkor szintén az SSD felé nyílik a kacsacsőr. Sőt, az ilyen nagyméretű cuccokat gyorsabban is fogja betölteni, de még a biztonsági mentés is csak egy pillanat lesz, jelentős mértékben felgyorsítva ezzel a különböző munkafolyamatokat.

3. …MASSZÍV KÜTYÜT KERESEL

Mint már fentebb említettem, az SSD jóval tartósabb pajtás lehet a bajban, mint egy HDD, mert jobban bírja a költözést, történjék az bármilyen okból. Nyilván ezek sem elpusztíthatatlan eszközök, de egy hagyományos merevlemeznél jóval időtállóbbak, illetve kevésbé sérülékenyek. Szóval, ha sokat utazol, akkor ugyancsak az SSD a legjobb opció.

Az HDD-t érdemes választanod, ha…

1. …NAGYON SOK TÁRHELY KELL

A HDD-k legeslegnagyobb előnye az SSD-khez képest, hogy sokkal nagyobb a tárolókapacitásuk, és még jelentősen olcsóbbak is. Egy kisebb kapacitású SSD árából már egy igen méretes winchestert vehetünk magunknak, amin irdatlan mennyiségű adatot tárolhatunk. Jó lehet filmekre, sorozatokra, vagy a családi videó- és fotóalbum tárolására.

2. …BIZTONSÁGI MENTÉSEKET TÁROLNÁNK

Ez az érv a HDD mellett kéz a kézben jár az első okkal. Olcsó, nagyon sok adat elfér rajta, és sokkalta olcsóbb, mint egy SSD. Ha le tudunk mondani a fénysebességről, és az a szempont, hogy minél olcsóbban, minél több adat elférjen rajta, akkor ugyancsak a merevlemez a győztes. Tökéletes lehet a videó- és képszerkesztőknek, akik nagyon sokszor mentenek, vagy másolnak különböző nyersanyagokat – de nem időre mérve.

3. …SPÓROLNI AKARSZ, VAGY NINCS SOK PÉNZED

Sokszor mondta, de az ismétlés a tudás anyja: a HDD olcsóbb. Nem kicsit, nagyon. Ha a kiválasztásnál az egyik, ha nem a legfontosabb szempont az ár, akkor nem érdemes sokat hezitálni, inkább menj rá a HDD-re.

A ZDNet szakembere válaszol a legtöbbször elhangzó kérdésekre:

Az SSD vagy a HDD jobb játékra? 

Mindkettő!

Nálam az operációs rendszer SSD-re van betöltve a sebessége miatt, a játékok pedig HDD-re vannak felpakolva a tárolókapacitás miatt. Ez a kombó a világ legjobbja szerintem, amihez talán még bankot sem kell robbantani.

Viszont egy gamer PC esetében, inkább egy gyorsabb HDD-t választanék (például egy 4 TB-os WD Black meghajtót), kivéve persze, ha a büdzsének a csillagos ég a határa, mert akkor nyilván egy nagyobb kapacitású SSD lenne a nyerő.

Jobb egy 256 GB-os SSD, mint egy 1 TB-os merevlemez?

Ez igazából csak attól függ, hogy mi számít inkább: a sebesség, vagy a tárhely. A tapasztalataim alapján viszont azt mondom, hogy a legtöbb ember túlbecsüli, hogy pontosan mekkora tárhelyre is van szüksége, aztán a nagy kapacitású meghajtót végül csak teleszemetelik. Ezért inkább azt mondom, hogy egy 256 GB-os SSD elegendő tárhelyet biztosít az átlagos felhasználó számára, és még gyorsabb is [mint egy HDD].

források: ZDNet, PCMag

Ezt is érdemes elolvasnod:

4K-ban is kényelmesen lubickol? – Megérkeztek az első RTX 4080 tesztek

 

×