A modern világ előtti időben a szörnymítoszok hasznos elemei voltak az emberiségnek, melyekkel a félelmeiket és az ismeretlent magyarázták, néhány hiedelem azonban még a tudományos forradalmat is túlélte.

Vámpírok, szfinxek, baziliszkuszok, sárkányok… A mitologikus lényegbe, szörnyekbe vetett mély hit tulajdonképpen az emberiséggel egyidős. A tudományos korszak előtt ugyanis ezek adtak magyarázatot a megmagyarázhatatlanra, olyan jelenségekre, melyekre a kor embere kizárólag a hiedelmeivel, a vallásával tudott válaszokat találni.

A modern világban azonban egyre kevesebb olyan dolog akad, amire ne találnánk kielégítő választ, így a megmaradt, sokszor ősi mítoszokat és babonákat felváltották a konteók, az összeesküvés-elméletek és a bizonyíthatatlan mítoszok. Némelyikben pedig tömegek képesek a mai napig szentül hinni, annak ellenére, hogy túlnyomó többségüket már sikeresen cáfolták, esetleg kiderült róluk, hogy átverések csupán.

Az alábbi cikkben azokat a népszerű, szinte az egész világon ismert lényeket szedtük egy szép csokorba, melyek létezését a tudomány cáfolta vagy nem ismeri el, valamiért viszont még mindig tömegek hisznek a létezésükben.

1. Chupacabra

A chupacabra létezésében hívő embereket a világon szinte mindenhol találunk, pedig eredetileg egy latin-amerikai népi legendából ered, ami az internet megjelenésével arányosan lett népszerű hiedelem. A kutyaszerű lény általában szörnyűséges vérszívóként jelenik meg, ami jellemzően csak más állatokat támad meg, az embertől azonban próbálja távol tartani magát.

Valószínűleg ezért kellett az első chupacabra-észlelésig 1995-ig várni, amikor Puerto Ricóban helyi állattenyésztők azt állították, hogy a négylábú szörnyeteg halomra öldökli a jószágaikat. Az áldozatait viszont nem fogyasztja el, mindössze a vérüket szívja csak ki – innen is a neve, ami a spanyol chupar – szívni, és cabra – kecske szavakból ered. A korai észlelések még két lábon járni képes lényről szóltak, ezután viszont a világon szinte mindenhol inkább kutyaszerű szőrtelen fenevadként írták le.

Azt nem mondhatjuk, hogy a chupacabra, mint olyan, ne létezne, ugyanis tényleges példányokat is sikerült megfigyelni, de a kutatók szerint nem egy mitologikus vérszopóról, sokkal inkább a kutya és valamilyen más vadonélő állat keverékéről van szó. A szőr hiányát pedig rühességgel és más betegségekkel magyarázzák, és valószínűleg azért támad ember tartotta állatokra, mert a betegségük miatt annyira legyengültek, hogy a vadonban már nem tudnak zsákmányt szerezni maguknak.

És hogy miért terjedt el a szörny híre? Nos, véletlenül 1995-ben mutatták be az ‘A lény’ című közepesen szar horrorfilmet, amiben egy chupacabrához hasonló kinézetű szörnyeteg is megjelent.

2. Nagyláb

A Nagylábat (Bigfoot), vagy másik nevén a Sasquatch-ot sokan egy lapon emlegetik a Jetivel, valójában azonban két különböző lényről van szó. A Nagylábról úgy hírlik, hogy inkább Észak-Amerika északnyugati részén szereti nagy ritkán mutogatni magát, míg a Jeti inkább a legmagasabb hegységekben, de főleg a Himaláján tengeti nem túl izgalmas mindennapjait. Még szignifikánsabb különbség, hogy az amerikai szerzet barnás bundájú, a hegyi monstrum pedig fehéret növesztett magának.

Szigorúan csak állítólag, ugyanis egyiket sem sikerült még soha megtalálnia senkinek. Mondjuk ebben legalább hasonlítanak. Meg a lábméretükben.

Vannak azonban olyan teóriák is, hogy a két faj egy és ugyanaz, vagyis a Nagyláb egy Jeti, ami annak idején az emberhez hasonlóan vándorolt, így jutott el a Himalájából a világ másik pontjára. Feltételes módban, persze! Az első félelmetesen óriási lábnyomot David Thompson brit felfedező találhatta még 1811-ben, azóta pedig megannyi Nagyláb-észlelést történt – de egyértelműen sosem sikerült bizonyítani a létezését.

A legjobb felvétel róla konkrétan ez itt, de valószínűleg csak egy közepes minőségű jelmezbe bújt embert látunk rajta:

3. Jeti

A Jeti létezését szintén nem sikerült még soha senkinek, semmilyen formában bizonyítani. A hívők, akik közül nagyon sokan kutatnak is a mitologikus havasi óriás után, szinte minden talált nyomot neki tulajdonítanak, de valójában sokkal unalmasabb magyarázatok akadnak a jelenségeknek.

Azt persze nem tudjuk, hogy pontosan miért hallucinálják a Himalájára a szőrös majomszerű lényt (valószínűleg az oxigénhiány), azt viszont a kutatók sejtik, hogy mik hagyhatnak maguk után a Jetiféle nyomokat. Bizonyos járásoknál a medvék a hátsó lábukat részben a mellső lábuk lenyomata fölé helyezik, így egy nagyon nagy lenyomatot hagynak maguk után, ami megtévesztően hasonlíthat egy hatalmas emberi lábnyomra – csak épp az ellenkező irányban helyezkedik el.

Borisz Porshnyev, orosz tudósnak azonban van egy másik elmélete. Szerinte a Jeti és a Nagyláb egyazon fajba tartoznak, melyek a neandervölgyiek valahogyan fennmaradt utolsó egyedei lehetnek. Ezt a feltételezést viszont a tudóstársadalom szinte egyként utasítja el.

4. Kraken

A Kraken, avagy a hajófaló tengeri-óceáni bestia eredetét a skandináv hiedelmekig lehetne visszakövetni, bár még a Biblia is megemlít egy hasonló szörnyet, a leviatánt, ami szintén a hajózott vizekben éldegél és terrorizál. A legendák szerint tehát mindenképp van valami a odalent, ami előszeretettel fogyaszt el komplett óceánjárókat, fástól-legénységestől.

A mítosz még tovább erősödött a hajózás fénykorában, azaz miután felfedezték az Amerikai kontinenst, illetve megélénkült a tengeri kereskedelem, illetve a kalózkodás. Miután számos hajó szőrén-szálán eltűnt, sokan azonnal a Krakent tették meg felelőssé. Ennek több oka is lehet:

  • annak idején az emberek kifejezetten fogékonyak voltak az ilyen babonákra, így minden furcsa, megmagyarázhatatlan jelenségre hasonló válaszokat találtak
  • az óriáskalmárok ugyan nem pont Kraken méretűek, de valóban léteznek, így amikor először megpillantotta a kor embere, máris ment az árukapcsolás
  • valószínűbb azonban, hogy a hajókkal és a rakománnyal a legénység lépett le, majd amerre jártak azt a hírt terjesztették el, hogy a Kraken rántotta őket a mélybe.

„A felső mélység dörgései alatt,
Messze, messze a mélységes tengerben,
Ősi, álomtalan, meg nem szállt álma.
A Kraken alszik: a nap leghalványabb fénye elszökik…
árnyékos oldalai körül; fölötte dagadnak
Hatalmas szivacsok, évezredes nagyságúak;
S messze a beteges fénybe,
Sok csodás barlangból, titkos cellából
számtalan és hatalmas polip
Óriási karokkal nyűgözik a szunnyadó zöldet.
Ott feküdt és fog feküdni örökké.
Hatalmas tengeri férgeket terít álmában,
Míg az utolsó tűz fel nem hevíti a mélységet;
Míg egyszer ember és angyalok meglátják,
Üvöltve felemelkedik, s a felszínen meghal.”

– írta Alfred Tennyson a „A kraken” című versében.

5. A Loch Ness-i szörny

A Loch Ness-i tó mélyén élő lényről az ókorban kezdtek el pletykálgatni, amit leginkább a helyiek által készített szörnyet ábrázoló kőfaragványok, illetve a skót folklór ihlethetett. Az első írásos észlelésre 565-ig kellett várni, amikor Szent Kolumba az életrajzában azt írta, hogy a tóban egy titokzatos valami megharapott egy úszót, majd egy másik emberre készült rátámadni, mikor hősünk bátran közbelépett.

Ezt követően csak szórványosan voltak észlelések a Loch Ness-i szörnyről, igazán felkapott viszont 1933-ban lett, amikor elkészült a tó melletti útszakasz, ahonnan szép látvány nyílt a vízre. Ebben az évben áprilisban egy házaspár látott egy hatalmas állatot az úton heverészni, amit egy ősi sárkányszerű lényhez hasonlítottak, de miután észrevette őket, gyorsan kereket oldott.

Erről aztán egy skót újság is beszámolt, majd a Daily Mail Marmaduke Wetherell nagyvadvadászt állította rá az ügyre, aki nem is olyan sokára óriási lábnyomokat talált a parton. Szerencsétlenségére a Természettudományi Múzeum zoológusai is a helyszínre siettek, akik megállapították,

hogy a nyomok inkább egy esernyő- és hamutartóhoz tartoznak, mintsem a mitikus állathoz.

A Nessinek elnevezett lényről aztán megannyi konteó kapott szárnyra, hamis és máig vitatott felvétel is készült róla – a legikonikusabbat 1934-ben készítette Robert Kenneth Wilson angol orvos (lentebb ez látható). A Daily Mail nyilván bőszen le is hozta a képet, mint egyértelmű bizonyíték a szörny létezésére, a valóságban viszont sokkal inkább csak egy médiaszenzáció, amit a turizmus fellendítése miatt táplálnak.

Azóta különféle technikákkal próbáltak a lény nyomára bukkanni, de mindhiába. Később pedig még Wilson képéről is kiderült, hogy totális átverés, a „szörny” valójában egy műanyag-fából készült fej volt csupán, amit egy játék tengeralattjáróra erősítettek. Nessi létezéséről tehát csak a hiedelmek tanúskodnak.

Ezek volnának legnépszerűbb, manapság is óriási közhiedelemnek örvendő legendás lények, melyekben bár tömegek hisznek, nagy valószínűséggel kijelenthető, hogy a könyvek, a filmek, és a videojátékok világán túl egyáltalán nem léteznek.

Ha még tovább is tudnád bővíteni a listát, akkor azt mindenképp hagyd meg nekünk kommentben!

via – Britannica, Wikipédia

Ezt is érdemes elolvasnod:

A világ 9 legeszementebb összeesküvés-elmélete, amiben tömegek hisznek

 

×