Lehet szoftveres és hardveres gond is.

Az esetek jelentős részében a számítógépünkben vagy épp laptopunkban forgó ventilátorok szépen csendben teszik a dolgukat. Magasabb terhelés vagy játék közben természetesen extra munkába kezdenek, de ez természetesen dolog, hiszen hűteni kell a processzort vagy épp a videókártyát. Gyanús lehet azonban, ha böngészés közben, „idle” állapotban is így viselkedik a gépünk, több probléma is meghúzódhat a háttérben. A CNET segítségével össze is gyűjtöttük a legfőbb hibaforrások listáját.

Beragadt alkalmazás, vírus

Az első, amire gyanakodhatunk a szokatlanul zajos számítógépnél, az a nem kívánt alkalmazások ténykedése. Jelenthet ez vírust, malware-t vagy szimplán egy beragadt programot is. Szerencsére már a Ctrl + Shift + ESC segítségével előhívható feladatkezelő „CPU” oszlopa is eléggé árulkodó lehet bárki számára. Ha itt szokatlanul nagy százalékokat látunk különösebb indok nélkül, meg is találtuk a problémánk forrását. Távolítsuk el a rosszalkodó alkalmazást, szélsőséges esetben pedig egy Malwarebytes futtatás is ajánlott lehet. 

Tiszta udvar, rendes ház

Tiszta udvar, hűvös ház? – Így alakítsd ki számítógépházad hűtését

Az igényesen és tisztán tartott gépház elengedhetetlen kelléke a hangtalan működésnek. A túlzsúfolt, felesleges kábelekkel teli tér nem igazán barátja a szellőzésnek, mely több szempontból is problémás lehet. Egyrészt a ventilátorokat akár mechanikusan is zavarhatják ezek, illetve az elégtelen szellőzésből adódó hőmérséklet emelkedés miatt magasabb fordulatszámon pörgeti őket a számítógépünk. A porról sem szabad elfeledkeznünk, nem szabad hagynunk, hogy ellepje a számítógépházat.

Hibás ventilátorvezérlés

MSI – BIOS

A hibás alatt itt a nem megfelelőt kell érteni, melyen szintén pikk-pakk tudunk javítani. A ventilátorok jelentős részét „okosan” vezérelhetjük manapság. A BIOS-okban a fentihez hasonló felületekkel találkozhatunk, de a legtöbb gyártó asztali, Windows alól futtatható alkalmazásokkal is rendelkezik.

MSI – Windows alkalmazás

A kialakítás, kinézet gyártóként eltérhet, ám a fő cél mindegyiknél azonos. Adott hőmérséklethez rendelhetünk adott ventilátorfordulatot. A fenti képen az MSI BIOS-ában és Windows alkalmazásában található görbéket láthatjuk. Jól leolvasható, hogy 20 fokos CPU hőmérsékletnél még csak 48%-on jár a venti, 74 fok felett pedig már 62%-on járatja. Rengeteg esetben a gyártó túl óvatos görbét ad meg alapból, így akkor is magas fordulatszámon járnak a ventilátorok, ha a hőmérséklet még csak nem is indokolja. Érdemes lehet elszórakozni pár délutánt a saját görbéink kialakításával.  

Csere?

A minőséget bizony meg kell fizetni

Sajnos az is előfordulhat, hogy olcsóbb CPU hűtőknél vagy gépházaknál sajnos a gyári ventilátorok nem igazán minőségi darabok. Érthető, hiszen valahol spórolnia kell a gyártóknak a budget kategóriában. Sok esetben nem is az adott ventilátorok teljesítményén esik csorba, hanem azok zajszintjén. Érdemes lehet ebben az esetben elgondolkodnunk egy kis minőségbeli előrelépésen. Ebben az esetben a gyárival megegyező méretű(!) példányokra kell vadásznunk, így mindenképp érdemes lecsekkolnunk a hűtő vagy épp a gépház specifikációit. A top kategóriát talán a Be Quiet, Noctua képviseli manapság, ám egy Arctic, Thermaltake vagy épp egy Cooler Master sem fog csalódást okozni.

Ilyen formában érkezhet meg az elkaszált, gyengébb RTX 4080

×