Mutatjuk mire figyelj, hogy ne verjenek át: kezdődik a kapitalizmus rendes éves őrülete, amikor a hülyeség behódol a szélhámosságnak!

A szeretet ünnepe előtt egy hónappal a szikrázó harag is kap pár napot a tündöklésre: a Black Friday itthon egyre inkább azt jelenti, hogy a korrekt kereskedelem hullája felett tort ül a jó magyar sz@rháziság, és

kapkodod a fejed, hogy hányan akarnak lehúzni.

A Black Friday csak jobb helyeken jelent tényleges kedvezményeket és azt, hogy a vevő valóban jól jár. Ha az az érzésed, hogy ez az olcsó trükkök és kreatív szélhámosságok ünnepe, akkor nem jársz messze az igazságtól: gyakran még annak is örülni kell, ha legalább rosszabbul nem jársz, mint bármely más hétköznapon.

Forrás: South Park

A nagy leárazásoktól megtébolyult emberek egymást is vegzálják – itt a vásárlók Black Friday szótára:

Amit mond Amit gondol
Ne haragudj, … Húzz már arrébb!
Ez nem igaz… Útban vagy, paraszt!
Levennéd nekem azt a… Enyém, b@szd meg!
Andiii… Nem férek oda ettől bunkótól!
Bocs, én voltam itt előbb… Szemed kinyomom, ha lekésem a bugyiakciót!

Ők meg is érdemlik a magyar Black Friday-t, ami unikum a világban: egymást érik a kamuból felnagyított korábbi árak, az engedménynek álcázott drágulások és a „készlet erejéig” akciók (ahol a készlet mondjuk 5 darab). Ezek a kópéságok ugyanúgy jellemzőek a fizikai üzletekre, mint a webshopokra, szóval utóbbival legfeljebb a sorban állást és a személyes konfliktusokat kerülöd el. Mondjuk van helyettük más baj dögivel…

Tanulságképpen íme néhány a legpofátlanabb Black Friday átverések közül, itthonról, az utóbbi pár évből (köszi: Index, Ripost)

1. Csodaájfon csodaáron

Örök kedvencük marad ez a néhány évvel ezelőtti webshop-os eset. A „leakciózott” típust máshol (ugyanebben az időben) eleve 600 ezer forint alatt szórták, és az Apple sem kért többet érte 578 ezernél.

2. A zsugori matekzseni

Olyan, mint a hosszú várakozás, utána nagy dirrel-durral bejelentett fizetésemelés; amikor a főnököd büszkén várja a hálálkodást az 1 százalékos béremelésért, de már nem ad pénzt BKV-ra. Nem elég, hogy ezt a mosógépet mindössze EGYSZÁZ MAGYAR FORINTTAL akarták olcsóbban adni, még a kivonás se sikerült.

3. A címkézők Rodolfója

Nem tudni, hogy a címkéző csak figyelmetlen volt, vagy ő a Black Friday Auchan-os Rodolfója („Csak a kezemet figyeljék, mert csalok!”), aki úgy ver át, hogy közben az orrod elé teszi a megoldást, de a kép alapján bármelyik lehet. Nem rontjuk el az örömöd – nézd csak meg figyelmesen:

4. Mert hülye azért nem vagyok?

„Inkább téged nézlek annak” – fűzné hozzá a Media Markt régi, Jockey Ewing-os reklámarca. Bár erre nem csak ő, hanem bármely bolt hájjal kenegetett vezetője elégedetten csettintene. A felárazott, majd látszólag leakciózott termék a Black Friday egyik klasszikus példája, de itt még azzal sem fáradtak, hogy előtte pár napra felnyomják az árat, majd onnan engedjék vissza.

Időközben a cikkünk nyomán érkezett egy visszajelzés a MediaMarkt-tól, amiből a vonatkozó részt összegezve az alábbiakban közölnénk:

„A cikkben szereplő kép egy több évvel ezelőtti akció alkalmával készülhetett. Az akkoriban használt digitális kijelző rendszernek meg voltak a korlátjai, így az akciókat, kedvezményeket nem lehetett feltűntetni rajta. A rendszer ugyanakkor már az aktuális, csökkentett árat jelezte ki, így a képen látható POS-ek segítségével jelölték a vásárlók számára, hogy a termék akciós. A cikkben szereplő felárazásra való utalás így valótlan állítás. A MediaMarkt sem most, sem korábban nem alkalmazott ilyen, vagy akárcsak hasonló, egyértelműen tisztességtelen árképzési módszert.  Az idén májusban bevezetett, a kiskereskedelmi piacra általánosan vonatkozó 30 napos árrendelet értelmében a MediaMarkt maradéktalanul megfelel az előírásoknak, miszerint a korábbi ár az árcsökkenés alkalmazásának első napját – és nem az előzetes bejelentését – megelőző legalább 30 napon belül alkalmazott legalacsonyabb ár.”

5. Billentyűzet egy használt kocsi áráért

Profilunkba vág, szóval számunkra ez volt az utóbbi néhány év talán legmocskosabb átverése. Több okból is kiakadtunk rajta, mert egyrészt a parasztvakítás tényleg pofátlanul súlyos fokozata, másrészt az ilyen húzások általában is rontják a számítástechnikai cikkekkel kereskedő oldalakba vetett bizalmat:

A kiberbiztonsági szakemberek figyelmeztetnek: jobb félni, mint megijedni.

Ha mindez nem lenne elég, a vásárlási lázban olyan kamu oldalakra is feltévedhetsz, amelyekről kártevők érkeznek gépedre. Ami csábító Black Friday ajánlatnak tűnik az nem mindig az, főleg nem az online térben, ahol még egy webáruházat is lehet klónozni, ezért megéri betartani néhány biztonsági szabályt. Ilyen például, hogy

  • előzetes vizsgálat nélkül ne kattintsunk az e-mail-ben megküldött hivatkozásra
  • és mindig ellenőrizzük a feladót, illetve a webáruházat, amelynek szolgáltatásait igénybe szeretnénk venni.

A fiktív fekete pénteki akciókkal csak 2021-ben több száz millió forintot loptak el hackerek a magyar vásárlóktól. A számokat legfeljebb megbecsülni lehet, mert az átvert emberek elenyésző része fordul a rendőrséghez.

„Nyilván nem lehet mindent kiszűrni, de a legtöbb esetben segítene, ha tudnák az emberek, hogy mit csinálnak. Használjanak vírusirtót, PC-re, notebookra és telefonra egyaránt, ne iratkozzanak fel hírlevélre, illetve, ha ezt megtették, tudják meg azt is, hogy hol lehet leiratkozni! Ne dőljenek be a nyereményjátékoknak, és ne adják ki a személyes adataikat, bankszámlaszámukat, pin kódjukat senkinek! A gyerekek kiberbiztonságát sem lehet elégszer hangsúlyozni. Az Esetnek például van szülői felügyeletes csomagja is, amit célszerű már vásárláskor kérni és beállítani”

– kérte a Leet.hu-nak is eljuttatott közleményében Tóth Roland, a Furbify marketing szakértője.

Tóth Roland marketing szakértő. Forrás: Origo

„Ne feledjük: ami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, az általában nem igaz. Éppen ezért sokkal biztonságosabb olyan oldalról vásárolni, amit már ismerünk. Ha mégis idegen oldalra tévedünk, akkor vásárlás előtt ellenőrizzük az URL-jét!” –fűzte hozzá.

Leet.hu tízparancsolat, hogy Téged ne verhessenek át:

1. Mindig gyanakodj, ha zavarba ejtően magas az árengedmény!

2. Hasonlítsd össze a kedvezményes árat a gyártó, vagy más üzletek ajánlatával!

3. Ne higgy el elsőre mindent: alaposan nézd át az árcédulát!

4. Ellenőrizd az akciós termék tulajdonságait, mert lehet, hogy kispóroltak belőle valamit!

5. Mielőtt odamész, tájékozódj, hogy az áruház pl. 30-70 százalékos kedvezménye pontosan mire vonatkozik! (a kütyüre, amit akarsz, vagy pl. a citromfacsaróra)

6. Ne rendelj semmit ismeretlen forrásból! És: vírusirtó, vírusirtó, vírusirtó…

7. Ne utalj előre ismeretlen személy, vagy ellenőrizhetetlen üzlet bankszámlájára!

8. Tüzetesen nézd át a termék szöveges értékeléseit is, mielőtt megveszed!

9. Csekkold, hogy az akciós ár nem magasabb-e annál, amennyiért egy hete / egy hónapja adták az árut! (pl. figyeltesd velük!)

10. Ha már megtörtént a baj, ne hagyd annyiban! Hívd a rendőrséget, vagy keresd a Fogyasztóvédelmet: a budapesti elérhetőségeket ITT, a magyarországi járási hivatalokat meg ITT találod!

+1. Külföldi rendelés esetén utóbbiak sem tudnak segíteni, de mi legalább figyelmeztetünk. Ilyen is van:

Átverés: Hamis 64 és 128 TB-os SSD-ket árulnak a neten

 

×