16 éve nem látott nevet kaphat.

Egyre közelebb érkezünk jövő héthez, ez pedig nem jelent mást, minthogy napokra vagyunk az új AMD kártyák bemutatásától. Az óriáscég már a hét elején kiküldte a meghívókat, így nem kell találgatnunk az időpontot illetően sem. Az Nvidia-tól eltérően nem is próbálták más termékek felé terelni a közösség fantáziáját, egyértelműsítették, hogy a Radeon széria jövőjéről lesz szó.

Az Nvidia lépéselőnyben van, hiszen szeptember végén leleplezte már az RTX 4090 és RTX 4080 kártyákat, az előbbi már több felhasználó gépében is bizonyított. Jelenleg az abszolút legjobb videókártya, az előd 3090 Ti több játékban is szinte alsó kategóriának tűnik hozzá képest. A legújabb iparági pletykák alapján az AMD válasza sem marad el, ráadásul egy váratlan megnevezéssel.

16 év után ismét XTX utótagot kaphat egy Radeon VGA?

A Videocardz információi alapján az újdonság az AMD Radeon RX 7900 XTX nevet fogja majd viselni. Ez azért lehet érdekes, mert utoljára az X1000 szériában találkozhattunk ezzel a kifejéssel, mely 2006-ban debütált. Tervben volt egy RX 6900 XTX, ám a cég végül sosem adta ki azt a kártyát. A specifikációk is magukért beszélnek:

  • 420 wattos maximális fogyasztás
  • 24 GB GDDR6 VRAM, 384 bites memóriabuszon
  • Öt nanométeres gyártástechnológia
  • Több chipes kialakítás a korábbi monolitikus GPU helyett
  • 12288 Stream Processor dolgozik majd a bestiában

Jól látható, hogy a vörös óriás is bekeményít, semmit sem bízna a véletlenre. A nyers teljesítmény azonban még erősen kérdéses, de az biztos, hogy a flagship kategóriában is kemény versenyzés folyik a két konkurens között.

×