A Vodafone népszerű konstrukciói netsemlegességi jogszabályt sértettek.

Október 24-től teljes mértékben kivezeti a kereskedelmi forgalomban elérhető szolgáltatások köréből a zero rate, azaz a korlátlan adatopcióit a Vodafone Magyarország – írja a HWSWAz évek során ugyanis kiderült, hogy a Vodafone Pass konstrukciókkal a szolgáltató megsérti az uniós netsemlegességi irányelvekben foglaltakat, így több konkurens vállalathoz hasonlóan ki kell vezessék ezeket a portfólióból.

Ennek megfelelően új ügyfelek már nem választhatják a bizonyos adatot korlátlanul kínáló Pass-csomagokat, míg a meglévő ügyfelek 2023. március végéig, vagyis még öt hónapig használhatják.

A korlátlan adatopciós csomagok igen népszerűek voltak, hiszen voltak olyanok, melyekkel többek között bizonyos közösségi felületeket (Social Pass), chat- és voip-szolgáltatásokat (Connection Pass), vagy videostreaming alkalmazásokat (Video Pass) lehetett korlátlanul, a havi adatkereten felül használni. Ezekkel a csomagokkal azonban netsemlegességi jogszabályt sértettek, amely szerint tilos az önkényes forgalommegkülönböztetés a szolgáltató hálózatán, legyen az bármilyen típusú.

A HWSW szerint az operátorok közül a Magyar Telekom már korábban kivezette a zero rate opciókat tartalmazó díjcsomagjait az elérhető szolgáltatások köréből, a Yettelnél azonban még jelenleg sem vonatkozik adatforgalmi korlát a szolgáltató előfizetőinek a Yettel TV nevű IPTV-szolgáltatás által generált forgalomra.

Ezt kompenzálandó, október 24-én a Vodafone új, lakossági sávos kedvezményt vezetett be Vodafone One néven, mellyel a legalább egy Vodafone mobil és vezetékes szolgáltatással rendelkező ügyfelek sávos díjkedvezményt, illetve egyéb kedvezményeket (pl. készülékkedvezmény, havi állandó plusz adatkeret) kaphatnak a szolgáltatótól. A Vodafone One-t minden, meghatározott tarifával rendelkező ügyfél számára automatikusan aktiválja a szolgáltató a mai naptól kötött, vagy meghosszabbított határozott idejű szerződések esetében.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Nálad elférne? – Mennyi helyet foglalna a TELJES internet?

 

×