Új iránymutatással jelentkezett a Valve.

Október 18-án a Valve frissítette a regionális árazásra vonatkozó iránymutatását, feltételeit. Ezeket nem minden esetben jelenti be külön a cég, ezúttal is a SteamDB.info munkatársainak írása után kapta fel a nemzetközi média a friss összegekkel kapcsolatos híreket. Azt sem mondhatjuk, hogy a pénzhiány szülte ezeket a változásokat, hiszen az elmúlt napokban is rekordokat döntött a Valve áruháza. Egyszerűen a nemzetközi helyzet, a dollár erősödése, a többi valuta gyengülése kényszerítette őket erre a lépésre. 

Pár régió, mint például Argentína vagy Törökország kivételt képezhetnek. A korábbi, nagyon kedvező árazás miatt rengeteg játékos trükközött a játékok beszerzésével. Volt olyan, hogy egy játék eladásának jelentős részét Argentinából szerezte, miközben IP és egyéb azonosításokból kiválóan lehetett látni, hogy valójában alig játszanak onnan.

Nézzük is, hogy alakulnak az európai árak!

Már az 1-2 dolláros in-game tartalmaknál is leolvashatunk némi árnövekedést, ám a közérthető példában egy átlagos AAA játék árcéduláján keresztül mutatjuk be a változásokat. 49.99 dolláros cím esetében az alábbi változásokra kell felkészülnünk:

Valuta Régi ár Új ár Különbség
Angol font £32.99 £41.99 +27%
Euró 41,99€ 48,99€ +17%
Orosz rubel 930 ₽ 1600 ₽ +72%

A hazai játékosok euróban vásárolhatnak, így átlagban 17-19%-os növekedésre számíthatunk. Fontos kiemelni, hogy a fenti árazás csak iránymutatás, ám valószínűleg a legtöbb fejlesztő bizony alkalmazni is fogja. A magyar felhasználókon ráadásul az euró árfolyama sem segít, így duplán meg kell fizetnünk a felárat. 

Remeghet a PS! – Egyre jobban fogynak az Xbox konzolok, rekordot is döntöttek

×