Nem csak a helyzetedet és az adott pillanatot, de a személyazonosságodat is megosztod a térfigyelő rendszerekkel, amikor képet posztolsz!

Osztjuk a HVG észrevételét: túl sokan szerintünk se fogják jó néven venni annak a belga fejlesztőnek (Dries Depoorter) a szoftverét, aki megtalálta a módját, hogy

az Instagramon posztolt képeket összepárosítsa térfigyelő kamerák felvételeivel, de nem ő lesz a harag célpontja…

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Dries Depoorter (@driesdepoorter) által megosztott bejegyzés

A The Follower névre keresztelt alkalmazás mesterséges intelligencia használatával keresi ki a helyszínt, ahol a kép készült – magyarán nem csak az Instán eleve megosztható ország- és helységnév juthat a rendszerüzemeltető tudomására (ez nem is lenne túl nagy kunszt), hanem

az adott településen belüli pontos pozíciód is!

 

Forrás: Dries Depoorter

Ezen túlmenően, a térfigyelők felvételei alapján, simán kiszűrhető a fotó készítésének időpontja, illetve a videón szereplők személyazonossága.

A The Follower működik – ezt a fejlesztő százezer követő feletti influenszerekkel és nevezetes dublini, New York-i, illetve chicagoi helyszínekkel szemléltette.

Depoorter jelezte: az applikációjával bemutatott módszer nem túl komplikált. Ezzel arra célzott, hogy ha ő meg tudta oldani, nála nyilván nagyobb forrásokkal rendelkező szervezetek miért is ne tudnák?! A The Follower-t éppen ezért figyelmeztetésnek szánja minden digitális jelenléttel rendelkező felhasználónak:

mindenkit figyelnek,

és ez ellen már nem nagyon lehet tenni semmit…

Vagy mégis?

Így töröld magad a netről: a kényes dolgokat örökre eltűntetheted!

 

×