A Google úgy döntött, hogy jelentős mértékben emel egyet a YouTube Premium árszabásán.

Nagyon sokan kritizálják a YouTube-ot a reklámok miatt, illetve az azokat semlegesítő Premium-előfizetésért, ugyanakkor egy teljesen ingyenesen használható platform eszköztárában ezeken túl igen limitáltak a bevételszerzési lehetőségek.

Emellett a Premium-tagsággal nemcsak reklámmentesség jár, hanem egy sor más extra funkció is, mint például a Spotify-t kiváltó YT Music, vagy az offline és lezárt képernyő melletti videónézés és zenehallgatás. Mindezért pedig még csak olyan sokat sem kell fizetni: az alapcsomag 1790 forintba, a diák 1090 forintba, míg az 5 profillal is megosztható családi csomag csak 2690 forintba kerül.

Ez azonban hamarosan megváltozhat, a 9to5mac szerint ugyanis a Google jelentős mértékben megemeli az Premium családi csomagjának árát.

A drágulás úgy tűnik egyelőre elkerüli a magyar piacot, de más államokban és régiókban kemény emeléssel számolhatnak a felhasználók. A kiküldött emailek szerint az érintett területeken eltérő mértékben változik a családi csomag árazása, van, ahol 20-25 százalékkal számolnak, míg máshol hamarosan a duplájába vagy a háromszorosába fog kerülni.

  • Amerikában és Kanadában 17,99 dollárról 22,99 dollárra,
  • az Egyesült Királyságban 17,99 fontról 19,99 fontra,
  • Argentínában 179 pesóról 699 pesóra,
  • Törökországban 16,99 líráról 29,99 lírára,
  • Japánban pedig 1,780 jenről 2,280 jenre

emelik a családi Premium havidíját. Viszont az erről szóló üzenetekben a Google nem különösebben indokolja meg a döntést. Ugyanakkor már várható volt, hogy a jelenlegi infláció miatt záros időn belül sort kerítenek erre, hiszen a Premium ára 2018 óta gyakorlatilag változatlan volt. Ezért is feltételezhetjük, hogy bár most még csak a családi csomagot bolygatják, hamarosan a többi konstrukcióhoz is hozzányúlhatnak majd.

Mivel az áremelés 2022. november 21-én lép érvénybe, addig könnyen előfordulhat, hogy más régiókban, úgy Magyarországon is megléphetik. Ebben az esetben minden előfizető kap majd egy értesítő emailt, ezután pedig eldöntheti, hogy a továbbiakban is szeretné-e még élvezni a Premium előnyeit, vagy inkább él a lemondás lehetőségével.

Ezt is érdemes elolvasnod:

5 gyanús jel, ami arra utal, hogy vírusos lehet a telefonod

 

×