Elhoztunk hat roppant kreatív ötletet, amivel megmentheted a szeméttől a billentyűzetet, ezzel is sokkal hozzájárulva az elektronikai hulladék visszaszorításához.

Az elektronikai hulladék egyre nagyobb problémákat okoz, többek között beszennyezi a vizeket, mérgezővé teszi a levegőt, és terméketlenné, élhetetlenné válik tőle a föld is. Nyugati kényelemből elsőre nem tűnik hatalmas problémának a kukába vetett mobiltelefon, hangszóró, kijelző, kontroller, vagy billentyűzet, mégis évente több milliárd e-szemetet szórunk a fejlődő és elmaradott országokba. A látvány innen nem annyira ijesztő, de a káros hatásai elől idővel senki nem bújhat el.

Az e-hulladék feldolgozását ugyan a személynél sokkalta nagyobb, vállalati és állami problémának tartom, mégis érdemes lehet az egyén szintjén is odafigyelni, hogy mit és hová dobunk – már ha kidobjuk. Az esetek egy jelentős részében ugyanis az elektronikai szemetet simán újra fel lehet használni valami másra, így rendelve hozzá olyan új funkciót, amellyel elodázhatjuk a tényleges megsemmisítését – egy ideig ezzel kímélve a már elég ramaty állapotban túlélni próbáló környezetet.

Sokszor persze nem jönnek csak úgy maguktól az ötletek, hiszen nehéz elvonatkoztatni a minden nap használatos tárgyak eredeti funkcióitól, mindenesetre az interneten bóklászva egészen menő dolgokra bukkanhatunk. Mivel mi is technológiával és videojátékkal foglalkozó portál vagyunk, fontosnak érezzük, hogy legalább ennyiben hozzájáruljunk az e-szemét tudatosításához, szelektív gyűjtéséhez, adott esetben újrafelhasználásához.

A Gamer DIY cikksorozatunkban pedig sorra vesszük azokat az elektronikai használati eszközöket, melyek jó eséllyel a szemétben végeznék, de ha ügyesek és kreatívak vagyunk, akkor jelentős mértékben csökkenthetünk a szennyezés mértékén – ha teljesen megszüntetni nem is tudjuk.

Ebben a cikkben az elhasznált, elromlott billentyűzetek kreatív felhasználásához adunk néhány ötletet.

Csinálhatsz belőle táskát

Emlékszem, volt idő, amikor mindenféle kitűzőt, szegecset, meg mindenféle felvarrótt aggattam a ruháimra és a táskáimra. Nos, a billentyűzet felhasználásával készült tatyók azoknál jóval szofisztikáltabbak, és sokkal jobban is festenek. A Trendhunter például egy egészen kiváló ötletet is ad – leginkább a geekebb beállítottságú hölgyeknek, de a férfitársaim is sokat meríthetnek belőle.

Keybag

Kiváló ékszer is készülhet belőle

A billentyűzet gombjaiból egészen ötletes ékszereket is készíthetünk, lehet belőle például

  • menő fülbevaló
  • valamilyen üzenetet átadni kívánt karkötő vagy nyaklánc
  • a lányok hajcsatot is bütykölhetnek belőle
  • de akár mandzsettagombokká is alakíthatjuk őket.

Bár nem ékszer, de érdemes lehet itt említeni még a kulcstartót is, a gombokból ugyanis kiváló dekoráció születhet egyenesen a kulcscsomóra is.

Egyedi és vicces órát is csinálhatunk

Ez valószínűleg sokaknak nem jutna az eszébe, de akár egy egyedi órát is készíthetünk egy halálra ítélt billentyűzetből. Ehhez nem is nagyon kell más, mint egy óraszerkezet és a mutatók, majd az óralapot tetszés szerint alakíthatjuk. A legalapvetőbbnek például az F-billentyűk körberakása tűnhet, de tulajdonképpen úgy használhatjuk és kombinálhatjuk a gombokat, ahogyan csak szeretnénk.

Tartódobozokként is újjászülethet

Ez talán az egyik legkönnyebb újra felhasználási forma, hiszen ha ügyesek vagyunk, akkor némi ragasztón és a billentyűzeten kívül nem is nagyon kell hozzá más. Maximum, egy viseletes műanyagdoboz, amire ráeszkábáljuk a gombokat, de erre a klaviatúra alkatrészeit is felhasználhatjuk.

A lényeg, hogy az ilyen tárolókat szinte bármire használhatjuk, legyen szó a fogkefék tárolásáról, az asztali rendezésről, szuper kaspó is lehet belőle, de még a konyhában is találnánk neki helyet bőven.

Desktop organizer

Ultrahasznos hűtőmágnes

A tárolók mellett egy nagyon hasznos és okos felhasználása lehet a kidobásra kárhoztatott klaviatúrának, ha hűtőmágnest készítünk belőle. Ez pedig nemcsak nagyon egyszerű és gyors, hanem tényleg nagyon hasznos is, hiszen így üzeneteket is hagyhatunk a lakótársaknak vagy a családnak a hagyományos cetlizés helyett.

Művészeti alkotás

Ha valaki nagyon érzi magában a kreatív energiákat, akkor egy-két (vagy több) billentyűzet felhasználásával akár nagyon egyedi és jól kinéző műalkotásokat is készíthet. Ehhez egyébként nem is kell olyan sok minden, mint elsőre hangzik, és maga a folyamat sem eget rengetően bonyolult.

Először is, nézzünk ki egy műalkotást. Ez tulajdonképpen bármi lehet: egy pillanatkép egy filmből vagy játékból, egy festmény vagy egy fotó, tényleg, szinte akármi. Ezután nyissunk meg egy olyan ingyenes fotóalkalmazást, ami rendelkezik pixelesítő effekttel, majd húzzuk rá a választott képre, és állítsuk be annyi kockára, amennyit még szépnek lát a szemünk – és ahány gombunk van.

Ezután nyomtassuk ki a képet pontosan akkora méretben, amekkorának elképzeltük a végső alkotást. Ha ezzel megvagyunk akkor vegyünk elő egy temperát, ecsetet, vizet, illetve a billentyűzet kioperált gombjait, majd a kép alapján fessük le őket. A beszínezett gombokat ezután csak ragasszuk a kép alapján valamilyen stabil felületre – mondjuk egy kartonra, esetleg egy vékonyabb falapra (fontos, hogy méretben egyezzen vagy arányos legyen a kinyomtatott alappal). Ha pedig mindent jól csináltunk, akkor a végeredmény valami hasonló is lehet, bár érdemes ennél egyszerűbbel próbálkozni:

Persze ha már semmire sem tudod használni, akkor mindenképpen újra kell hasznosítani. Ezt egy átlagos felhasználó nyilván nem fogja tudni megoldani önmagának, ezért érdemes lehet utánajárnod, hogy a lakóhelyed közelében hová tudod elvinni a billentyűzetet, ahol biztosan jól és szakszerűen gondoskodnak róla. Ez most sokaknak furcsán hangozhat, de tényleg ajánlott így tenni, hiszen még ha nem is egy klaviatúra a legkörnyezetszennyezőbb az elektronikus kütyük között, azért bőven megterhelő lehet, ha a tejesdoboz és a krumplihéj mellé dobjuk.

Na és te mire tudnád még használni a régi billentyűzetet?

Ez is érdemes elolvasnod:

Kényelmünkben szépen lassan belefulladunk az elektronikai szemétbe

 

×