Egyre aktuálisabb a kérdés.

Nem is olyan rég már körüljártuk egy kicsit a DDR5 memóriákat. Abban a bejegyzésben a gyengébb DDR5 modulok teljesítményét vettük górcső alá a TechSpot grafikonjainak köszönhetően. Az a megközelítés sem volt rossz, sőt, ám egy másik oldalról is érdemes megvizsgálnunk az egyre égetőbb témakört. A leggyengébb új AMD processzorokhoz sem vásárolhatunk már DDR4 memóriákat, ahogy az Intel 13. generációja is az utolsó generáció, mely támogatja a régebbi szabványt.

A TechSpot ezúttal arra kereste a választ, hogy gyengébb alaplap és processzor mellé mely memóriamodulokat érdemes választanunk. A tesztalany a jelenleg elérhető legolcsóbb DDR5 támogatással rendelkező CPU, az i3-12100 volt. Egy B660 lapban villoghatott a 4 magos és 8 szálas egység, egy 3090 Ti társaságában, hogy garantáltan ne a VGA legyen a limitáló tényező. Éppen ezért nem is feltétlenül az FPS értékek, hanem azok aránya, százaléka lehet majd mérvadó a végső döntés meghozatala előtt.

Nézzük is, hogy DDR4-et vagy DDR5-öt érdemes-e választanunk a budget PC-nkbe!

Watch Dogs: Legion

A Watch Dogs: Legion tesztjén hamar kiderült, hogy a DDR5-4800 memória pariban van a DDR4-4000-es egységgel, ám nem minden az órajel. Úgy tűnik, hogy sok játékhoz hasonlóan a Watch Dogs is érzékeny a modulok késleltetésére, így az alacsony CL értékekkel rendelkező DDR4 memóriák akár a DDR5-6400 teljesítményét is hozták a teszteken. Ennél a címnél az olcsó DDR5 nem vizsgázott olyan jól, ám némi bizakodásra azért okot adott.

Spider-Man Remastered

Egy sokkal modernebb és más felépítésű motor dolgozik a friss Pókember játék alatt. Itt bizony már hamar kijön az olcsó DDR5 modulok erőssége, sem az alacsony késleltetés, sem a magasabb órajel nem segített az előző generációnak. Egyedül a méregdrága 3600@CL14 hozott pár extra képkockát.

Counter-Strike: Global Offensive

Egy „esport” címet is érdemes mindenképp kiemelnünk. A CS:GO-ra esett a TechSpot választása, nem is véletlenül, hiszen napjainkban ismét reneszánszát éli a Valve FPS lövöldéje. A DDR4-3200 és a DDR5-6400 hozta a legjobb értékeket, ám a legjobb és legrosszabb FPS számok között 10% különbség sem volt. Jól látható, hogy a CS:GO továbbra is inkább az egyszálas teljesítményre épít, mintsem a memóriára.

12 játék átlaga

A tesztben szereplő 12 játék átlaga már egy fokkal árulkodóbb. Hamar kiderült, hogy a DDR5 memóriákat támogató generáció leggyengébb processzorával párosítva sem kell szégyenkeznie az új szabványnak. Mindössze 5% különbség volt egy átlagos, 8GB-os DDR5-4800 és egy méregdrága, de cserébe alacsony késleltetéssel rendelkező DDR4-3600 memória között.

Verdikt

A bejegyzés elején feltett kérdés ismét aktuálissá vált: érdemes-e budget rendszerek esetében DDR5 memórián gondolkodnunk? A válasz ebben az esetben a budget szó sajátos értelmezésén múlhat. Ha minden egyes forint számít, akkor jelen pillanatban még nem, bőven el lehet lenni DDR4 memóriákkal is, pár ezerrel olcsóbban jövünk ki. Ha azonban a budget inkább egy arany középútnak számít, mintsem eszméletlen spórolásnak, akkor bizony a későbbi fejleszthetőség miatt a DDR5 erősen meggondolandó. 

A B660 alaplapok esetében sokszor 10 ezer forint felárat kell kifizetnünk a DDR5 változatért. Azonban ennek felét már vissza is hoztuk a legátlagosabb DDR5 memória vásárlásával, hiszen DDR4-ből 3200-3600 alá nem érdemes menni, melyek szintén felárasak. A valóságban tehát pár ezer forint különbséget tapasztalunk a jelenlegi állapotokban a DDR4 és DDR5 budget PC között, úgy, hogy a teljesítményük szinte azonos. DDR5 esetében azonban több mozgásterünk lehet a jövőben, a NAND chipek áremelkedése mellett is nagy eséllyel csökken majd a modulok ára. Pár hónap múlva már az is előfordulhat, hogy egyértelműen a DDR5 áll nyerésre, nagy vízválasztó lehet 2022-2023 tele.

×