Az őszi hardvereső bizony elgondolkodtathatja az embert.

Kétségtelen, hogy egy váltás küszöbéhez érkeztünk 2022 második felére. Érkeznek az AMD és Intel új processzorai, melyek már támogatják a DDR5 memóriaszabványt.

Az AMD nem hagy választási lehetőséget, kizárólag az új generációt támogató alaplapokkal érkezik, Intel oldalról a 12. generációhoz hasonlóan hibrid támogatásra készülhetünk. Keverni ott sem lehet a modulokat, a vásárlás pillanatában kell eldöntenünk, hogy a DDR4 vagy épp DDR5 mellett tesszük le a voksunkat.

Bár a processzorok magas órajeleket is támogatnak, főleg a high-end lapokban, legtöbben a DDR5 memóriák közül a legolcsóbb példányokat fogják venni. Ezek jelenleg 4800 MHz-en ketyegnek, egy DDR4-2666-hoz képest ráadásul dupla áron is, mely már 16GB-nál is érzékeny érintheti a pénztárcát, nem hogy 32 GB-nál.

A TechSpot munkatársai éppen ezért arra voltak kíváncsiak, hogy mire képesek ezek az „olcsó” DDR5 modulok, egy 3200-es DDR4-hez vagy épp ütősebb DDR5 társaikhoz képest.

Érdemes DDR5 memóriák/alaplapok felé nézelődnünk 2022 közepén?

Mérések

A tesztekben egy 12600K társaságban izzadtak a modulok. DDR4-ből a manapság arany középútnak számító 3200 MHz-es órajelű példányt találhatunk. A DDR5 felhozatal már egy fokkal színesebb volt, hiszen itt 16GB-nyi 4800-as, illetve 32GB-nyi 4800-as, 5600-as és 6400-as memóriák állták a sarat. A fejlesztők egy 3090 Ti-t pakoltak a fenti hardverek mellé, hogy garantáltan ne az legyen a limitált tényező.

Spider-Man Remastered

Ez a játék külön kiemelendő, hiszen jól látható, hogy erőteljesen építkezik a memóriák órajelére. A DDR4 itt bizony szépen meg lett alázva, de minden egyes órajel növelés jót tett az FPS számoknak. Ez lehet a játékmotor sajátossága is, ám jól látható, hogy akár 23 FPS eltérést is leolvashatunk a két véglet között.

CS:GO

Az FPS játékok koronázatlan királya, ahol minden extra képkocka jól jöhet. A high-end DDR5 memórián kívül 11 FPS-en belül maradtak a különbségek, úgy tűnik, hogy az elavult Source motor kevésbé érzékeny a memóriákra.

Cyberpunk 2077

Egy ízig-vérig AAA cím, ennek megfelelő gépigénnyel. Jól látható, hogy azonos processzor és videókártya mellett is barátságosabb FPS számokat hozott, ahogy egyre feljebb léptünk órajeleket tekintve. Közel 20 FPS eltérést jelent ez a leglassúbb és leggyorsabb memóriák között, mely gyengébb videókártya mellett akár egy bizonyos határ (60, 75 stb.) átlépését is jelentheti.

Verdikt

A korábbi tesztekben már kiderült, hogy benchmarkokon kívül, játékok esetében pár százalékról beszélhetünk akkor is, ha DDR5-6000 modulokkal mérjük össze szerényebb társaik tudását. A különbség azonban egyre jobban mérhető, korábbi 1-2%-ok már inkább a 3-7%-os határnál járnak. A nemrég megjelent Spider-Man esetében sikerült durván eltérő értékeket mérni, közel 15%-kal voltak gyorsabb a prémium DDR5 memóriák a DDR4 és olcsóbb DDR5-ös társaikhoz képest.

A jövőben több címnél is hasonló méréseket tapasztalhatunk majd, így egyre komolyabb tényező lehet a DDR5. A prémium, 6400-on ketyegő memóriák egyértelműen a legjobb választások, ám a jelenlegi árak mellett még érdemesebb lehet a VGA/CPU párosba pakolnunk ezek felárát. Az FPS növekedés így is garantált lesz, később pedig még a memóriát is fejleszthetjük.

Az ár-érték arány még mindig nem a legjobb, ám egy év alatt is sokat zuhant a DDR5 memóriák ára. Iparági elemzők szerint 2023-ban már elérhetik a mostani DDR4 memóriák árait az olcsóbb DDR5 modulok. Ha teljesen 0-ról építenénk gépet, akkor kiváló választás lehet egy DDR5 kompatibilis alaplap + 16 GB „lassú”, de olcsó memória társaságában, melyet később, az árak további csökkenése után bátran bővíthetünk gyorsabb modulokra is.

A jövőbiztosság a DDR5 alaplapok mellett szól, ám a jelenlegi, 10. – 12. generációs Intel vagy épp Zen 3-as AMD DDR4-es lapok és processzorok tulajdonosainak nem érdemes fejest ugrania rögtön váltásba, elég lesz egy-két generáció múlva, amikor már jócskán mérhető előnybe kerülhet a DDR5 játékok alatt is, és eltűnnek a DDR4-et támogató alaplapok.

Ahogy azt sem szabad elfelejtenünk, hogy DDR4 esetében sem a 3200 MHz a végső állomás, 4000 MHz feletti példányokat is találhatunk, melyek szintént potenciális FPS emelkedést hozhatnak el.

A többi cím teszteredményét az >alábbi< linkre kattintva érheted el.

Most már hivatalos – Ekkor leplezi le az új kártyákat az Nvidia

https://leet.hu/vga-kartyak/

×