Nem mindenki születik profi Overwatch játékosnak, és mivel az elmúlt napokban eléggé kapós lett a játék, ezért hoztunk néhány tippet a nagyon kezdők számára.

A Overwatch 2 október elején jött, látott, és Overwatch 1-et megszégyenítőmódon meghódította a gamer világot. Mindezt leginkább az ingyenes modellnek köszönheti, ami miatt a korábbinál is sokkal többen ugrottak rá a hero shooterre. Természetszerű, hogy rengetegen vannak közöttük az olyanok, akik teljesen zöldfülűek a műfajban, de legalábbis az Overwatch-ban biztosan.

De semmi baj, el kell kezdeni valahol, hiszen senki sem profi OW2 játékosként bújik a világra, ezért is döntöttünk úgy, hogy elhozunk 5 olyan tanácsot, amit megfogadva jelentősen könnyebb lesz a kezdők dolga.

5. Lehet kedvenced, de legyél mindenre nyitott!

A legtöbb hero shooterhez hasonlóan az Overwatch 2 sem pont a legkezdőbarátabb a karakterek szempontjából. A játékban 35 különböző hős közül választhatunk, mindegyikük más és más képességekkel rendelkezik, melyek kitanulásához, vagy egyáltalán a megismerésükhöz sok idő kell. Ez pedig nem csak azért fontos és kihagyhatatlan aspektusa a játéknak, mert mi is közülük választhatunk, hanem mert meccsek múlhatnak a hősök alapos ismeretén, hiszen az ellenfél csapata is ugyanabból az alomból markol.

Emellett mindenképpen muszáj lesz beletanulni a karakterosztályokba is, amiből háromfélét különböztetünk meg:

  • a damage, aminek az elsődleges célja, hogy annyi sebzést vigyen be az ellenfélnek, amennyit csak tud
  • a tank, aminek minden összecsapás középpontjában a helye. Az elsődleges feladata, hogy elszipolyozza az ellenfél figyelmét, illetve benyeljen annyi sebzést amennyit csak tud, ezzel pedig tehermentesítse a csapat többi tagját
  • illetve a support, azaz a felcser, ami megállás nélkül gyógyítja a csapatot, néha különböző boostokkal segíti őket, vagy így-úgy gyengíti az ellenfeleket. Ő az egyik legfontosabb tagja a bandának.

Az OW2-ben a karaktereket is eszerint a három osztály szerint láthatjuk csoportosítva, a mi dolgunk pedig, hogy a kedvenc posztunk és karakterünk mellett azért ismerjük a többit is. Ezzel ugyanis nem csak mi válunk jobbá, de gyorsan kiismerhetjük az ellenfél csapatának gyenge pontjait, könnyebben átlátjuk a játékot, illetve hasznosabb tagjai is leszünk a csapatnak.

4. Menet közben is meggondolhatod magad – pontosabban gondold is meg magad!

Számos játékkal szemben az Overwatch-ban a csetepaté közepette is van lehetőségünk karaktert váltani, ha arra van szükség. Ezért is fontos ismerni a hősöket és az osztályokat, mert így pontosan tudni fogjuk, hogy mi, mikor és miért működik, vagy épp miért nem, így viszonylag gyorsan és taktikusan tudunk váltogatni a karakterek között.

Ennek pedig óriási fontossága lehet egy-egy meccs közben. Ne tartsunk ki egy karakter mellett, ha az egyszerűen nem működik az adott pályán, csak azért, mert nekünk az a kedvencünk vagy a mainünk (elsődlegesen preferált hős/osztály). Ezzel pedig nemcsak megmenthetjük a meccseket, de sokkal dinamikusabban feszülhetnek egymásnak a csapatok is.

3. Ne csak a hősöket ismerd, hanem a játékmódokat is!

Mivel nem egy lövök mindenre, amit látok játékról van szó, így nagyon fontos az is, hogy ismerjük a különböző játékmódokat, és lehetőleg aszerint játsszunk.

  • Push: Az OW2 legújabb játékmódja, amiben a játékosoknak egy robotot kell kísérgetniük. Az a csapat nyer, amelyik a meccsidő végén a legtovább jut.
  • Escort: A játékosoknak egy objektumot kell kísérniük egy célig, vagy éppenséggel meg kell akadályozniuk mindezt. Két ellenőrzőpont van, melyek meghosszabbítják a mérkőzést, ha pedig az kísérő csapat elviszi a „szállítmányt” a célvonalig, akkor nyer.
  • Control: Ez a játékmód leginkább a klasszikus „capture the flag” módot idézi, hiszen a feladat itt is bizonyos pontok elfoglalása és megtartása. A pontokat a csapatoknak 100%-ban el kell foglalniuk, a három forduló meccseit pedig az a csapat nyeri, akinek ez előbb sikerül.
  • Hybrid: Ez a játékmód a Control alaposan felrázott verziója, azaz a játékosoknak nemcsak el kell foglalniuk az ellenséges pontokat, hanem ezután egy objektumot is el kell szállítaniuk onnan. Értelemszerűen az a csapat nyer, amelyiknek ez előbb sikerül.

A fenti játékmódok rövid szummázásából pedig sejthető, hogy ahhoz, hogy sikeresek legyünk bennük, a pályákat is ismernünk kell. Tudnunk kell, hogy honnan ugorhatnak a nyakunkba, vagy épp fordítva: mi honnan ronthatunk másokra. Mivel a hősöknek eltérő képességeik vannak, fontos tudni, hogy a pályákon melyikük a legalkalmasabb és leghatékonyabb, ahogyan kulcsfontossága van a csapat (és az egyének) pozicionálásának is.

2. Itt a solo egy lúzer, legyél inkább király csapatjátékos!

Az Overwatch-ban is akadnak olyan monumentális pillanatok, amikor egyetlen játékos fordítja meg valahogyan a meccset, de ez inkább egy utolsó utáni pillanatban bemutatott bravúr, mintsem a csodatevő játékos magánakciója. Az Overwatch egy, a szó klasszikus értelmébe vett csapatjáték, így a győzelem alapvető záloga, ha a tagok összedolgoznak.

Ennek a legjobb módja pedig a kommunikáció. A csapattagoknak a meccs folyamán végig kommunikálniuk kell egymással, vagy hangalapon, vagy az OW2 ping-rendszerének segítségével. Ez utóbbi egyébként kifejezetten jól sikerült, így ha valakinek nincs módja a voice chaten keresztül kommunikálni, az mindenképp és mindig használja a beépített jelzőket. Persze ezt akkor is érdemes, ha chaten összeköttetésben vagyunk a csapattal, hiszen így tűpontosan meg tudjuk jelölni a helyszíneket, vagy a kéréseinket, akcióinkat.

A kommunikáció ugyanakkor azért is fontos, mert sokat segíthet például abban, hogy mikor süssünk el képességeket, kiváltképp a legerősebb ultimate-et, ami szintén kulcsfontossággal bír a meccs kimenetelére.

1. Gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás

Kevés az olyan játék, aminek jó gyakorló módja van, és még kevesebb, amelyikben tényleg érdemes is használni. Az Overwatch 2-ben mindenképpen élnünk kell a gyakorlás lehetőségével, mielőtt éles meccsbe ugranánk egy új karakterrel egy számunkra ismeretlen játékmódba.

A gyakorló módban rápróbálhatunk a hősökre, megnézhetjük a fegyvereiket és azok működését, a képességeket is elsütögethetjük, megtanulhatjuk jól használni az ultit, illetve csiszolhatunk a célzásunkon, és a magunk igényeire szabhatjuk a beállításokat is.

Emellett érdemes lehet megnézni a tutorialokat, melyek segítenek beletanulni az alapokba, ezután pedig akár fejest is ugorhatunk néhány bot elleni küzdelembe, hogy megismerjük a játékot. Egy teljesen zöldfülűnek mindenképpen itt érdemes kezdenie az ismerkedést, máskülönben mások játékát teszi tönkre, és mivel az Overwatch 2 egy csapatjáték, úgy a saját élményét is lerontja.

Mivel az Overwatch egy rendkívül összetett játék, mindezeken túl is sok dologra oda kell még figyelni, de úgy gondolom, hogy a fentiek a legfontosabbak egy olyan játékos számára, aki még csak most ismerkedik a programmal. Nem ciki, ha menet közben másoktól lesünk el praktikákat, sokszor pedig érdemes megfogadni a csapattársak tanácsait is – legyenek azok a haverok, vagy teljesen ismeretlen arcok.

Ezt is olvasd el:

Jön az Őszi MondoCon, a Leet Lootbox is ott lesz a porondon

 

×