A kutatók szerint a Földön élő összes kék szemű ember egyetlen közös őstől származhat.

A Koppenhágai Egyetem kutatói egészen izgalmas felfedezésre jutottak 2008-ban a szemszínek vizsgálata során. Ugyanis mint kiderült, a kék szemszín egyetlen személy, azaz egyetlen közös ősben kifejlődött ritka mutáció eredménye, amit mind a mai napig ki lehet mutatni a kékszeműek szervezetében, genetikájában.

A kutatók szerint réges-régen minden egyes embernek barna szeme volt, és ma is ez a domináns szín – a világ emberi populációjában 55 és 79 százalék közé tehető a barna szemmel rendelkezők száma. A második leggyakoribb szín a kék, ami nagyjából 5-10% gyakorisággal figyelhető meg a világ népességében, ami messze elmarad az uralkodó barnától.

Mivel a barnát tekinthetjük az alapszínnek, a kutatók evidensnek vették, hogy az emberi szem barna pigmentjének szintjét meghatározó OCA2 gén tanulmányozásával próbálják kideríteni, hogy mi okozta ezt a változást. Azonban kiderült, hogy a kék szemet eredményező genetikai mutáció egy teljesen másik génből, a HERC2-ből származik, ami kvázi kikapcsolja az OCA2-t, és a barnát kékre „hígítja”.

Ez viszont egy nagyon speciális génmutáció, aminek köszönhetően az OCA2 nem kapcsol ki teljesen, így a haj és a bőr színe megőrizte ugyanazt a pigmentszintet, vagyis ezek a külső tulajdonságok nem „fakultak” ki. A teljes kikapcsolás ugyanis albinizmust eredményezne.

Mivel minden kékszemű emberben pontosan ugyanez a génmutáció figyelhető meg, ezért a kutatók úgy gondolják, hogy a kékszemű személyek egyetlen közös ősre vezethetők vissza. 

 

Sőt, azt is tudni vélik, hogy ez az egyetlen ős nagyjából 6000 és 10.000 évvel ezelőtt valahol az európai kontinensen élhetett. Bár még rengeteg további kutatásra van szükség, jelenleg az az alaptézis, hogy a mutáció akkor terjedhetett el, amikor az emberek az afrikai bölcsőből Európába vándoroltak. Ez pedig magyarázatot adna arra, hogy a kék szem miért főként az európai származású, europid emberek között jellemző.

„Eközben a zöld szemű emberek esetében ez azzal magyarázható, hogy az íriszben csökkent a melanin mennyisége, ami nagyban különbözik a kék szeműekétől. Ebből arra következtethetünk, hogy minden kék szemű egyén ugyanahhoz az őshöz köthető. Mindannyian pontosan ugyanazt a kapcsolót örökölték a DNS-ük pontosan ugyanazon a pontján” – mondta Hans Eiberg professzor a Sejt- és Molekuláris Orvostudományi Tanszék kutatója, és a tanulmány szerzője a Science Daily napilapnak.

Ezt is olvasd el:

STALKER a valóságban – Eléggé átalakultak a csernobili békák

 

https://leet.hu/akcios-szoftverek/

×