Október végéig minden felhasználó megkapja.

A Microsoft már nyár elején elkezdte előkészíteni a 22H2 nevet viselő frissítését. Annak ellenére, hogy a Windows 11 már tavaly ősszel megérkezett, ezt tekinthetjük az eddigi legnagyobb és legtartalmasabb frissítésének. Természetesen ingyenes minden jelenlegi Windows 11 júzernek, rengeteg finomhangolás, új funkció került be az operációs rendszerbe, de a tabletes felhasználókat sem hagyják cserben.

A fejlesztők elérkezettnek látták az időt, hogy éles ágra is áthozzák a késznek ítélt verziót. Az elmúlt napokban a felhasználók egy része már meg is kapta a frissítést, de a szokásokhoz hasonlóan ismét több hullámban érkező javítócsomagról beszélhetünk. Ennek megfelelően senki ne ijedjen meg, ha egy-két hétig még nem jelzi a gép a frissítést.

Nézzük is, hogy mit tartogat számunkra a Windows 11 22H2!

Az újdonságok

Több fejlesztést is magával hoz a Windows 11, részletekbe menően napokig lehetne sorolni és elemezgetni ezeket, ezért most tételesen vesszük át ezek listáját. Egy része az átlagfelhasználókat nem érinti, míg más funkció minden egyes nap a hasznunkra válhat. Az újdonságok listája a következő:

  • Megjelentek a mappák a Start menüben, könnyebben rendszerezhetjük az appokat
  • A Pinned/Kitűzve rész méretét is módosíthatjuk, így még jobban személyre szabhatjuk a Start menüt
  • Visszatér a régóta kért Drag & Drop funkció
  • A Focus Assist funkciót a Microsoft fejlesztői az értesítési központba is integrálták
  • Az érintőkijelzős felhasználók kapnak néhány új kézmozdulatot és animációt
  • A Microsoft picit felújította a Feladatkezelőt
  • Valamelyik októberi frissítés engedélyezni fogja a füleket a Windows Intézőben
  • Tovább csiszolták a OneDrive x Windows Intéző integrációt
  • Rengeteg felhasználói felületet és stabilitást javító frissítést is kapott a rendszer

A motorháztető alatt tovább változások is lehetnek, ám ezek a mindennapi használat során nem igazán fognak feltűnni.

Elérhetőség

A Microsoft hivatalosan szeptember 20-át jelölte meg, mint hivatalos dátum. Ahogy fentebb is említettük, bizony könnyen előfordulhat, hogy néhány felhasználó csak október közepétől élvezheti az újdonságokat. Talán nem is baj, ha kicsit kivárunk, hiszen ennél jóval kisebb frissítéseknél is tapasztalhattunk hibákat. Néhányan lassuló SSD/HDD sebességekről is beszámoltak, de a játékok alatt tapasztalható furcsaságok sem kerülnek el mindenkit. A felhasználók jelentős részénél ennek ellenére nem kell komolyabb problémára számítani.

Hol a Smart App Control?

A Microsoft hatalmas újításként jelentette be a Smart App Control névre hivatott opciót/funkciót. A fejlesztés feladata nem más, minthogy a rosszindulatú fájlok, aláírással nem rendelkező alkalmazások, illetve további gyanús szkriptek, makrók futtatását megakadályozza.

Az első körös frissítők közül azonban senkinél nem bukkant fel az opció, melyet a biztonságért felelős vezérlőpult menüben találhatnának meg alapesetben. Nos, ez sem véletlen, a Microsoft már korábban jelezte, hogy erre számítania kell minden Windows 11 felhasználónak. A funkció csak akkor kapcsolható be, ha nem a Windows Update-en keresztül kaptuk meg a 22H2 csomagot, hanem teljesen friss telepítést hajtottunk végre. Valamilyen szinten logikus, hiszen csak „szűz” rendszer esetén lehet azt biztosítani, hogy a fentebb említett védelmi vonalak mindenképpen aktiválva legyenek.

Nvidia kártyám van. Féljek?

Az elmúlt napokban felröppent a hír, hogy az Nvidia tulajdonosok bizony pórul járnak, ha feltelepítik a frissítést. Ez az első napokban sajnos igaz volt, akár 40%-kal kevesebb FPS-t is mértek bizonyos kártyákon a bátrabb felhasználók. Aggodalomra azonban semmi ok, hiszen a cég pár nappal ezelőtt publikálta az 517.48as drivert, mellyel papíron minden problémát megszüntettek. Frissítés után vagy akár már előtte érdemes a linkelt illesztőprogramot feltelepítenünk.

Ennyi kill kellett a világ legbékésebb GTA 5 végigjátszásához, ami 3 évig tartott

https://leet.hu/vga-kartyak/

×