Saját Facebook-oldalán osztott meg egy videót egy férfi, aki majdnem áldozatul esett egy bankkártya-csalónak. Ezt a telefonszámot semmiképp se vedd fel.

Úgy tűnik, hogy az internetes és telefonos csalások nem hogy csökkennek, de arányuk nő. Júliusban a rendőrség adott ki egy közleményt, melyben online csalásokra hívja fel a figyelmet. A csalók célja általában bankkártya-adatok megszerzése, különböző trükkökkel és félrevezető módszerekkel.

A hívó banki alkalmazottnak adja ki magát.

Különösen legyél körültekintő, ha olyan telefont kapsz, melyben valaki banki alkalmazottként arról próbál tájékoztatni, hogy a kártyáddal csalás történt, de hogy azonosítsanak, egyeztetni kell néhány banki adatot. Sokan annyira megijednek, hogy rögtön megadják idegeneknek az adataikat. Természetesen a bank telefonon nem kér bankkártya-számot, illetve a hátán szereplő CVC kódot – írja a 24.hu.

Nemrég a +3652314252 számról kapott hívást egy férfi, aki fel is vette a csaló próbálkozását. Természetesen nem vette be, sőt szándékosan rossz adatokat adott meg a csalónak. A csaló ezután kikelt magából és káromkodott.

Fontos: a bankok nem kérnek bankkártya-adatokat telefonon keresztül. Az OTP bank például közleményében azt írja: keltsen gyanút minden olyan telefonhívás, SMS-üzenet, közösségi oldalon keresztül érkezett üzenet vagy e-mail, amelyben az internetbanki bejelentkezéshez és azonosításhoz szükséges jelszavát vagy PIN-kódját kéri.

A borítókép illusztráció: Getty Images

Ezt láttad már?

A világ leggányabb filmes tetoválásaitól tuti lefordulsz a székről | KÉPEK

 

 

 

×