A Meta maga árulta el, hogy nagy mennyiségben kell kaszabolni a kínai és orosz propagandát terjesztő fiókokat, amik valós híroldalakat hamisítanak.

A Facebook-ot is üzemeltető Meta kedden közölte, hogy hálózatszámra észlelt, majd kapcsolt le a közvélemény befolyásolására létrehozott profilokat, amelyek mögött kínai és orosz csoportok állnak. A CNN megosztotta: a brutális reklámköltéssel is megtolt oldalaknak csak kisebb része volt kínai, de azoknál is egyértelműen látszott, hogy Amerikában mindkét jelentős politikai oldal híveire igyekeztek hatást gyakorolni.

Forrás: Comedy Central

A Meta szóvivője, Ben Nimmo szerint ez a legelső alkalom, amikor a távolkeleti országból ilyen jellegű fenyegetés éri el az Egyesült Államokat. Mivel a tengerentúlon éppen a november 8-án esedékes félidei választásokra készülnek, és az ezerszámra kiirtott kamufiókok egytől egyig a kampány külföldi befolyásolását célozták,

a Facebook minden szükséges adatot és információt az FBI rendelkezésére bocsátott.

A félidei szavazás európai szemmel lényegtelen lehet, de nagyon nem az – világpolitikai szinten sem: ilyenkor 435 képviselőházi, 36 kormányzói és 33-34 szenátusi mandátum sorsa dől el, gyakran felborítva a két évvel korábbi elnökválasztáson felállt erőviszonyokat.

Forrás: Reuters

A világ kommunista, konzervatív és szélsőjobboldali rendszerei köztudottan nem kedvelik a demokrata Joe Biden-kormányzatot (és viszont), nem is értenek szót egymással (igazából nem is akarnak), ezért a Meta még aggasztóbbnak tartotta az oroszországi befolyásolás jeleit. Az orosz-ukrán háború kapcsán

putyini propagandát terjesztő kamuprofilok száma a 2.000 darabos nagyságrendet is elérték, és a narratívájukat több mint 100.000 dolláros reklámköltéssel támogatták meg Amerikában, a Facebookon és az Instagramon.

A szervezett akcióban valós híroldalakat utánoztak: jelentős részük a megszólalásig hasonlított olyan elismert médiumokra, mint a Western news, a The Guardian, a The Daily Mail, vagy éppen a Bild és a Der Spiegel.

A dezinformációs oldalak jórészt a bucsai mészárlást igyekeztek más megvilágításba helyezni.

Mint ismert: az ukrán település mellett legkevesebb 458 megkínzott és kivégzett helyi civil holttestére bukkantak, még márciusban, és a háborús bűncselekményért az oroszokat teszi felelőssé a világ, míg Putyin szerint az ukránok maguk rendezték meg a tömeggyilkosságot.

Nimmo közölte: a valós hírforrások leutánzása nem volt tökéletes, de látszott rajtuk, hogy komoly erőforrásokat fektettek a hitelesség látszatára, így a felületes olvasók simán elhihették, hogy valós információkat olvasnak.

Az ügynek ezzel messze nincs vége: a Meta nyíltan kiállt a nyilvánosság elé, és együttműködést ajánlott az FBI-nak, míg a Twitter csak most kapott észbe és gyorsan kiadott egy közleményt arról, hogy elkezdenek cselekedni. A mélyen hallgató Telegramot és YouTube-ot a CNN kérdezte meg, hogy tapasztaltak-e hasonló támadást. Még nem válaszoltak.

Ami a kamu híreket illeti, nem véletlen, hogy az emberek lassan inkább a Viber-re járnak a Facebook helyett:

A Viber az új Facebook? – Van olyan, amiben már sokkal jobb

 

×