Tech/Tudomány

Egy Netflix előfizetés árát is megspórolhatod, ha így állítod be a konzolodat

Nem sokkal azután, hogy hivatalosan is bejelentették a rezsicsökkentés megszűnését, mi is készítettünk egy összefoglalót arról, hogy vajon mennyi áramot fogyasztanak a videojáték-konzolok. Akkor arra voltunk kíváncsiak, a gamerek számára mekkora rezsiemelkedésre lehet számítani. Nemrég viszont a The Verge azt kutatta, hogy mennyit lehet spórolni azzal, ha a videojáték-konzolokon beállítjuk az energiatakarékos módot.

Az Xbox Instant On módja akár havi több ezer forinttal is megdobhatja a villanyszámlát.

Xbox

A Microsoft két energia-ellátási módot kínál az Xboxon. Az Instant On készenléti módban tartja az Xbox One S és Xbox Series S/X konzolokat, ami így 11 és 13 wattot fogyaszt (modelltől függően). Ez lehetővé teszi, hogy azonnal folytassuk a játékot. Az energiatakarékos mód ehhez képest körülbelül csak 0,5 wattot fogyaszt, de ezzel a játék folytatása előtt teljesen újra kell indítani a konzolt.

Bár a Microsoft az Energy Saver (energiatakarékos) módot teszi alapértelmezetté a március óta megjelent Xbox konzolokon, sokan használják a kényelmesebb és gyorsabb Instant On módot. Ha az Xbox Series X-et napi 24 órán keresztül Instant On készenléti módban tartjuk, az akár havonta több ezer forinttal többet is jelenthet a villanyszámlán. Még a régebbi Xbox One S konzolok is körülbelül 11 wattot fogyasztanak Instant On módban. Érdemes most tehát az energiatakarékos módra váltani.

Bár az energiatakarékos mód azt jelenti, hogy mindig nulláról kell indítani a konzolt, jó tudni, hogy a Microsoft a közelmúltban felgyorsította a konzolok rendszerindítási idejét. Ez most 5 másodperccel gyorsabb az Xbox Series X-en, de a régebbi Xbox One modellek is gyorsabban indulnak. Nagyjából 15 másodpercet kell várni az Xbox Series X/S konzol bekapcsológombjának megnyomásától a játékig,

de ezekkel a másodpercekkel közel annyit takaríthatunk meg, mint egy Netflix-előfizetés havonta.

PlayStation

A PlayStation konzolok esetében sem mindegy, hogy milyen módban használjuk őket. A PS4 és a PS5 például több készenléti módot kínál. Az alapértelmezett „off” standby mode például csak 0,5 wattot fogyaszt, más módok azonban akár 3,4 wattot is. A PS5 alapértelmezett energiatakarékos üzemmódja 0,5 wattot fogyaszt, de ha a pihenő módban engedélyezve van az internetkapcsolat, akkor akár 2 wattot is használhat. Ez tehát sokkal kisebb fogyasztás, mint az Xbox készenléti módja, de még mindig megéri használni, tekintettel az energiaárakra.

Switch

Kevésbé kell aggódni az energiaárak miatt, ha valaki gyakori Nintendo Switch játékos. Aktív játék közben a Switch csak 7 wattot használ TV módban, ami jóval kevesebb, mint az Xbox Instant On készenléti üzemmódja. Kikapcsolt állapotban a Switch legfeljebb 0,5 wattot használ.

Ha PC-játékos vagy… nos, ideje elkezdeni imádkozni, hogy az európai energiaárak csökkenjenek.

DV

Korábbi cikkek

Az első fing és orgazmus moziban – Íme 7 megbotránkoztató, de úttörő film

Bódi Dániel A filmvilág sosem volt még annyira nyitott és szinte mentes a tabutól, mint…

4 óra telt el azóta...

Most meghallhatod, hogy milyen „hangja” van egy fekete lyuknak

Bódi Dániel 2022. 05. 03. - A fekete lyukak sokáig csak elméletben léteztek, egészen 2019-ig,…

5 óra telt el azóta...

Alakul a Harry Potter sorozat – parádés készítőket környékez az HBO

Gábor János 2024.02.04. - Most már bármelyik pillanatban bejelentheti a Warner Bros. és az HBO,…

5 óra telt el azóta...

Becsődölhet a Palworld, mert túl sokan játszunk? Elszálltak az árak

Gábor János 2024.02.04. - A Pocketpair annak ellenére sem lehet felhőtlenül boldog, hogy az általa…

6 óra telt el azóta...

3 kiváló program, amikkel tesztelheted videokártyád teljesítményét és hőmérsékletét

RP 2022. 07. 11. - A nagy nyári melegek miatt bizony gondok akadhatnak az alapjáraton…

6 óra telt el azóta...

Ehhez pofa kell: lophatja a Chrome-os adataidat az Edge – így csinálja

Gábor János 2024.02.04. - Visszataszító húzással lopkodhatja össze az adataidat más böngészőkből az Edge, és…

6 óra telt el azóta...