Egy felmérés szerint akár unszimpatikussá is válhat valaki attól függően, hogy éppen milyen hangulatjelet használ. Te melyiket szoktad?

Kétségtelen, hogy hangulatjeleket írásos beszélgetés közben nem csak érdemes használni, de valóban könnyebbé tehetik az életünket. Mára átütő szerepet töltenek be abban, hogy egy-egy kijelentést még érthetőbbé tegyünk, legyen az akár egy privát beszélgetés vagy megosztott tartalom.

De gondoltad volna, hogy akár szimpatikussá vagy ellenszenvessé is válhatsz miattuk?

Nemrég az Egyesült Államokban az Adobe kiadott egy igen részletes elemzést az emojikról, felmérésükben 5000 ember vett részt. Arra voltak kíváncsiak, hogy ki hogyan használja az emojikat, ám közben több érdekes adat is kiderült. Oké, ez leginkább az Egyesült Államokban élőkre vonatkozik, de Magyarországon is hasonló lehet a helyzet, már csak azért is, mert a leggyakoribb emojik nagyjából ugyanazok.

Az emojik segítenek megérteni egymást

Nos, kiderült, hogy az emoji-használók 88%-a nagyobb empátiát érez valaki iránt, ha emojikat használ, miközben 75% jobban kötődik azokhoz, akik emojikat használnak. Az emoji-használók 92%-a egyetért abban, hogy a hangulatjelek használata segíthet nekik áthidalni a nyelvi akadályokat. Bizony, a hangnem könnyen elveszhet a szöveges üzenetekben. Akik például beírják, hogy „XD” vagy „lol”, valójában nem nevetnek hangosan, csak árnyalni akarják a szöveget.

Aki emojikat használ királyabb, viccesebb, barátságosabb.

Valóban értjük az emojikat?

Többnyire igen, kivéve a fejjel lefelé fordított arcot (🙃), a Cherryt (🍒) és a Cowboy Hat Face-t (🤠) – ez utóbbi a leginkább félreérthető a három közül.

Ez azonban nem a világ vége, mivel a válaszadók fele szerint az emojikat az eredeti jelentéstől szándékosan eltérően használja, a Z generáció pedig kiválóan tudja értelmezni ezeket az eltérő emoji-jelentéseket.

Meg is utálhatnak?

A felmérésből kiderült, hogy a szívet küldő arc (😘), a mosolygó arc szívvel (🥰) és a mosolygó arc szívszemekkel (😍) szimpatikusabbá tesz valakit, amennyiben használják.

A Pile of Poo (💩), az Angry Face (😠), a Padlizsán (🍆) használói pedig kevésbé lesznek szimpatikusak a beszélgetőpartnerrel szemben. Ez azért figyelemre méltó, mert a felhasználók 72%-a emojit küld flörtölés gyanánt. Persze a padlizsánt nem tanácsos küldeni.

Érdekes módon az Adobe jelentős különbségeket talált a férfiak és nők hangulatjel-használatában. A férfiak 76%-a számolt be arról, hogy többet használt emojit flörtölés közben, szemben a nők 68%-ával.

Egyébként azt is kiderítették, hogy melyik azok az emojik, melyeket az Egyesült Államokban a leggyakrabban használnak jelenleg. Nos, mehet a szavazás, hogy vajon neked is ezek-e a kedvenceid?

Egyébként nekem mindig azt mondták, hogy a sima mosoly (🙂) nem megfelelő flörtölés közben, mert a lányok teljesen máshogy értelmezik, mint hogy mosolygok. Ez igaz?

Ezt láttad már?

PC-sek vigyázzatok! – Új módszerrel lopkodják a Steam-profilokat

 

×