Elcsattant egy csók két lány között egy animációs sorozatban, amit a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa és 6 iszlám állam sem hagyhatott szó nélkül.

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy a magyar Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa bepanaszolja a Netflixet a holland COMMISSARIAAT VOOR DE MEDIA-nak az egyik gyerekeknek szóló műsora miatt, amiben elcsattant egy meleg csók. Mint a Media1 utánajárásából kiderült, a Mandiner állításaival szemben erről akkor még nem volt szó, ugyanakkor a magyar hatóság kivizsgálja az ominózus esetet.

A jelenetet egyébként a roppant sikeres Jurassic World: Krétakori tábor utolsó részében lehetett látni, amikor a két főszereplő végül szerelmet vall egymásnak, majd megcsókolják egymást. A magyar hatóság azt kifogásolja, hogy a két karakter lány, vagyis azonos nemű. A Media1 a mai napon ismért hírt adott a dologról, és mint írták,

az NMHH mégis feljelenti a Netflixet a holland médiahatóságnál, amiért 7 évnél fiatalabbak számára nem ajánlott kategóriában tette közzé az animációs sorozatot.

Az NMHH  szerint „a műsorszámnak ez a jelenete, valamint a szereplőket üldöző, ijesztő lények megjelenítése káros lehet a gyermekek személyiségfejlődésére”, ezért a rajzfilmet a magyar szabályozás értelmében csak a „12 éven aluliaknak nem ajánlott” besorolással lehetett volna elérhetővé tenni.

Magyarországon kívül még 6 másik állam száll bele a streaming szolgáltatóba a kifogásolt meleg csókjelenet miatt. Mind a hat ország arab, iszlám állam.

A BGR beszámolója szerint az arab nemzetek hat országot tömörítő tanácsa közös nyilatkozatban szólította fel a Netflixet, hogy távolítson el bizonyos „sértő” címeket a streaming szolgáltatásról. Az arab tanács ugyan nem kifejezetten tért ki az eltávolítandó címekre, nem nehéz kitalálni, hogy az összes olyan tartalom közte van, amelyben meleg kapcsolatot jelenítenek meg.

A felszólítás az Associated Press szerint azután jelent meg, hogy a szaúd-arábiai állami televízióban leadtak egy interjút, amit egy magát „viselkedési tanácsadónak” valló nővel készítettek. A „szakértő” a műsorban mélységesen elítélte a Netflixet, ami szerinte a „homoszexualitás hivatalos támogatójaként” működik. Az interjút illusztrálták is, pont a Jurassic World: Krétakori tábor Magyarországon is kifogásolt jelenetével.

A Netflix ellen felszólaló iszlám vallású államok között van Szaúd-Arábia, Bahrein, Kuvait, Omán, Katar és az Egyesült Arab Emírségek. Az Emírségek kormánya emellett egy saját nyilatkozatot is közzétett, ami azzal indokolja a döntést, hogy a Netflix műsorai „ellentmondanak az iszlám vallás és az iszlám társadalmi értékeknek és elveknek”.

Ezt olvastad már?

A régi szép idők – Ezen a 30 kultikus sorozaton függtünk a 2000-es években

 

https://leet.hu/akcios-szoftverek/

×