Tech/Tudomány

DisplayPort vs. HDMI – Melyiket érdemes választanunk 2022-ben?

A 2000-es évek elején három csatlakozóval találkozhattunk a videókártyákon. Az analóg interfészeket a VGA és S-Video kimenetek képviseltették, míg digitális oldalról a DVI csatlakozó terjedt el. Egy közös tulajdonságon azonban osztoztak, egyik sem volt képes arra, hogy a videójel mellett hangot is közvetítsen.

Éppen ezért 2002-ben a Hitachi és a Philips vezette, több cégből álló társulás egy új szabvány tervezését vette a fejébe. A cél a fenti hiányosság pótlása volt, azaz, hogy egy kábelen küldhessük át a hangot és a képet is, miközben a DVI felé is rendelkezik majd valamilyen szintű támogatással. Ezt a szabványt manapság High-Definition Multimedia Interface, azaz HDMI néven ismerhetjük.

A régi csatlakozók

2006-ban egy újabb szereplő érkezett a piacra, melyet a többek között AMD, Apple és Nvidia alkotta VESA tervezett meg. A cél szintén hasonló volt, itt is a kötelező elemek között szerepelt a hangátvitel, illetve a DVI kompatibilitás. A HDMI port 19 pinnel, míg a DisplayPort 20 pinnel rendelkezik, így ilyen szempontból sincs hatalmas különbség, ám működésben már annál több.

Helló csomagok!

Az eredeti HDMI interfész a DVI-hoz hasonló rendszert használ. Azaz a TMDS névre hallgató technológia segítségével továbbítja a jelet, mely a három színcsatornát egy bizonyos pixel clock órajel mellett közvetíti a kábelen. A monitorban található vevőegység ezt alakítja vissza képpé. Az első időszakban ez a pixel clock órajel 165 MHz volt, mely éppen elég volt arra, hogy egy 1920×1200 felbontású, 60 Hz-es monitort meghajtson.

TMDS – 3 színcsatorna és a pixel clock

Az első időszakban a magasabb pixel órajelnek köszönhetően a DVI egy kis előnyben volt, ám mostanra ezt már 600 MHz körüli értékre tornázták fel a HDMI esetében, jelentősen lekörözve előnyét. Manapság már a 4K/120 Hz sem jelent akadályt.

A DisplayPort nem a fentebb említett TMDS használja. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy a DisplayPort a megjelenítők világának Ethernet kábele. Nem véletlen az összehasonlítás, hiszen a DisplayPort kábelek gyakorlatilag csomagokban továbbítják a hang- és képanyagot. Éppen ezért a DVI kompatibilitás néha aktív átalakítót is megkívánhatott, nem teljesültek maradéktalanul a korábban említett tervek. A DisplayPort az első időszakban egyértelműen jobbnak bizonyult adatátvitelben, ám mára gyakorlatilag ilyen téren sincs különbség a két vetélytárs között, 4K60FPS-t bármelyik kihajt gond nélkül.

Mi a helyzet a gamerekkel?

A 4K felbontás melletti 60 Hz bármilyen tartalomfogyasztásra elég lehet, ám játékok esetében már elkélhet a 120 Hz-es képfrissítés is. Ahogy azt sem felejthetjük el, hogy alacsonyabb felbontásokon megjelentek a 240, 360 vagy épp 500 Hz-es panelek is, melyekhez szintén elképesztő adatátviteli sebességre van szükség. Sokszor egy-egy régebbi HDMI kábel vagy csatlakozó a limitáló tényező, DisplayPort esetében kevesebb limitációba ütközhetünk bele a mindennapi használat során.

HDMI – DP | Verziószámok és felbontások

A fenti táblázat alapján azonban kiválóan belőhetjük, hogy milyen csatlakozóra és kábelre lesz szükségünk, beszéljünk akármelyik szabványról. Jól látható, hogy a 4K/60 Hz-et vagy épp 1080p/240 Hz-et a DisplayPort jóval korábban elkezdte támogatni, ám egy HDMI 2.0-nál sem kell attól tartanunk, hogy hibázna a kép. Fontos azonban, hogy mindenképp ellenőrizzük le az adott TV/Monitor specifikációit, a videókártyákon található portok specifikációt és a használt kábel adatait a gyártók és forgalmazók weboldalán. Hiába találunk 2.1-es HDMI-t a tévén és a monitoron is, ha közben az általunk vásárolt, olcsónak tűnő kábel 1.4-es szabványhoz készült. Mindhárom komponensnek (csatlakozók és a kábel) tudnia kell azt a szabványt, amit használni szeretnénk. 

Verdikt

2022-re már elértünk oda, hogy a legmodernebb (Radeon 5000,6000, RTX 3000) videókártyák támogatják a HDMI 2.1 és DisplayPort 1.4 szabványokat. A DisplayPort 2.0 egyelőre csak papíron létezik, a való világban nem igazán találkozhatunk vele. Jelen pillanatban a 2.1-es HDMI lehet a legjobb barátunk, ha pusztán a felbontást és a képfrissítést helyezzük előtérbe, például egy 120 Hz-es OLED TV és egy PS5 vagy PC között. Alacsonyabb szinten a 360 Hz sem akadály, de 4K mellett is menni fog a 120 Hz.

Ha nem fontos a 120Hz-es 4K kép, akkor a DisplayPort (1.4) is kielégíthet minden igényt. Ahogy azt sem szabad elfelejtenünk, hogy az AMD FreeSync / Nvidia G-Sync támogatás feltétele a DisplayPort csatlakozás. Egyértelmű döntést tehát nem hozhatunk, mindkét szabványnak van egy-egy előnye a másikkal szemben. Fontos azonban, hogy tényleg oda kell figyelnünk, hogy mindhárom komponens támogassa az adott szabványt, a kábelen sem érdemes spórolni, mert nagy eséllyel nem kapunk képet, „jobb” esetben csak különféle hibajelenségeket láthatunk a képernyőn a megjeleníteni kívánt tartalom mellett.

Te melyik szabványt kedveled jobban?

 

Arpi

Korábbi cikkek

Új pálya, RANKED mód és még kard is – Ezt hozza el a Warzone Season 2

2024.02.01. - Ahogy arra számítani lehetett, a Call of Duty fejlesztői február első napján leleplezték…

1 perc telt el azóta...

Több szinten is hibás a Counter-Strike 2 füstje – Reprodukálható a bug

2024.02.01. - Nem is olyan rég kerültek ismét reflektorfénybe a Counter-Strike 2 gránátok. Január utolsó…

2 perc telt el azóta...

Hazánkba is megérkezett az AMD új gamer CPU-ja, nem csak az USA-ba

2024.02.01. – Az AMD 2022 márciusában jelentette be az első, X3D végű processzorát. Ez még…

17 perc telt el azóta...

Visszatért a Warzone egyik legjobb fegyvere – Ez a kiegészítő a titok

2024.02.01. - Február 7-én elstartolt a Warzone és Modern Warfare III újabb közös szezonja. A…

32 perc telt el azóta...

Ezt az ingyen játékot neked szánják, ha szereted az agyad is használni játék közben

Bódi Dániel 2024.02.01. - Az egyedi, művészi és a kifejezetten intelligens játékok kedvelői, akik nem…

53 perc telt el azóta...

Meghalt a Nokia, éljen a Nokia! Nincs több okosmobil, de a márka nem tűnik el

Gábor János 2024.02.01. - Elég egyértelmű jelzést küldött a Nokia készülékeket gyártó cég arról, hogy…

2 óra telt el azóta...