Nagyon komoly problémákkal küszködnek a mozik, melyek a COVID-19 miatti lezárások alatt alaposan kivéreztek.

A jelenleg dúló és egyre elharapódzni látszó gazdasági helyzetben rengeteg vállalat és vállalkozás kerül a tönk szélére, és sokan kénytelenek is lehúzni a rolót. Nagyon úgy tűnik, hogy a koronavírus-járvány alatt egyébként is kiszenvedett Cinema City mozihálózat tulajdonosa, a Cineworld Group is hasonló nehézségekkel küzd, ami a BBC és a Media1 szerint csődközelbe került.

A vállalat sokáig reménykedett, hogy a járvány időszaka alatt elszenvedett veszteségeket az újranyitások után a sorakozó filmpremierekkel mérsékelni tudják majd az adósságokat. Ehhez képest úgy tűnik, hogy még a legnagyobb filmsikerek sem tudják megmenteni a mozihálózatot, ami jelenleg is tetemes, körülbelül 5 milliárd dolláros adóssággal küzd. Mindennek tetejébe a részvényeik sem állnak rózsásan, melyek értéke múlt pénteken 60 százalékos mélyrepülést mutattak be.

Ezért sem lehet annyira meglepő a The Wall Street Journal értesülése, amely szerint az amerikai anyavállalat nemcsak fontolgatja a csődvédelmet, hanem heteken belül előkészíthetik a csődeljárási mechanizmust. Ettől azt remélik, hogy a vállalat tovább fog majd tudni működni, amíg a hitelezőkkel tárgyalnak.

Bezárnak a mozik?

Erről szerencsére még nincsen szó, bár arról semmit sem tudni, hogy pontosan mi fog történni a tíz további leányvállalattal az anyacég csődje esetén. Ha minden a terveik szerint halad, akkor a mozik tovább fognak tudni üzemelni, de néhány változtatást mindenképpen eszközölniük kell majd.

A jelenlegi gazdasági helyzetben az egyik legkézenfekvőbb megoldás az áremelés lehet, ami a mozik esetében akár visszafelé is elsülhet. A moziba járás ugyanis – magyar pénztárcával – most sem egy kifejezetten olcsó mulatság, egy kisebb család simán otthagy egyetlen alkalommal 10.000 forintot is – ha nem többet. Egy esetleges drágulás azonban még inkább a streaming felé terelheti az embereket, akik nagy eséllyel inkább mondanának le a havi mozizásról, mint az otthoni szórakozásról, amit a járvány alatt egyébként is megszoktak.

Nehéz helyzetben vannak tehát a mozik, melyek több mint két éve megállás nélkül a túlélésért küzdenek. Temetni persze kár volna őket, azonban ha így haladunk, akkor a számuk nagy eséllyel megcsappanhat majd.

Pedig voltak ám remek filmek augusztusban is:

Jössz moziba? – Ezekre a filmekre érdemes lesz mozijegyet váltani augusztusban

 

https://leet.hu/shop/newmerch/

×