A Raptor Lake még meg sem érkezett, máris ömlenek az információk a Meteor Lake-ről.

Annak ellenére, hogy hivatalosan még be sem mutatta az Intel a 13. generációját, egyre többet hallhatunk az azt követő egységekről. Míg a Raptor Lake inkább csak egy ráncfelvarrásnak tekinthető, némi extra E maggal megfűszerezve, addig a Meteor Lake több szinten is nagy ugrás lehet. Gyártástechnológiát vált az Intel, a 14. generáció bizony már az Intel 4-re hallgató, 7 nanométeres sorról pottyan majd le. Ez már önmagában több szintű fejlődéssel kecsegtet, ám egyre vadabb pletykák érkeznek az iparági leakerektől.

Ráadásul az információmorzsáknak kőkemény alapjuk is van, hiszen az Intel fejlesztői eszközeiben történt módosítások árulták el ezeket. Úgy tűnik, hogy az órajelek feltekerése mellett az óriáscég a processzorokba épített grafikus egységet is újabb szintre repítené.

A Ray-Tracing sem lesz már a nagyok kiváltsága?

Meteor Lake

Míg a 12. és 13. generáció iGPU egységei Xe-LP magokra építkeznek, addig a 14. generáció már az ARC kártyákban használt Xe-HPG-kre építene. A korábbi 96 mag helyett ráadásul 128 és 196 ilyet találnánk meg a processzorokon, így játékra is be lehetne őket fogni. Az Xe-HGP magoknak köszönhetően ráadásul hardveres szintű Ray-Tracing támogatást is kaphatna a Meteor Lake, mely korábban elképzelhetetlen volt az „integrált” egységek világában. 

A gépi tanuláshoz és a DLSS-hez hasonló XeSS algoritmushoz köthető XMX magok azonban nagy eséllyel hiányozni fognak a processzokról. A 14. generációhoz mindenképp új alaplapra lesz majd szükségük a vásárlóknak. Az LGA 1851 debütálása azonban messze van, valamikor 2023 végén – 2024 elején érkezhet meg a boltok polcaira.

Forrás: TechSpot

A magyar állam is beszáll a Vodafone Magyarország felvásárlásába

https://leet.hu/vga-kartyak/

×