Ha kapsz egy ilyen csomagküldeményt, annak tartalmát semmiképp se dugd a számítógépedbe!

A csalók mindig kieszelnek újabb módszereket, hogy átvágják az embereket, a legújabban felfedezett átverés azonban messze túltesz bármilyen távoli rokontól származó öröklésen, kamu futárszolgálatos-rendeléses üzeneten, vagy hamis szolgáltatói hívásokon.

A legújabb csalás ugyanis a postán keresztül, teljesen valódinak tűnő csomagokkal történik, melyeket Microsoft Office programcsomagnak álcáznak. A csomagot kibontva egy teljesen igazinak ható dobozka fogad minket, ami az irodai szoftvereket ígéri, amihez pedig nem kell mást tennünk, mint bedugni az Office-logós pendrive-ot a gépbe.

Ha viszont ezt megtesszük, akkor bizony jön is vele a vírus a PC-re/laptopra, majd azonnal felajánlja a Microsoft ügyfélszolgálatának segítségét.

Ehhez egy telefonszámot is mellékelnek, amit tárcsázva valóban egy személyhez juthatunk, az viszont (minő meglepetés) valójában nem a redmondiak alkalmazottja, hanem egy csaló. Így talán nem olyan meglepő, hogy a vonal másik végén segítőkésznek tűnő személy valójában csak a gép fölött szeretné így átvenni az irányítást – a lehető legmegnyugtatóbb módon, hogy később ne is gyanakodjon az áldozat.

A kamu hívásos-ügyfélszolgálatos módszer egyébként egy jól bevett trükk a kiberbűnözők körében, erre több portál is szokott figyelmeztetni, ugyanakkor az áldozatok postai úton történő megkörnyékezése egy teljesen új módszer. Ezt a Sky News elsősorban az Egyesült Királyságban észlelte, de sajnos nem kizárt, hogy már más országokban is próbálkoznak.

Ezért nagyon fontos, hogy ha a tudtunkon kívül kapnánk egy ilyen Office-csomagot a postán, annak tartalmát semmiképp se használjuk, a pendrive-ot még véletlenül se dugjuk be a számítógépbe. Az ilyen csomagokat nyugodt szívvel adjuk le a rendőrségen, akik ezt követően eljuttatják a megfelelő szerveknek kivizsgálásra.

Na és a tolvajkergető srác sztoriját hallottad már?

Ez a srác 6 ezer kilométert repült, hogy elkapja az AirPods tolvajt

 

https://leet.hu/vga-kartyak/

×