Te játszanál egy olyan játékkal, amit teljes mértékben egy mesterséges intelligencia fejlesztett? Tessék, itt van egy!

A mesterséges intelligenciának manapság már megszámlálhatatlan felhasználási módja van, legyen szó az építőiparról, a gyártásról, a tudományról, vagy a tech-szférában sokszor szóba kerülő önvezetésről. Sokáig úgy véltük, hogy az AI a kreativitást igénylő folyamatokba sosem fog tudni beszivárogni, de az elmúlt évek művészeti programjai alaposan rácáfoltak erre is.

Ugyan a képalkotó mesterséges intelligenciák még gyerekcipőben járnak, már most egészen elképesztő alkotásokat lehet velük létrehozni. Az egyik legnagyobb sláger például a DALL-E, amely tulajdonképpen bármit képes elképzelni és megrajzolni, amit a felhasználó óhajt, de mellette szép számmal akadnak más, hasonló elven működő programok is.

Van, amelyikkel a Harry Potter szereplőit rajzoltatják meg a könyvek leírása alapján, míg egy másikkal híres rajzfilm karaktereket tesznek valósághűvé, de olyan is akad, ami a semmiből képes különböző művészeti stílusokban megrajzolni a magyar városokat – is.

És van olyan is, ami egy videojátékot talál ki kvázi a legnagyobb semmiből.

Mármint szó szerint. Igaz, nem teljesen egyedül, hiszen mindezt kérni is kellett tőle, de a Nao_u nevű fejlesztő szerint a Shoon címre keresztelt shoot-em-up nagyrészt a Midjourney munkáját dicséri. A Midjourney egyébként a DALL-E-hoz hasonló képalkotó mesterséges intelligencia, ami jelenleg a nyílt bétafázisban leledzik.

A fejlesztő elmondása szerint annyit kért a Midjourney-től, hogy találjon ki egy oldalnézetes 2D-s űrhajós klasszikus shoot-em-up játékot, mire az előállt a címével. Bizony, a program nemcsak a teljes grafikát, az irányítható űrhajót, az ellenségeket, illetve a pályákat készítette, hanem még a címét is maga találta ki. Az űrhajókat nem mellesleg a Star Wars és az Armored Core alapján hozta létre.

Persze a kész produktum nem lesz az év játéka, sőt, sok tekintetben a műfaj régebbi darabjait idézi, a tudat azonban, hogy mindezt egy mesterséges intelligencia generálta, az egészen fantasztikus. A Shoonban nagyon sok dolog statikus, a háttér például egyetlen képből áll, ami így nem túl perspektivikus, és a modelleket sem tudta animálni. De mindezek ellenére is lenyűgöző az eredmény:

Ne és a legújabb Unreal Engine 5-ös csodáról hallottál már?

Elképesztő! – Ez nem a valóság, hanem egy Unreal Engine 5-ben készült animáció

 

https://leet.hu/vga-kartyak/

×