Összeszedtük a Marvel filmes univerzumának legfontosabb történéseit, amit mindenképp érdemes tudni az Amazon előtt.

A 2010-es évek elején még aligha gondoltuk volna, hogy egy évtizeddel később Dunát lehet majd rekeszteni a szuperhősös tartalmakkal, pedig mára konkrétan nagyobb sláger lett belőlük, mint annak idején a zombikból, vagy a földönkívüliekből. Ennek a beindítója és éllovasa a Disney-Marvel duó, ami mindent megtesz azért, hogy ebből a szövetségből a lehető legtöbbet kisajtolja.

Így jutottunk oda ahhoz a roppantul bosszantó jelenséghez, hogy ha valamikor lemaradtál valamelyik filmről vagy sorozatról, akkor bizony a következőkben egy csomó mindent nem fogsz érteni. A Marvel filmes univerzumában ugyanis minden mindennel összefügg vagy kölcsönhatásban van, ami nyilván azért egy nagy baj, mert egyrészt a legtöbbet nehéz ettől önmagában értékelni, azaz alig áll meg a saját lábán, másrészt pedig nehéz visszamenőlegesen pótolni brutál sok filmet és sorozatot.

A negyedik fázis alkotásai ezen a téren viszonylag jobban muzsikálnak, mint a korábbi tartalmak, hiszen jórészt új szereplőket mutatnak be egy ismerős világban, így elég csak nagyvonalakban képben lenni a történésekkel. Ilyen volt például a Moon Knight, a Ms. Marvel, a Fekete Özvegy, a Shang-Chi, vagy akár az Örökkévalók, melyek abszo9lút élvezhetőek voltak anélkül is, hogy előtte minden egyes Marvel produkciót ledaráltunk volna.

Nos, a negyedik fázist sorozatos fronton lezárni készülő Amazon egészen biztosan nem ilyen lesz, mivel a főszereplő egy elég közeli rokona az első bosszúállók egyikének, a sorozatban kiemelt szerepet játszó Hulknak, vagyis Bruce Bannernek. Ezért szinte teljesen biztos, hogy minimum az alapok ismerete nélkül hamar elveszti a fonalat az a néző, aki nem ismeri betéve az MCU-t.

Persze azoknak sem árt feleleveníteni a régi emlékeket, akik mindent láttak, akik viszont lemaradtak valahol út közben, de szívesen ránéznének a Disney+ legújabb vígjátéknak ígérkező hőssorozatára, azok számára az alábbi gyors összefoglalóval nem kevés időt fogunk megspórolni.

Ki is az az Amazon?

Kezdjük is a legalapvetőbb kérdéssel, hogy ki is az az Amazon. A női Hulk már egészen régóta, a 80-as évek eleje óta részese a Marvel képregényes univerzumának, sőt, a legtöbb és legjelentősebb szuperhős alakulatnak oszlopost tagja is. Unokatestvéréhez, Bruce Bannerhez hasonlóan kifejezetten ő sem szeretett volna egy zöld órássá változni, de egy súlyos baleset mindent átírt.

Az eredeti sztori szerint Jennifer Walters egy súlyos balesetet szenved, ami miatt azonnali vérátömlesztésre szorul, különben meghal. Végül Bruce vére menti meg az életét, aminek nem kért szövődménye, hogy alkalomadtán egy izmos zöld lénnyé változik. A képességét egészen hamar megtanulja kezelni és használni, így ő például nem döntött romba városokat dühében. A képregényes pályafutásáról egyébként a GameStar írt egy remek összefoglalót, azt is érdemes átnyálazni – de mi most térjünk is át gyorsan az MCU-s jelenére.

Mit érdemes tudni, mielőtt elindítod az Amazont?

A kezdetek:

Hát, a Marvel nagyon szeretné minden idődet elszipolyozni, ezért szinte mindennel érdemes tisztában lenni, de mi most szorítkozzunk csak a legszükségesebbekre.

A Hulk 2008-ban, Vasember után másodikként lépett a Marvel filmes univerzumába ~ fun fact: akkor még Edward Norton főszereplésével. A Hihetetlen Hulk az Amerika kapitány felütéseként is értelezhető, hiszen Banner segítségével Ross tábornokék a második világháborúban bizonyított szuperkatona-szérumot próbálják meg újra létrehozni. A kísérlet azonban balul sül el, Banner balesetet szenved, aki még a helyszínen Hulkká alakul, majd mindent megsemmisít a környéken.

A pusztítás következtében megsebesíti a katonaság egyik legmagasabb tisztjét is, Ross tábornokot, illetve annak lányát, Betty Rosst is, aki iránt Banner romantikus érzéseket is táplál. Szóval Ross neki is indul szépen, hogy helyre rakja a zöld óriást, így a film tulajdonképpen egy hatalmas nagy hajsza. A hajtóvadászatot egy tehetséges, de megszállott katona, Emil Blonsky vezeti, aki egy ponton kap egy aprócska dózist a Banner-féle szuperkatona-szérumból, amitől bár emberfeletti képességei lesznek, de komoly mértékű deformációkat és mentális problémákat kezd okozni.

Egy ponton majdnem sikerül is elkapnia a tomboló Hulkot, akit aztán Emil kigúnyol, mire a zöld óriás egy jól irányzott NEM pörgő rúgással bele nem állítja őt egy fába. A szernek köszönhetően Emil túléli a fával való találkozást, majd Rossal együtt követik a megszökött, a gyógymódot kereső Bannert egészen New Yorkig. Ott harmadszor is összetalálkoznak, itt viszont Emil már sikerrel jár.

Pech, hogy Banner tudóstársánál, Mr. Blue-nál, azaz Dr. Samuel Sterns sejtbiológusnál van egy kevés Banner véréből, amit Emil szépen be is termel. Banner vére aztán azonnal kölcsönhatásba lépett a szérummal, így Emil néhány röpke pillanat alatt egy kifejezetten gusztustalan szörnyeteggé, Förtelemmé alakul. Kölün probléma, hogy Förtelem sokkalta erősebb, mint a Hulk, zöld hősünk viszont nem sokat foglalkozik az esélyekkel, és egy pusztító harlemi csihi-puhit követően sikerült eliminálni Emilt.

Förtelmet ezután elzárták, Banner pedig ismét menekülőre fogta.

A bosszúállók-éra:

Bruce Bannerrel legközelebb pár évvel később, 2012-ben találkozhatunk, amikor Natasa Romanoff Indiában talál rá, nyilván nem véletlenül. A SHIELD ugyanis a néhanapján tomboló zöldséggé változó tudós segítségét kéri, akinek mélyebb tudásával talán jobban meg tudják érteni a tesseract által kibocsátott sugárzást. Ezután nagyon hamar összeverődik a csipet-csapat, és némi ármánykodást és légibázisos pusztítást követően a Hulk is csatlakozik a Bosszúállókhoz, hogy együtt verjék vissza Loki által vezetett Thanos seregét.

Hulk és Banner ezután a csapat szerves tagjai lesznek, és bár nem egyszerű féken tartani a tombolást, Tony Stark és Natasa kitaláltak működő módszereket az elcsitítására. Előbbi megoldása kissé drasztikus, bár kétségtelenül hatékony, titka ugyanis egy Hulk méretű vasember páncél, amivel nagy nehezen, de ájultra verhető. Mivel Banner elméjét is sikerült megfertőznie Wandának, erre szükség is volt, viszont Ultron elintézése (a sokoviai csata) után Banner már nem akarta kitenni az emberiséget a veszélynek, ezért elkötött egy gépet, és ismét menekülőre fogta.

Hulk az elkötött géppel valahogyan a  Sakaar bolygón kötött ki, ahol elállt a Nagymester gladiátorának. Ez eléggé testhezálló meló volt számára, nem is csoda, hogy úgy élvezte, vissza sem nagyon változott már emberré. Aztán egyszer csak jött Thor, akivel előbb az arénában küzdött meg, majd amikor megpróbálta megakadályozni a szökését, visszaváltozott Bannerré. Ekkor döntött úgy, hogy segít a viking istenségnek, így jutottunk el Asgard pusztulásáig.

Hulk a Ragnarök beteljesülését követően is az asgardiakkal maradt, akiknek az űrhajóján Thanos ütött rajta, majd miután jól elagyabulálta Hulkot, a zöld óriást Heimdall küldte vissza a Földre. Itt aztán segített újra összeterelni a Bosszúállókat, és bár megütköztek az őrült titánnal, a csettintést és az univerzum felének eltűnését már nem tudták megakadályozni.

Eltelt öt év, Banner pedig végre megtalálta a módot arra, hogyan kerüljön összhangba Hulkkal, így született meg az okos Hulk. A hős ezen változata tulajdonképpen Banner és Hulk ötvözete: az emberi oldal intelligenciájával és az óriás erejével illetve kinézetével rendelkezik. Így nemcsak nagyszerű tudós, de remek harcos is, ha kell.

Mindeközben Emil sem tétlenkedett. Terápiára, különböző kezelésekre járt és meditálni tanult, a gőzt pedig a Golden Dagger klub ringjében engedheti ki. Itt küzdött meg a Shang-Chi során Wonggal is, aki láthatóan az önkontrollra próbálja megtanítani Förtelmet, akit még mindig elzárva tartanak.

Az Amazonban továbbá feltűnik majd Fenegyerek is, akit továbbra is Charlie Cox alakít majd. Ez a karakter azonban teljesen más lesz, mint a Netflix sorozatában megismert antihős. Hogy neki pontosan milyen szerepe lesz, azt egyelőre nem tudni, de mivel Jennifer is ügyvédként tevékenykedik, egészen valószínű, hogy nemcsak az átfestett szerelésében, hanem Matt Murdockként is láthatjuk majd.

Nagy vonalakban, gyorsan és irdatlan sok órát megspórolva ezek a legfontosabb dolgok, amit az Amazon előtt mindenképpen érdemes tudni. Persze én sem vagyok tévedhetetlen, ezért ha kihagytam volna bármit is, akkor azt mindenképp írd meg kommentben!

Az Amazon augusztus 18-án csütörtökön rajtol el a Disney+-on, az új részek pedig hetente fognak érkezni.

Na és ezt olvastad már?

17 érdekesség a Dragon Ballról, amit szinte biztos, hogy nem tudtál

 

https://leet.hu/akcios-szoftverek/

×