A Microsoft szerint a Sony nagyon sok pénzt hajlandó kifizetni csak azért, hogy a Game Passnak rossz legyen.

A Microsoft a játékiparban példa nélküli akvizíciót hajt éppen végre az Activision Blizzard + King hármas, úgy azok összes játékának bekebelezésével, amit a komplett szórakoztatóipar óriási figyelemmel kísér. Mindeközben világszerte számos kormány is vizsgálódik, miszerint a redmondi vállalat húzása sérti-e a trösztellenes törvényeket.

Ez a teljes átvilágítási és ellenőrzési folyamat nagyon hosszú ideig húzódhat, és ugyan a Microsoft nagyon optimista az üzlettel kapcsolatban, egyelőre még korai volna bontani a pezsgőt. Ha ugyanis bárhol találnak bármi olyasmit, ami bizonyítja a monopólium kialakítására való törekvést, esetleg megállapítják, hogy a felvásárlás drasztikus mértékben csökkenti a piaci versenyt, akkor bizony sztornózhatják az egészet.

Ezért is próbálkozik meg mindennel a Microsoft, ami most egészen érdekes vádakkal illeti a Sony-t, ezzel is érvelve az akvizíció szükségessége mellett.

A vállalat szerint ugyanis a Sony komoly pénzeket fizet a fejlesztőknek csak azért, hogy bizonyos játékaik ne jelenjenek meg a Game Pass játékszolgáltatás katalógusában.

Ezt a brazil Gazdasági Védelmi Közigazgatási Tanácshoz beadott hivatalos dokumentumokban írják, amely szerint a rivális sokkal komolyabban hátráltatja az egészséges versengést, mint ők. Mindeközben a Microsoft azzal is védekezik, hogy az Activision Blizzard játékait nem tervezik kizárólagos Xbox-játékokká tenni, azaz továbbra is multiplatform címként jelennének meg.

De vajon a Sony tényleg lefizeti a kiadókat és a stúdiókat?

A válasz egy igennél vagy egy nemnél kicsit bonyolultabb. A Sony ugyanis szinte teljesen biztosan fizet a játékipari szereplőknek, de egyáltalán nem biztos, hogy kifejezetten a Game Pass ellenében.

A Sony nemrég indította útnak a Game Pass mintájára megújított PS Plus játékszolgáltatást, amit nagy valószínűséggel már évek óta tervezhettek. Ahhoz viszont, hogy az előfizetési csomagokkal elérhető játékkatalógusba bekerülhessenek külsős játékok, bizony sokat kell perkálni, és mivel a szolgáltatás egy csomó third party címmel indult útnak, ezeket a szerződéseket már hónapokkal korábban meg kellett kötni.

Ezekbe a szerződésekbe pedig nagyon sok dolgot kiköthetnek, például azt is, hogy bizonyos ideig, akár amíg az adott játék a PS+ része, addig a rivális katalógusába az ne kerülhessen be. Ezek viszont teljesen bevett szokások a játékiparban, legalábbis nagyon hasonlót láthattunk megvalósulni az időleges exkluzívok esetében. A Sony pedig nem csak ilyenekkel él: korábban például igen sokat fizetett az Activision Blizzardnak csak azért, hogy a Call of Duty bizonyos játékmódjai kizárólag PlayStationön legyen elérhető.

De ugyanez igaz visszafele is: a Microsoft sokat fizet bizonyos kiadóknak és fejlesztőknek, hogy játékaik kizárólag az ő szolgáltatásban jelenjen meg. A STALKER 2 például a Game Passon kívül csak PC-re érkezik, a PS-konzolokat egyelőre elkerüli. De nagyon sok hasonló példa akad még (Epic vs Steam), a lényeg viszont az, hogy a redmondiak füle mögött is vastagon ott a vaj.

Hogy ennek az állításnak pontosan milyen hatása lesz az Activision Blizzard felvásárlására nézve, azt nem tudni, mindenesetre nem úgy tűnik, hogy bármi is komolyabban veszélyeztetné az üzlet végbemenetelét.

via – GameRant

Mindeközben pedig drágább lesz a Disney+:

Jön az “olcsó” reklámos Disney+, de az alapcsomag drágább lesz

 

×