Összeszedtük azokat a tech kütyüket, melyek meghatározták és emlékezetessé tették a 90-es éveket.

Szinte mindenki édes nosztalgiával tekint vissza a gyerekkorára, pláne akkor, ha valaki a 90-es években cseperedett fel.

Az 1990-től 2000-ig terjedő évtizedet megannyi technológiai újdonság jellemezte: például ekkor kezdett igazán burjánzani a PC-s gaming, a semmiből berobbant az internet, a mobiltelefonok is őrületes fejlődésen mentek keresztül, de hova tovább, a Sony is ekkor adta ki a világ egyik legjelentősebb konzolját.A 90-es évek talán az egyik legmeghatározóbb, legikonikusabb kütyüit kitermelő időszak volt a modern technológia történetében, így nyilván csodálatos is volt felnőni benne.

Ez a fajta romantikus szentimentalizmus vezetett oda, hogy összeszedjük azokat a ketyeréket, melyek miatt piszok jó volt gyereknek lenni az 1990-es években.

Game Boy

Oké, technikailag a Nintendo kézikonzol csodája 1989-ben jelent meg, de igazán a 90-es években pörgött. A Nintendo Game Boy a világ egyik legsikeresebb játékgépe volt, ami tulajdonképpen teljesen megváltoztatta, amit akkoriban a videojátékokról tudtunk.

Nokia 8110

Az 1996-os Nokia 8810 ugyan nem lett olyan kultikus, mint a 3310-es, mégis azonnal felismeri mindenki, ha meglát róla egy képet. Mivel akkoriban a Nokia egy egészen modern mobiljának számított, ezért elég drága is volt, azaz hazánkban csak nagyon keveseknek adatott meg (maximum később), hogy egy ilyet nyomkodjanak.

Pedig nagyon menő volt, például ebbe került először monokróm LCD kijelző, sőt, még a Mátrix filmben is ennek a típusnak egy picit módosított változatát láthattuk.

Nokia 5110

Na ezt a mobilt már többen ismerhetik Magyarországon is, hiszen sokan használták még otthoni vonalas készülék helyett is. 84×48-pixeles monokróm LCD, LED-es háttérvilágítás, cserélhető és különböző színű borítások, de ami a legfontosabb: ezen volt először a Snake játék. A forgalmazását 2000-ben szüntették meg, és a korának legkapósabb telefonja volt.

Nintendo 64

A Nintendo 64 már csak azért is fontos darabja a történelemnek, mert ez volt az utolsó cartridge-et (kazettát) használó Nintendo konzol. Ez pedig azért kiemelendő infó, mert eredetileg CD-lejátszóval rendelkezett volna, amin a Sony-val közösen dolgozott. A viszony azonban megromlott, a technológiát pedig vitte a Sony, a többi pedig történelem.

Egy másik emlékezetes dolog az N64 kapcsán a kontrollere volt, ami sokakban kelthet szentimentális érzéseket, de ne higgyetek nekik. Valójában borzalmas volt, és inkább hasonlított egy űrhajóra, mint egy valódi kontrollerre. Az újítási és kísérletezési szándék viszont nagyon is előremutató, ezért nem illik rá rosszakat mondani.

Tamagotchi

Na ezekről az apró kütyükről mindenkinek vannak emlékei, szépek és rosszak egyaránt. Anno sok szülőnek kellett ugyanis támaszt nyújtani a Tamagotchikban „élő” kisállatok halála miatt súlyosan traumatizált gyerekeknek, akik szüntelen próbálták feltámasztani a jobb létre szenderült kedvenceket. Ez néha sikerült, néha meg nem, én például emlékszem, hogy egy cserépvázába temetett tamagotchim (volt egy ilyen legenda, amiben minden gyerek hitt) egy reggel szörnyen hangos csipogással jelezte, hogy új életre kelt.

Zenelejátszók

Tudom, hogy a Walkman és a Discman a Game Boy-hoz hasonlóan nem a 90-es években mutatkoztak be, de talán akkor volt a fénykoruk (főleg a CD-lemezesnek). A népszerűségük egészen a 2000-es évek elejéig kitartott, amikor teljesen letarolták a világot az MP3 lejátszók.

Sony PlayStation

1996-ban a Sony tulajdonképpen a legnagyobb semmiből dobta piacra a világ egyik legnagyobb hatású videojáték konzolját, a PlayStation-t. A japán gyártó teljesen újoncként lépett erre a piacra, amit aztán teljesen letarolt. Eredetileg viszont még léteznie sem lett volna szabad, ugyanis a vállalat csak CD-s technológiának szánta a Nintendo újabb masinájába.

A két cég között azonban annyira megromlott a viszony, hogy a Sony már csak azért is megcsinálta a saját játékgépét, csak hogy borsot törjenek a másik játékgyártó orra alá. Az eredményt pedig mindenki jól ismerheti: a Nintendónak négy generációra adták fel a leckét.

Furby

A Furby-t, vagyis ezt a beszélő szőrmókot eredetileg 1998-ban küldte a boltokba a Tiger, ami azonnal meghódította a gyerekszíveket. A legendás játék több mint 40 millió példányban kelt el csak az első három évében, és bizony Magyarországon is hatalmas őrület volt anno.

VHS és DVD-lejátszók

A VHS-technológia ugyan már bőven a 90-es évek előtt is népszerű volt, hazánkban igazán nagyon ekkor terjedt el, amit még a 2000-es évek elején is sokan használtak. A DVD-lejátszók viszont már nem ütköztek semmilyen falba, így a 90-es évek közepe-végétől a tehetősebbek már ilyen formában nézhették a filmeket.

A legnagyobb nosztalgia azonban a VHS-t övezi, amire nagyon sokan vettük fel a kedvenc meséinket és műsorainkat, ami egy idő után annyira elhasználódott, hogy nem lehetett látni képet. Ez volt ám az igazi filmezés!

Sokunk gyerekkora többek között ezektől a csodáktól volt színesebb, és mivel tudom, hogy egy csomó kütyü hiányozhat a listáról, ezért arra kérlek, hogy kommentben egészítsd ki a saját gyerekkorod kedvencével.

Na és ezt már olvastad?

Mi a közös a világ legelső videojátékában és az atombombában?

https://leet.hu/jbl-bt/

×