Tech/Tudomány

Egy korszak zárul le – Eladják a legendás Citromail levelezőt

A Freemail és a Citromail egykoron riválisok, majd túlélő bajtársak voltak az interet széleskörű elterjedésének hajnalán Magyarországon, mint ingyenes levelezős szolgáltatások. Azonban ahogy teltek és múltak az évek, majd terjedt el hazánkban is a Google fémjelezte Gmail, úgy csökkent a magyar szolgáltatások népszerűsége is.

Pontos számokat persze nem ismerünk, de aligha elképzelhető, hogy egy máig kitartó kisebb törzsbázison kívül számottevően használnák bármelyiket is. Ez nyilván szomorú, mert fontos darabjai a magyar internetnek, ugyanakkor elkerülhetetlen velejárói is a fejlődésnek, a haladásnak, aminek sajnos ők nem a részei.

A Citromail pedig hamarosan már magyar sem lesz többé, a tulajdonos Central Médiacsoport ugyanis úgy döntött, hogy megválik a legendás levelezőjétől.

A vevő a norvég Fjordmail International lesz, amely errefelé nem különösebben lehet ismerős, míg a skandináv területeken több publikus webmail-rendszer és hírportál működéséért felel. Az adás-vétellel kapcsolatban a Central Médiacsoport leszögezte, hogy mindent megtesznek azért, hogy a tranzakció során a Citromail működésén ne essen csorba, abból a felhasználók semmit ne vegyenek észre, illetve az adatok is a lehető legnagyobb biztonságban legyenek – a tranzakció zárulta után is.

A HWSW szerint mindebből arra lehet következtetni, hogy az adatbázis a jelenlegi hoszting partnertől, a Drávanet Zrt-től fizikailag a nem EU-tag Norvégiába költözik a tranzakció részeként. A felhasználókat – az uniós adatvédelmi rendeletnek köszönhetően – megilleti a tiltakozási lehetőség, így ha valakinek nincs ínyére, hogy az adatai egy teljesen új helyre kerüljenek, az jelezheti a jelenlegi üzemeltetőnél, és törlik a Citromail-fiókját.

Hogy ezután milyen változások következnek a Citromailnál, azt egyelőre nem tudni, az viszont már egészen biztos, hogy a magyar levelező történetében most határozottan lezárult egy korszak.

Bódi Dániel

Korábbi cikkek

899 forintért 8 játék között egy legendás RPG-t is berámolhatsz

Bódi Dániel 2024.02.02. - Érdemes most már megtanulni, hogy a magyar előfizetők különösen jól járnak…

4 perc telt el azóta...

Ennyire beteg és furcsa horrorjáték 10 évente, ha megjelenik

Bódi Dániel 2024.02.02. - Bár magyar fordításban sosem jelent meg John W. Campbell Jr. 'Who…

4 óra telt el azóta...

Ez jól kezdődik: baj van a Galaxy S24 kijelzőjével – a Samsung is elismerte

Gábor János 2024.02.02. - Elég hamar kiderült egy zavaró, de nem megoldhatatlan probléma a Samsung…

6 óra telt el azóta...

A TOTY Messi-fiaskóval kinyírta az FC 24-et az EA Sports

2024.02.02. - Tavaly azt hittük, hogy a Hero csomagnál nem fog már nagyobbat hibázni az…

6 óra telt el azóta...

Brutális lesz a Netflix éve: Ez a 93 (!!!) sorozat már biztosan érkezik idén

A Netflix 2024-ben sem lazsál: legalább 93 olyan okot ad rá, miért érdemes előfizetni a…

6 óra telt el azóta...

Season 2-től teljes squadokat is megéri majd legyőzni Warzone-ban

2024.02.02. - A Warzone fejlesztői időről időre új dolgokkal, mechanikákkal dobják fel a meccseket. A…

6 óra telt el azóta...