Lassú, nem túl korszerű és még savanyú is, de legalább a miénk… volt eddig.

A Freemail és a Citromail egykoron riválisok, majd túlélő bajtársak voltak az interet széleskörű elterjedésének hajnalán Magyarországon, mint ingyenes levelezős szolgáltatások. Azonban ahogy teltek és múltak az évek, majd terjedt el hazánkban is a Google fémjelezte Gmail, úgy csökkent a magyar szolgáltatások népszerűsége is.

Pontos számokat persze nem ismerünk, de aligha elképzelhető, hogy egy máig kitartó kisebb törzsbázison kívül számottevően használnák bármelyiket is. Ez nyilván szomorú, mert fontos darabjai a magyar internetnek, ugyanakkor elkerülhetetlen velejárói is a fejlődésnek, a haladásnak, aminek sajnos ők nem a részei.

A Citromail pedig hamarosan már magyar sem lesz többé, a tulajdonos Central Médiacsoport ugyanis úgy döntött, hogy megválik a legendás levelezőjétől.

A vevő a norvég Fjordmail International lesz, amely errefelé nem különösebben lehet ismerős, míg a skandináv területeken több publikus webmail-rendszer és hírportál működéséért felel. Az adás-vétellel kapcsolatban a Central Médiacsoport leszögezte, hogy mindent megtesznek azért, hogy a tranzakció során a Citromail működésén ne essen csorba, abból a felhasználók semmit ne vegyenek észre, illetve az adatok is a lehető legnagyobb biztonságban legyenek – a tranzakció zárulta után is.

A HWSW szerint mindebből arra lehet következtetni, hogy az adatbázis a jelenlegi hoszting partnertől, a Drávanet Zrt-től fizikailag a nem EU-tag Norvégiába költözik a tranzakció részeként. A felhasználókat – az uniós adatvédelmi rendeletnek köszönhetően – megilleti a tiltakozási lehetőség, így ha valakinek nincs ínyére, hogy az adatai egy teljesen új helyre kerüljenek, az jelezheti a jelenlegi üzemeltetőnél, és törlik a Citromail-fiókját.

Hogy ezután milyen változások következnek a Citromailnál, azt egyelőre nem tudni, az viszont már egészen biztos, hogy a magyar levelező történetében most határozottan lezárult egy korszak.

Ki valójában a Bitcoin feltalálója, Satoshi Nakamoto? – Tényleg magyar lenne a legenda?

https://leet.hu/shop/newmerch/

×