A Microsoft saját megoldást is kínál.

Sajnos előfordulhat, hogy akaratlanul vagy direkt módon törlünk néhány fájlt akár „véglegesen” is a számítógépről, melyekre később mégiscsak szükségünk lenne. Rengeteg külsős gyártó kínál fizetős és ingyenes alkalmazásokat a fájlok visszaállítására, ám maga a Microsoft is készített egy parancssoros programot. Ebben a bejegyzésben ennek használatát fogjuk végigvenni, annak ellenére, hogy nem rendelkezik grafikus felülettel, pár parancs kimásolásával hamar visszaállíthatjuk fájljainkat.

A Windows File Recovery képes visszaállítani fotókat, dokumentumokat, videókat és egyéb fájlokat is, legyen szó HDD-ről, SSD-ről vagy pendriveról. A különféle fájlrendszerek sem állják útját, az NTFS és FAT mellett az exFAT támogatás sem maradt ki a reportoárból.

Nézzük is, hogy milyen parancsok segítségével állíthatjuk vissza a fájljainkat!

A program letöltése

Windows 10-nél fontos a 2004-es frissítés megléte, ám ez közel két éve érkezett meg, így nagy eséllyel már minden gépen ott figyel. Amennyiben nem vagyunk biztosak, a Beállítások > Rendszer > Névjegy szekcióban a verzió résznél könnyedén megtudhatjuk. 20H1 vagy annál magasabb jelölést kell keresnünk, a 20 az évet jelöli, a H után szám pedig a build verzióját, így például a 20H2 vagy a 21H2 már újabbnak számít.

Ezután nincs más dolgunk, mint felkeresni a Windows File Recovery Store oldalát és letöltenünk, feltelepítenünk az alkalmazást.

A használata

Az alkalmazás elindításakor a fenti felülethez hasonló, parancssoros felület köszönt vissza ránk. Az érthetőség jegyében tegyük fel, hogy a Dokumentumok mappából töröltük a myresume.docx állományunkat és ezt szeretnék visszaállítani az E meghajtónkra. Mindenképp szükségünk van egy másik meghajtóra, ha nem rendelkezünk két SSD/HDD-vel, akkor mindenképp dugjunk be egy pendriveot a gépbe.

Az alap parancs így néz ki:

winfr C: E: /regular /n users\<felh.név>\documents\myresume.docx

Ahogy fentebb említettük, mindenképp két meghajtóra van szükségünk, hiszen a másodlagos meghajtóra fogja menteni a visszaállított fájlokat. A program automatikusan létrehoz egy Recovery_ mappát a másodlagos meghajtón. Amennyiben space is van a fájlnévben, akkor a fájl elérési útját idézőjelek közé kell tennünk:

winfr C: E: /regular /n „\users\<felh.név>\documents\my resume.docx.”

A fenti parancsok lefuttatása után a Y lenyomásával elkezdhetjük a tényleges keresést is. Majd a sikeres keresés után megkérdezi tőlünk az alkalmazás, hogy szeretnénk-e megtekinteni a fájlokat. Ekkor ismételten a Y gombot kell lenyomnunk és ha minden klappol, akkor a pendrive-on ott is figyel a keresett .docx fájl.

Amennyiben nem találta meg a program a kiszemelt fájlt, próbálkozhatunk néhány extra paranccsal is, hátha nem jól emlékeztünk a fájlnévre vagy épp az útvonalra:

winfr C: E: /regular /n users\<felh.név>\documents\

winfr C: E: /regular /n myresume.docx

winfr C: E: /regular /n users\<felh.név>\documents\myresume.* 

winfr C: E: /regular /n users\<felh.név>\documents\*.docx

Az első esetben nem adunk meg fájlnevet, így az egész Dokumentumok mappában keres a program. A második esetben megadunk fájlnevet, de keresési helyet nem. A harmadik esetben ismerjük a fájl nevét, de a kiterjesztésben nem vagyunk biztosak. A negyedik esetben tudjuk a kiterjesztést, de nem emlékszünk a fájl nevére.

Ha nem jártunk sikerrel, akkor még mindig megpróbálkozhatunk az Extensive kereséssel, mely némileg alaposabb munkát végez, ám ez időveszteséggel is járhat. A parancsok teljesen megegyeznek a fenti esetekkel, egyedül a „/regular” kapcsolót kell kicserélnünk „/extensive” kapcsolóra. Valahogy így:

winfr C: E: /extensive /n users\<felh.név>\documents\myresume.docx

Érdemes elmenteni a fenti parancsokat és letöltenünk a Microsoft által készített programot, hiszen sosem tudhatjuk, hogy mikor is jön majd jól.

Neked már kellett visszaállítanod letörölt fájlt?

Most már tényleg megérheti nézelődnünk a videókártyák piacán – Kimásztunk a gödörből?

×