Az adás során senkinek nem tűnt fel, hogy a bemutatott felvétel valójában egy videojátékból származik.

Múlt hét vasárnap egészen különös jelenetsorok mentek le az ATV Heti Napló című műsorában, amikor az ukrán-orosz háború kapcsán vizsgáltak néhány harctéri felvételt. Az elemzésekhez egy harcászati és Oroszország-szakértőt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen dolgozó Rácz Andrást is meghívták Sváby András műsorvezető mellé, aki mondhatni alaposan kivesézte a négy videót.

Csakhogy ahogyan a háború kitörése óta már többször, úgy most is zavar támadt az erőben, és a felvételek közé egy videojátékból, egészen pontosan az ARMA 3-ból származó játékmenet is keveredett – szúrta ki azt a Mandiner. Ami még különlegesebbé teszi az esetet, hogy sem a műsor szerkesztői, sem a meghívott szakértő nem vette észre, hogy a valódi drónfelvételként mutatott anyag nem igazi.

Sváby András ugyanakkor megjegyezte, hogy nem tudják ellenőrizni a felvételek hitelességét, de szerinte azok nagy valószínűséggel valódiak lehetnek.

 

Azt viszont nem tudni, hogy mégis miként kerülhetett adásba egy láthatóan játékmenet videó, mivel még a Mandiner is könnyedén rátalált az eredetijére, ahol a képernyő alján külön fel is van tüntetve, hogy nem valódi háborús felvételekről van szó. Emellett a tankok mozgása is gyanúra adhat okot, de a katonák sem viselkednek teljesen életszerűen.

 

A tapasztalt műsorvezető, Sváby András az eset után szinte azonnal bocsánatot kért, és a Media1 megkeresésére azt is elárulta, hogy nehéz az ilyen videókat megkülönböztetni a valóságtól, ezért is hívták meg a téma szakértőjét. A műsorban is úgy fogalmazott, hogy ezek nagy valószínűséggel hiteles videók, de nyitva hagyta annak lehetőségét, hogy előfordulhat, hogy nem.

A Mandiner megkereste a Nemzeti Közszolgálati Egyetem már említett szakértőjét, aki kérdésre elárulta, hogy ugyan már az adás előtt megnézte a felvételeket, teljesen korrektnek találta a játékból származót is:

„Egyrészt sajnos semmiféle tapasztalatom nincs ilyen játékokkal, másrészt a négy vizsgált felvételből leginkább a harmadikat és a negyediket találtam érdekesnek. Harmadrészt, őszintén szólva eszembe sem jutott, hogy ilyen gond lehet a videóval. Ilyen szempontból kétségtelen tény, hogy sajnos felületes voltam, mert nem vettem észre, hogy az első videó nem valódi, hanem – amint arra utólag kommentelők hívták fel a figyelmemet – egy számítógépes játékból származik. A saját hibámat tehát természetesen elismerem. Azt nem tudom, hogy az ATV-nél ez a videó hogyan kerülhetett be a válogatásba; erről őket lehet érdemes megkérdezni. A tanulságokat mindenesetre levontam.”

Sajnos nem ez az első, és minden bizonnyal nem ez lesz az utolsó olyan eset, amikor egy nagyon valósághű játékból származó videóval illusztrálják az ukrán-orosz háborút. Korábban például egy bombázást közvetítettek élőben a Facebook Gamingen, amelyről azt állították, hogy egy ukrán várost támadtak meg az oroszok – később kiderült, hogy szintén az ARMA 3-ból származtak.

Hatalmas magyar siker a NASA űrversenyén – Magyar kütyüt küldenek a Holdra

 

https://leet.hu/gyereknap/

×