Nem most először fordult elő, hogy az ARMA 3-at háborús álhírek-videók terjesztésére használják.

Csütörtökön a Facebook Gaming legnézettebb videói az Orosz-Ukrán háborúból származó felvételek voltak, többet élőben, Breaking News felirattal közvetítettek a platformon. Mindezzel nem is volna probléma, de ahogy a Bloomberg utánajárásából kiderült, a legnépszerűbbek hamis videók voltak, melyek egy ismert játékból, az ARMA 3-ból származtak.

A portál szerint aznap összesen 90 olyan, a játékból származó félrevezető videó volt megtalálható, amelyek címei az ukrajnai konfliktusra utalnak, sőt, némelyiket hat órán keresztül is közvetítettek élőben. Akadt olyan videó, amit 110 ezren néztek meg és több, mint 25 ezren osztottak szét az ismerőseik között, míg a legnézettebb hamis felvételt 52 ezren követtek élőben, amit egy orosz vadászgép bombázásának hazudtak.

Azóta ugyan már törölték őket, de ugyanezeket a felvételeket hosszú órákon keresztül a Twitteren is elkezdték terjeszteni. A Meta a Bloomberg szerint csak azután purgálta ki őket a közösségi platformjáról, miután külön megkeresték őket az álhírterjesztés tényével.

Ugyanakkor a szakértők azt is kiemelik, hogy a videók – különösen az élőben közvetített videók moderálása kifejezetten nehéz, mivel a mesterséges intelligencia nehezen tudja őket élőben elemezni. A másik probléma, hogy néhány játékból származó felvétel már olyannyira valósághű, hogy ügyes szerkesztéssel már nemcsak az avatatlan szemek, de még a játékokban jártasok is  bedőlhetnek nekik – nemhogy egy kontextust értelmezni képtelen algoritmus. Az ARMA 3-at például már többször használták álhírek, hamis háborús videók terjesztésére.

De nem kizárólag a Facebookon terjednek a háborús álhírek: Twitteren például olyan videókat terjesztettek a támadásról, amelyek valójában korábbi konfliktusokból származó, újrahasznosított felvételek voltak, TikTokon pedig hamis livestreamek jelentek meg, amikben különböző háborús hangeffektek kíséretében azt hazudták a videósok, hogy Ukrajnában vannak, és így gyűjtöttek nem kevés pénzadományokat.

via – NBC, Bloomberg, Kotaku

A CS:GO is megjelent a török tévében az Ukrán-Orosz helyzet kapcsán

https://leet.hu/shop/gamerfebruar/

×